Fotografie voor Mi Casa Peru. 10 tips voor mooie food foto’s voor een kookboek.

Mi Casa Peru is het nieuwe kookboek van Katinka Lansink Dodero, ook wel bekend als Cevicheceviche, dat op 8 april verschijnt.

Eigenlijk kun je dit kookboek beter een naslagwerk noemen, want naast 80 recepten uit de Peruaanse keuken (waarvan een deel oud familierecepten) vind je in dit boek ook achtergrondverhalen, informatie over de herkomst van producten én tips van miss Lansink Dodero zelf hoe je met Nederlandse producten de smaak van Peru kunt creëren in je eigen keuken. En ja dat gaat véél verder dan alleen ceviche! Katinka mag ik dan wel eigenhandig gebombardeerd hebben tot the Queen of Ceviche, deze dame weet alles maar dan ook echt alles van de Peruaanse keuken. Hoe dan? Haar moeder komt uit Peru en Katinka heeft al behoorlijk wat dagen in haar leven in Peru doorgebracht en al toen ze kleine Tinka was at ze volop Peruaanse creaties van haar moeder of van familieleden. En al die verhalen, kennis en herinneringen heeft ze gebundeld in haar prachtige boek Mi Casa Peru.

Dit boek is om bovenstaande redenen al een must om in huis te halen, maar een extra hele toffe reden is dat ik alle kiekjes heb gemaakt. Ik leerde Katinka kennen via the Gram en tijdens een perslunch bij NAZKA, het restaurant van haar broer Raoul Lansink, zaten we voor het eerst neus tegenover neus van elkaar. De klik was er meteen en Katinka nodigde me uit om één van haar workshops bij te wonen. Want naast het neerpennen van recepten voor een boek geeft deze brunette ook cevicheworkshops en bemoeit ze zich ook nog eens op verzoek van restaurants met hun ceviches op het menu. We kwamen erachter dat ik de gerechten van Katinka en Katinka haarzelf fraai wist vast te leggen. Dus toen de cevichekoningin besloot een kookboek te maken vroeg ze mij om haar fotografie te doen. Dat was nog pré-Corona, dus we hadden nog het idee opgevat om de foto’s in Peru te maken, maar tja COVID-19 kwam en bleef dus werd de fotoshootlocatie Amsterdam. Vijf dagen zijn we volop in de weer geweest met het schieten van de foto’s. Ik heb al tig fotoshoots gedaan, maar nog nooit voor print of voor een kookboek. Het is ontzettend leuk en leerzaam om te doen en ik heb er veel van geleerd. Hieronder deel ik 10 tips voor mooie food foto’s voor een kookboek. Doe er je voordeel mee!!

Tips voor mooie food foto’s

Denk na over de styling en bereid de gerechten voor

Één van de reden dat ik graag met Katinka samenwerk is dat ze zich voorbereid. En als ik het heb over voorbereiden, dan bedoel ik VOORBEREIDEN. Soms voelde ik me weleens enorm lui dat ik de ochtend van de shoot binnen kwam wandelen terwijl zij al dagen ervoor alle gerechten had staan voorbereiden en had zitten slepen met servies, servetjes, tafelkleden en meer handigheden voor de shoot. Voor mij scheelde het enorm veel werk en het enige wat ik nog hoefde te doen is helpen met de styling en me te focussen op de foto’s.

En dat werkt het prettigste, want een shoot werkt gewoon niet als er nog gesneden, gekookt en heel veel voorbereid moet worden. Dus zorg dat alle gerechten al voor 90% af zijn zodat je op de dag van de shoot alleen nog maar alles the finishing touch hoeft te geven en door kunt.

Katinka en ik zitten bijna altijd op één lijn en hadden dus ook niet veel woorden nodig om een bordje op te maken. Hierin schuilt overigens ook een gevaar, want hierdoor mis je soms een andere benadering van het geheel. We waren dan ook ontzettend blij met de input van de uitgeverij Luitingh-Sijthoff en de assistentie van Marc Bolle van LS. Marc kon dan net even een ander idee opperen of een andere hoek adviseren. Dus als het kan, zorg dat er ook iemand bij de shoot is die een ander perspectief kan bieden.

