Pop-up tacosensatie MasMais opent taqueria in Amsterdam West

Ik ontmoette de taco jefes van MasMais voor het eerst tijdens het pop-up taco diner van Sammie Sangria in Amsterdam Noord.

Met hun Mexicaanse tortillamachine en bakplaat stond het duo Mike van Kruchten en Jim van de Ven te kingen en te swingen (er was een bandje dat grandioos speelde). Terwijl Mike het masadeeg (tortilladeeg gemaakt van maïs) vakkundig door de tortillamachine draaide om er tortillas van te vormen, bakte Jim de verse deegrondjes op de plancha. Stuk voor stuk blazen de maïspannenkoekjes zichzelf op tot kussentjes. Een goed teken, want dan zijn de tortilla’s zoals ze horen te zijn. Jim: ‘In Mexico zeggen ze dat je als vrouw pas een goede echtgenote kunt zijn en dus een goed huwelijkskandidaat bent als je tortilla’s zich op deze manier met lucht vullen.’ Ik was meteen weg van de taco’s van MasMais en het enthousiasme waarmee deze twee hun taco’s maken blijft je bij. Dus stiekem bleef ik ze in de smiezen houden. Vooral omdat de mannen mij influisterden dat ze op den duur hun eigen taqueria in Amsterdam West willen openen. En dat moment is nu aangebroken! Ik bel met mede-eigenaar Mike om hem het hemd van het lijf te vragen over hun nieuwe tacospot in BoLo.

Leren Mexicaanse tortilla’s maken in Mexico

Maar dat tortilla’s maken, dat leer je niet in Nederland toch? Nee zeker niet! Om het vak van verse tortilla maken te masteren gingen de mannen naar Mexico. Oaxaca City en omstreken om precies te zijn. Dit gebied staat onder andere bekend om haar mezcal en mole (een smaakvolle Mexicaanse saus dat soms dagen pruttelt en als hoofdgerecht wordt gegeten. Vaak met kip en tortilla’s als bijgerecht).

Mike: ‘Jim en ik zijn er samen twee keer geweest, ikzelf ben er in totaal drie keer geweest. We twijfelden eerst of we niet een ander gebied in Mexico aan moesten doen, maar besloten toch ons te focussen op één gebied zodat we echt de diepte in konden gaan. Zo konden we palenques bezoeken waar mezcal wordt gemaakt en konden we meekijken met de Mexicaanse chef Lilian. Zij was echt een tortillakoningin en maakte de meest lekkere tortilla’s. We hebben zelfs vier tot vijf dagen bij haar standje op de markt gezeten om haar nauwlettend in de gaten te houden terwijl ze de verse tortilla’s maakte en transformeerde tot taco’s.’ Geen straf lijkt me.

MasMais taco pop-ups

Het idee van een eigen taqueria ontstond eigenlijk tijdens een barbecue met vrienden in het Erasmuspark. Terwijl de taco boys tortilla’s aan het flippen waren en taco’s aan het bouwen waren voor vrienden besloten ze dat ze dit vaker en meer wilden doen. Een eigen tacospot in Amsterdam zou dit mogelijk maken, maar eerst nog een perfect pand vinden. Dat was even flink zoeken. Tijdens hun zoektocht waren Mike en Jim te vinden bij taco pop-ups in onder andere het Skatecafé en bij Sammie Sangria in Amsterdam Noord. Maar goed nieuws want het is ze gelukt om een tof pand te vinden en de nieuwe taqueria van MasMais komt op de Hoofdweg in Bos en Lommer. Dat betekent dat we eindelijk weer een tacorestaurant in Amsterdam West gaan krijgen!!

MasMais taqueria in Amsterdam West

‘Vanaf de buitenkant zul je niet kunnen zien dat het gaat om een Mexicaans restaurant,’ vertelt Mike. ‘We willen een beetje wegblijven van clichés. Je zult ons dan ook niet met een sombrero achter de bar zien staan. We willen een te gekke Mexicaanse cantina neerzetten met respect voor de Mexicaanse cultuur. Het zou fantastisch zijn dat wanneer een Mexicaan bij ons een taco’tje komt eten eraan wordt herinnerd waarom hij of zij zo trots is op zijn/haar land.’ Een mooi doel lijkt me!

