Zachte pretzels van bierbeslag

Zachte pretzels – en dan bedoel ik niet die harde zoutjes die je in de winkel koopt – zijn goddelijk.

Een goeie pretzel heeft een donkere en stevige buitenkant en is zacht van binnen. Om dat buitenste laagje goed te krijgen dompel je het deeg in een badje van water en baking soda voordat je ze bakt. Het resultaat zijn mooie donkere glimmende achtvormige lekkernijen waar je van blijft eten.

Ik vond het recept voor deze pretzels van bierbeslag in Food & Wine en hieronder vind je een vertaling hiervan.

Dit heb je nodig om 8 pretzels te maken:

8 pretzels | 1, 5 uur bereidingstijd | 8 uur rijstijd | 20 minuten baktijd

Voor het pretzeldeeg:

  • 600 gram bloem
  • 180 ml warm water (tussen 37 graden en 46 graden)
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1,5 eetlepel gerstemoutsiroop (te koop bij de Ekoplaza)
  • 1 eetlepel grof zeezout
  • 180 ml bier
  • 3 eetlepels ongezouten boter (op kamertemperatuur, in blokjes)

Voor het baking sodabadje:

  • 40 gram bakingsoda
  • 1,5 liter water

Verder nodig:

  • 1 ei
  • 1 eetlepel volle melk
  • zoutvlokken
  • schuimspaan
  • bakpapier
  • bakingspray

Maak het pretzeldeeg

Doe het warme water in een grote kom en los de gist en de gerstemoutsiroop erin op. Laat dit 5 minuten staan.

Doe de bloem, het bier, de boter en het grove zeezout erbij en roer alles door elkaar met een houten of rubberen spatel. Blijf kneden totdat het deeg soepel en egaal is. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan wat bloem toe. Doe er steeds een beetje bij zodat je er niet teveel bij doet. Is het deeg te droog, doe er dan wat water bij. Kneed het deeg nog eens tien minuten totdat je een mooi soepel deeg hebt.

Spray een grote kom in met bakspray en doe het deeg in de kom. Draai het deeg om zodat het rondom ingevet is. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het 8 tot 24 uur rijzen in de koelkast.

Bereid de baking soda voor

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Neem een ovenschaal en strooi de baking soda hierover uit en bak dit een uur in de oven. Haal de ovenschaal na een uur uit de oven en laat het volledig afkoelen en bewaar in een luchtdichte voorraaddoos op kamertemperatuur voordat je het gebruikt.

De pretzels shapen

Wanneer het deeg twee keer zo groot is gerezen kun je het vormen tot pretzels. Verdeel hiervoor het deeg in acht gelijke stukken. Ik gebruik hiervoor een weegschaal om er zeker van te zijn dat de stukken even groot zijn.

Druk en vorm het deeg uit tot een lap van 10 bij 15 cm.

Rol het vervolgens strak op en druk het uiteinde dicht.

Rol het vervolgens uit tot een dunne rol van 35 tot 40 cm lang.

Leg nu het rolletje deeg onder een vel huidhoudfolie zodat het niet uitdroogt en herhaal bovenstaande stappen met de overige zeven deegstukken.

Wanneer je acht deegrolletjes van zo’n 35 tot 40 cm hebt kun je weer verder met de eerste rol. Rol het weer verder uit totdat je een lengte van 75 cm hebt bereikt. Zorg ervoor dat het midden iets dikker is en de uiteinden juist wat dunner.

Maak vervolgens een u-vorm van de deegsliert met de bocht onderin.

Pak de uiteinden vast en kruis ze over elkaar.

Pak opnieuw de uiteinden vast en kruis ze nogmaals over elkaar zodat er een dubbele draai ontstaat.

Vouw nu de twee uiteinden terug naar onderen en druk ze aan op het deeg.

Duw de bovenste twee lussen wat uit elkaar zodat je mooie boogjes krijgt.

En klaar is je pretzelvorm. Herhaal bovenstaande stappen met de zeven overige deegrolletjes.

Pretzels maken recept bakken koken

Bekleed twee bakplaten met bakpapier en leg hierop de pretzels. Zorg ervoor dat er ongeveer 2,5 cm tussen de pretzels zit zodat ze ruimte hebben om te rijzen. Dek de pretzels af met een schone theedoek of vershoudfolie en laat ze 30 tot 45 minuten rijzen op een warme plek.

Verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden Celsius.

Dompel de pretzels in het baking sodabad.

Baking soda kan je huid en/of ogen irriteren. Raak het dus niet met je blote handen aan, maar gebruik handschoenen. En wanneer je het badje maakt zorg er dan voor dat er een raam openstaat, je de afzuigkap op hoog hebt staan of doe dit buiten.

Doe de baking soda samen met 1,5 liter water in een roestvrijstalen pan en zet het vuur op hoog. Sommige pannen kunnen reageren op de baking soda, dus zorg ervoor dat je een pan gebruikt dat niet reageert op dit goedje.

Roer zodat de baking soda oplost in het water. Zet vervolgens het vuur laag en laat het zachtjes pruttelen. Gebruik een schuimspaan om een pretzel in de pan te laten zakken. Keer de pretzel na 10 seconden om en laat nogmaals 10 seconde in het badje.

Pretzels maken dopen in baking soda bad

Vis de pretzel er vervolgens met de schuimspaan uit en laat uitlekken op een vel bakpapier. Dompel vervolgens de volgende pretzel in het badje en ga door totdat je ze alle acht een badje hebt gegeven.

Pretzels baking soda bad

Daar is je pretzel dan, een beetje rimpelig, maar dat hoort.

Baking soda pretzels dopen bad

Leg de pretzels op bakpapier met 2,5 cm ertussen. Kluts het ei en meng de melk erdoor. Kwast het eimelkmengsel op de pretzels. Laat het iets drogen en kwast nogmaals met het eimelkmengsel. Laat weer drogen en kwast nog één keer. Strooi tenslotte zoutvlokken op de pretzels.

Zelf zachte pretzels maken

Bak de pretzels in 10 tot 12 minuten donkerbruin.

Laat ze 10 minuten afkoelen voordat je aanvalt. De versgebakken pretzels zijn overigens heel erg lekker met een flinke lik echte boter.

Ook interessant

Recept zachte pretzels van bierbeslag | zelf pretzels maken | zachte pretzels recept

Disclaimer

Op het gebruik van deze website (bysam.nl) zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website, wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

Gebruik van informatie
bySam streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat bySam niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.

Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. bySam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie of de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website.

Uitingen op deze website
Op deze website uiten wij onze eigen mening. Deze is tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen. Aan deze uitingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Hyperlinks
Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. bySam heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. bySam aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.

Intellectueel eigendom
Alle publicaties en uitingen van bySam zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijke en niet commercieel gebruik, mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat bySam daar vooral schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Affiliate disclaimer:
In sommige artikelen en op sommige van onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop of reservering doet, ontvangen wij een (kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten of diensten.

Translate»
Lees vorig bericht:
Cafe Knödel Amsterdam takeaway pop-up
Cafe Knödel: pop-up takeout voor Oostenrijkse huisgemaakte knoedels

Een knödel is voor mij toch wel het ultieme Wintersportvoer. Lees verder

Sluiten