Fotografeer met daglicht

Geen enkel licht is zo mooi als daglicht. Mijn gouden regel is dat ik daglicht gebruik wanneer het kan. Soms kan het niet omdat je zit te dineren in een restaurant en er gewoonweg geen daglicht is. Maar wanneer je foto’s maakt voor een boek dan kun je zelf het tijdstip bepalen. Plan je shoot dus overdag en hou in de winter er rekening mee dat fotograferen na 16.00 uur geen zin heeft. Hou er ook rekening mee dat het licht gedurende de dag zal veranderen en dat het licht per dag anders is. Ik neem voor de zekerheid altijd een studiolamp mee zodat ik altijd nog kan bij schijnen.

Gebruik het licht

Je wilt goed licht en zeker niet teveel licht wanneer je foto’s maakt. Het is handig om een reflector bij de hand te hebben en het eventueel teveel aan licht weg te kaatsen. Maar ook als je wat licht mist kan een reflector handig zijn om juist ‘dat deel’ of ‘die kant’ van het bordje wat extra licht te geven. Je hebt hele handige inklapbare reflectors te koop die superlicht zijn. Dus sjouwen hoeft niet 🙂

Hieronder misbruik ik Marc Bolle van uitgeverij Luitingh-Sijthoff als reflectorhouder.

Maak gebruik van kleur

Een redelijk saai gerecht kan tot leven komen met kleurrijke verse kruiden, poedertjes, eetbare bloemen, kleurrijke servetjes en achtergronden met kleur. Gelukkig staan Katinkas gerechten voor kleur, heel veel kleur, dus het stond buiten kijf dat we veel kleur zouden gebruiken voor de fotografie voor haar kookboek. Dus hou die bloemetjes, kruiden, sausjes, etc maar bij de hand tijdens het fotograferen!

Water en olie

Eten kan na een tijdje er wat mat uit gaan zien omdat ingrediënten vloeistoffen absorberen. Doe olie en water in kleine spuitflesjes (met verstuiver en niet een pompje! Te koop bij de Etos) en spray lichtjes wat over de verschillende componenten. Zo hou je een mooie natuurlijke glans. Ik maak overigens geen gebruik van oneetbare opfraaiers zoals haarlak en lijm (ja dat wordt gebruikt). Voordeel van het gebruiken van natuurlijke producten is dat je nadat alle foto’s zijn genomen je alles kunt oppeuzelen. En dat hebben we heel veel gedaan!

Verwerk actie in je foto

Een boek met alleen maar gerechten wordt op den duur saai. Wissel deze ‘stilleven’ foto’s af met wat handactie of gietsensatie. Dit brengt het boek wat meer tot leven.

Werk in lagen

Door de hoogte in te werken geef je foto’s wat spanning. Sommige gerechten kun je mooi in lagen opbouwen, zoals het garnalentorentje helemaal bovenaan dit artikel. Maar je wilt natuurlijk niet alleen maar tipi-vormige gerechten in je boek, dus dan moet je even wat gebruik maken van hulpstukken. Ik heb altijd tandenstokers bij me, maar ook kleine blokjes eten helpen enorm. Tijdens onze fotoshoots was het limoenpartje een veel gebruikte onzichtbare figurant.

En, kun jij de verborgen limoenpart ontdekken bij onderstaande foto’s?

Verwerk mensen in je foto’s

Mensen geven een kookboek een gezicht. Katinka heeft voor haar boek wat van haar contacten opgetrommeld en hen gevraagd om één of meerdere recepten. Zo staan er recepten van Jean Carlo Chacon Ochoa, ook wel bekend als Ceviche papi, chef Christian Motte van NAZKA en cocktail master Martin Eisma in het boek. Die shinen dus ook in Mi Casa Peru. Zelfs Katinkas vriend Go kreeg een figurantenrol.

