Bij Oaxaca Amsterdam proef je het échte Mexico, maar dan in hartje Amsterdam

Aan Mexicaanse restaurants geen gebrek in Amsterdam, maar restaurants waar je écht Mexicaans kunt eten, die zijn schaars.

Maar nu hebben we restaurant Oaxaca Amsterdam op de Spuistraat. Een plek waar je de grauwheid van de Hollandse winter kunt ontsnappen en je jezelf even kunt onderdompelen in de kleurigheid en geurigheid van Mexico.

Afgelopen oktober openden de deuren zich van deze goed gesmoelde zaak met de op Menorca geboren en getogen Joan Bagur als culinaire brein. Bagur heeft een behoorlijk indrukwekkend culinair cv en zijn doel is om de échte Mexicaanse keuken bekender te maken in Nederland. De chef was als klein jongetje al gefascineerd door koken. Terwijl andere kinderen buiten aan het spelen waren zat hij in de keuken te snijden en te kneden. ‘Mijn moeder zei tegen me dat ik met de andere kinderen moest gaan spelen, maar dat wilde ik helemaal niet,’ vertelt de gepassioneerde chef me als ik met hem aan tafel zit in de private speak easy room. In 2000 was hij in Oaxaca en werd hij verliefd op de smaakvolle en rijke keuken. Hij ging in de leer bij (voornamelijk vrouwelijke) Mexicaanse chefs (mayoras) die hem leerden hoe je de authentieke gerechten moet bereiden. ‘Soms was er niet eens een geschreven recept,’ vertelt Bagur lachend. Hij bleef niet alleen in Oaxaca, hij verkende het rest van de land ook zodat hij de keuken en de producten meer en meer ging begrijpen. Al zijn opgedane kennis en zijn herinneringen aan wat hij heeft geproefd komt nu tot uiting bij Oaxaca Amsterdam. ‘Maar,’ en nu wordt Joan heel erg serieus, ‘ik hou me vast aan hoe ik het van mijn Mexicaanse moeder heb geleerd. Ze heeft mij haar laten beloven dat ik onder geen enkel beding afwijk van hoe ze het mij heeft laten zien.’

Chef Joan Bagur maakt verse guacamole aan tafel

Ook vertelt Joan dat hij gek is op vis. Als kleine Joan ving hij zelf vis en was er verse vis in overvloed, dus niet zo gek dat er bij Oaxaca een paar hele mooie visgerechten op de kaart staan. Zo mocht ik proeven van een oester met een aquachile verde, een heerlijke krokant gebakken tortillas (tostadas) met tonijn gepresenteerd op een mini tortillapers. De chef vertelt dat de mini tortilladora symbool staat voor de ambacht die je overal in de streek Oaxaca vindt. Ook worden we getrakteerd op een aquachile met corvina, een mangosorbet en habanero. Wauw wat een explosie van mooie smaken. En ook de taco met soft shell crab en refried beans is goddelijk. De tortilla’s worden overigens gewoon vers in het restaurant gemaakt van maïs dat in hun eigen tuin in Spanje wordt verbouwd. Ja ja, als chef Bagur iets doet, doet hij het goed.

Één van de dingen waar Oaxaca, het culinaire hart van Mexico, ook bekend om staat is het eten van insecten. Ook dat staat er vanavond op het menu. De krokant gebakken krekels en vliegende mieren eten we met huisgemaakte guacamole (zonder limoen of knoflook), heel veel lekkere huisgemaakte salsa’s, totopos en chicharrón. En ik kan je vertellen, dit is echt heel erg leuk en lekker.

Anders dan de naam van het restaurant doet vermoeden, kun je bij dit nieuwe Mexicaanse pareltje niet alleen gerechten uit Oaxaca verwachten, maar zoals je al eerder al las ook vistaco’s uit Baja California en cochinita pibil dat haar oorsprong vindt op Yucatan. Voor dit Mexicaanse gestoofde varkensgerecht gebruikt de chef varkensnek van het Ibericovarken en dat resulteert in een smaakvol en sappig gerecht waar je later nog lang terug naar verlangt.

Natuurlijk kunnen de tamales niet ontbreken, we mogen snoepen van een goed uitgevoerde tamale met chocolade en maisijs.

De chef is ook fan van mezcal. Dit alcoholisch drankje wordt van de agaveplant gemaakt en vindt zijn oorsprong in Oacaxa. Ik deel deze liefde met de chef en vind het dan ook totaal niet erg dat de mezcalcocktails en glaasjes pure mezcal deze avond me om de oren vliegen.

Lees meer over hoe mezcal gemaakt wordt.

Dit was echt een smaakvol avontuur dat smaakte naar meer. Wil je overigens vooral mezcalletjes nippen en er wat écht Mexicaans bij snacken? Je kunt ook plaatsnemen in de mezcaleria (met maar liefst 32 soorten Mezcal in het assortiment) dat zich voorin de zaak bevindt. Verlang je dus naar een beetje wat meer Mexicaanse spanning in je leven? Hop hop hop naar Oaxaca Amsterdam it is!

Oaxaca Amsterdam
Spuistraat 279
Amsterdam Centrum
Lunch | diner | terras

Reserveer een tafeltje

Openingstijden Oaxaca Amsterdam:
Maandag tot en met zondag van 12.30 uur tot 22.00 uur

De mezcaleria is dagelijks geopend van 12.30 uur tot 0.00 uur

Plan je route naar Oaxaca Amsterdam

Ook interessant:

Translate»
Lees vorig bericht:
La Fiorita, een Italiaanse klassieker waar je terug wilt blijven komen

De beste ingrediënten en bereidingen waarbij de puurheid van de producten behouden blijven, de eenvoud van de Italiaanse keuken is...

Sluiten