Ik wil van Mike weten of taqueria/cantina MasMais alleen geopend is voor het diner of dat we ook al welkom zijn voor de lunch. Van Kruchten: ‘Door de weeks zullen we met name ’s avonds geopend zijn, maar op vrijdag, zaterdag en zondag zullen we eerder open gaan zodat je ook bij ons kunt komen borrelen met een taco.’ Hmmm ik zie mezelf al zitten met een tequila, mezcal, biertjes of cocktailtje en een taco’tje aan de bar van MasMais. En de kans dat ik aan de bar terecht kom is groot want de helft van deze Mexicaanse cantina wordt een bar. ‘We hebben onszelf nog afgevraagd of het zonde is van de ruimte. Je levert toch meer tafels in, maar het is gewoon ontzettend gezellig. We hebben toch besloten het gewoon te doen.’

Sammie Sangria MasMais pop up
Bovenin de pompoentaco’s van MasMais tijdens de pop-up van Sammie Sangria

Tacos de guisado

Uiteraard wil ik ook heel erg graag van Mike weten wat voor taco’s we straks op de kaart van MasMais kunnen verwachten. ‘We zullen een overzichtelijke kaart voeren: 5 taco’s, wat bijgerechten en een dessert. We willen het mogelijk maken om betaalbare maar kwalitatief goede taco’s te serveren. In Mexico eet je al voor €0,50 een gruwelijk goede taco. Ok, die prijs is niet helemaal haalbaar in Amsterdam, maar iets betaalbaars en heel erg lekker dat hebben we voor ogen. Taqueria MasMais moet zo laagdrempelig zijn dat je gewoon binnenwandelt om een biertje te doen aan de bar uiteraard met een taco’tje erbij.’ Daarnaast maken ze alles zelf. Vanzelfsprekend zijn de tortilla’s huisgemaakt, maar ook de salsa’s en de toppings. ‘We maken zelfs de Mexicaanse chorizo zelf,’ weet Mike me te vertellen. Waah die wil ik nu! Verder zul je hun huistaco met pompoen en salsa matcha (die overigens mindblowing is), carnitas, taco met pulpo en een vega met mole en knolselderij op de kaart terug vinden. Taco’s zonder al teveel toeters en bellen dat is wat je bij MasMais zult happen.

Je zult de mannen overigens nooit horen claimen dat ze authentieke Mexicaanse taco’s maken, maar wat ze wel willen is de taco’s benaderen die je in Mexico op de markt eet en bij Mexicaanse oma’s thuis kunt nom nom-en. Mike: ‘Guisado noemen Mexicanen dat, wat je kunt vertalen naar home cooking.’

Als alles volgens planning gaat zal cantina taqueria MasMais haar deuren ergens in mei van dit jaar openen. En met een beetje geluk krijgen ze ook een terras met zon zodat we met de zon op onze smoel kunnen genieten van een taco de guisado en een ijskoud biertje.

Werken bij MasMais

Ben je net zoals ik he-le-maal weg van het verhaal en concept van MasMais en denk je hier wil ik onderdeel van uit maken. Dat kan! Mike en Jim zijn nog op zoek naar versterking van het MasMais-team in de vorm van taco chefs, bartenders, bedienend personeel en andere taco enthousiasten. Interesse? Stuur ze dan even een berichtje via info@masmais.nl.

Hieronder een filmpje van de mannen in hun element

MasMais taqueria
Hoofdweg 456
Amsterdam West | BoLo
Borrel | diner

Openingstijden MasMais:
Volgen snel

Plan je route naar MasMais

Ook interessant

Nieuwe taqueria in Amsterdam West | BoLo krijgt een heuse taqueria | MasMais nieuw tacorestaurant in Amsterdam West | nieuwe restaurants in Amsterdam | nieuwe horecazaken in Bos en Lommer in Amsterdam West | tacorestaurant Amsterdam | pop-up tacoboys MasMais openen eindelijk hun eigen taqueria in Amsterdam West | cantina Mexicana Amsterdam West

Translate»
Lees vorig bericht:
Taiko curry takeaway Amsterdam Conservatorium Hotel
Getest: Taiko Curious Curry Pop Up

Restaurant Taiko in het Conservatorium Hotel heeft sinds kort iets nieuws: de Taiko Curious Curry Pop Up. Lees verder

Sluiten