Varieer in achtergronden en ondergronden

Man man wat hadden we een geluk met onze fotoshoot locaties. Onze vaste locatie was Kas Keerweer, maar we hebben ook foto’s genomen bij WestlandPeppers, Restaurant Salmuera en bij NAZKA. Ten eerste was het ontzettend fijn dat we vijf dagen terecht konden bij Kas Keerweer. Op deze manier konden we toch een beetje dezelfde look & feel doortrekken in alle foto’s. Dus dat was al top, maar daarnaast was deze kas-midden-in-de-stad ook één groot feest om te fotograferen. De kas heeft allemaal hoekjes met stoere onder- en achtergronden en we vonden overal weer ruige spullen zoals verweerde en geverfde planken, grove kettingen, een verroeste barbecue, kruiwagens en nog veel meer. Zo konden we steeds weer een sfeer creëren die we wilden voor bepaalde foto’s. En het zal je verbazen welke objecten allemaal wel niet als achtergrond of ondergrond dienst kunnen doen. Denk vooral out of the box en experimenteer erop los! We hebben zelfs een strand nagebootst met de schelpjes die er lagen (waar kwamen die nou weer vandaan?) en een strookje zand dat we buiten de kas vonden om zo de illusie te wekken dat we ons aan zee bevonden tijdens het schieten van de foto.

Maar de andere locaties gaven de foto’s juist weer een geheel andere sfeer, wat ik persoonlijk ontzettend natuurlijk vind, want tja niet iedere dag is hetzelfde. Bij Salmuera hadden we zulk ander licht en andere ‘speeltjes’ om de foto’s mee op te leuken. Bij WestlandPeppers verkeerden we ons in een oase van pepers en rijen aan peperplanten. En die vind je natuurlijk ook terug in het boek.

Die variatie in onder- en achtergronden komt een kookboek zeker ten goede. Anders wordt het wel een heel erg saai geheel. Dus varieer er vooral op los en hou ook rekening met welke recepten (en foto’s) achter elkaar zullen komen in het boek zodat je niet drie keer diezelfde rode achtergrond hebt. Notitie aan mezelf: met dit laatste de volgende keer nóg meer rekening houden!

Maak er een feestje van

We hebben, al zeg ik het zelf, prachtige foto’s gemaakt. En iedere keer dat we weer aan de fotografie gingen hadden we met het team onwijze lol. En ja de cocktails van Martin vóór twaalf uur ’s middags hielpen hier zeker bij 😉 Maar ook die oncharmante hygiënische pakjes en Bangkok-waardige temperaturen in de kas van WestlandPeppers werkten behoorlijk op de lachspieren.

Maar vooral de teamspirit: Eerst foto’s maken (met soms bizarre objecten), samen stylen en daarna aan tafel om alles te proeven was te gek. En al die fun straalt van de foto’s af. Dit boek is met liefde en rammend veel passie gemaakt en ik ben er ontzettend trots op. Daarnaast heb ik natuurlijk alles mogen proeven en ik kan je vertellen dat ik niet kan wachten om volgende week dat boek in mijn handen te krijgen en aan de slag te gaan met de recepten.

Mi Casa Peru in huis halen

Wil jij ook koken uit Mi Casa Peru? Het boek is uitgebracht door uitgeverij Luitingh-Sijthoff en je kunt het boek nu al bestellen zodat je hem als één van de eerste in huis hebt.

Ook interessant

Fotografietips | foto’s voor een kookboek | foodfoto’s maken | hoe maak ik mooie foto’s van eten? | fotografie voor een kookboek | Mi Casa Peru Peruaans kookboek van Katinka Lansink Dodero

Translate»
Lees vorig bericht:
Brood Restaurant Wils Amsterdam
Zuurdesembrood van de chef? Deze restaurants hebben nu ook een bakkerij waar je broden en meer kunt kopen

Nu restaurants geen gasten mogen ontvangen, maar eetwinkels wél gelden als essentiële winkels die open mogen laten veel restaurants hun...

Sluiten