Ramen is hot en hier eet je het

Als ik ergens verzot op ben is het wel ramen. En ik ben zeker niet de enige, want steeds meer mensen gaan voor deze heerlijke Japanse noodle soep.Gelukkig zie je deze slurp-maar-raak-dish steeds vaker in Amsterdam. Bij deze foodspots kun je je storten op een heerlijke bowl op ramen. Wil je weten wat ramen nou precies is en waar dit van gemaakt wordt? Even helemaal tot aan de bodem van dit artikel scrollen en je leest meer over dit heerlijke Japanse maaltje.

Tokyo Ramen Iki Amsterdam Menya Takeichi Amsterdam

Tokyo Ramen Iki

Dit Japanse noedelrestaurant Tokyo Ramen Iki heeft twee locaties in Amsterdam en eentje in Amstelveen. Ze serveren hier alleen ramen op basis van kippenbouillon en vega ramen. Beiden yum! Vooral de pittige ramen is waanzinnig. Ik vind zelf de locatie op de Amstelveenseweg net een tikkie beter. De broth is net iets meer comforting dat bij hun vestiging op de Vijzel.

Tokyo Ramen Iki
Amstelveenseweg 83H
Vijzelstraat 135
Amsterdam Centrum en Amsterdam Zuid

Ramenrestaurant Ramen-Kingdom Amsterdam Centraal station Ramen Noodle Day

Ramen-Kingdom

Ramen-Kingdom is het nieuwste ramenrestaurant van Amsterdam. Deze ramen shop zit pal tegenover het Amsterdam Centraal Station. De smalle zaak heeft een giga Mario voor het raam staan en machines waar je Japanse gadgets uit kunt kopen. Over een echt Japans gevoel gesproken 🙂

Eerst plaats je je order aan de counter en vervolgens ga je in de rij staan (want het is meestal nogal druk bij Ramen-Kingdom). Wanneer je aan de beurt bent neem je plaats aan de keukenbar en dan begint het ramenavontuur. Ik ben fan van hun spicy tonkotsu. Een mooie diepe broth met een ronde pittigheid en mooie dunne chewy noodles.

Ramen-Kingdom
Prins Hendrikkade 83
Amsterdam Centrum
Lees meer over Ramen-Kingdom

foufowramenamsterdamnoodleselandsgracht

Fou Fow Ramen

Fou Fow Ramen is een super cute en fris ingericht ramen tentje met een vestiging op de Elandsgracht en op de Van Woustraat. De bediening is snel en vriendelijk. Je slurpt je heerlijke ramen aan kleine tafeltjes.

Fou Fow Ramen
Elandsgracht 2A
Ramen in Amsterdam Centrum
Meer over Fou Fow Ramen op de Elandsgracht

Fou Fow Ramen Van Woustraat
Van Woustraat 3
Amsterdam Oud-Zuid | de Pijp
Meer over Fou Fow Ramen in de Pijp

Dol op ramen noodlesoep? Met dit recept maak je het zelf.

Taka Japanese Kitchen Amsterdam

Taka Zoku Shou

De Japanse Taka begon met zijn pop-up ramenrestaurant Taka’s Japanese streetfood boven bij toko Dun Yong op de Wallen. Hij was even betrokken bij Taka’s Japanese Kitchen op de Jan Pieter Heijestraat, maar ging daar redelijk snel weg en het restaurant op de JP Heije veranderde haar naam in Betsu Bara Je kunt hier aanschuiven voor ramen noodles (maar ook Japanese pancakes) van deze Japanse chef.

Taka Zoku Shou
Tweede Egelantiersdwarsstraat 9
Amsterdam Centrum | De Jordaan
Meer over Taka Zoku Shou

Betsu Bara

Zoals je hierboven las, eerst heette dit ramenrestaurant Taka’s Japanese Kitchen en sinds Taka weg is, heet het dus Betsu Bara. Je eet hier een prima kom ramen. Geen kom waar je weken erna nog naar verlangt, maar gewoon goed.

Betsu Bara
Jan Pieter Heijestraat 137
Amsterdam West | Oud-West

Sushilee Amsterdam ramen

Sushilee

Naast heerlijke sushi en sashimi kun je bij Sushilee bij Amsterdam Zuidas ook heerlijke ramen krijgen. De broth is boordevol smaak en de noodles kauwen wel heel erg goed weg.

Sapporo Ramen restaurant Amsterdam

Sapporo Ramen SORA

De ramen die Shin Fujita maakt zijn tha bomb. Wat een heerlijke broth en te gekke noodles. Shin is zelf opgegroeid in Sapporo (het meest noordelijke stadje van Japan en dé plek waar ramen is ontstaan) en at ramen al vanaf kleins af aan. Toen hij bij Takumi in Dusseldorf werkte heeft hij het ramenvak gefinetuned en al zijn kennis en ervaring over deze Japanse noodle dish komen bij zijn eigen zaak goed van pas. In een interview vertelt hij mij alles over zijn liefde voor ramen en waarom zijn zaak zo heet.

Sapporo Ramen SORA
Ceintuurbaan 49
Ramenrestaurant Amsterdam Oud-West | De Pijp
Lees meer over Sapporo Ramen SORA

Eigenaar Shin heeft ook Ramen Dining Bar SORA op de Albert Cuypstraat. En binnenkort opent hij een tweede Sapporo Ramen SORA in de Baarsjes.

Sushilee
George Gerswinlaan 534
Ramenrestaurant Amsterdam Zuidas
Meer over Sushilee

Vegan ramen restaurant Men Impossible

Men Impossible

Men Impossible is het eerste en de enige vegan ramenrestaurant in Amterdam. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit de beste plek in Amsterdam is om vegan ramen te eten. Als je je weleens hebt verdiept in hoe ramen wordt gemaakt en hoe ze de noodles maken, dan weet je ook dat het verdraaid lastig is om een smaakvolle vegan ramen te maken. De broth bevat vaak vlees als basis en daarnaast worden de noedels van ei gemaakt. Maar eigenaar Atsushi is het gelukt om plantaardige ramen te maken. Zijn vegan broths bevatten bizar veel smaak en hij maakt de noedels met de hand van biologische producten. Je dipt de huisgemaakte noodles in de dikke broth en hapt het dan weg. Omdat hij tegen voedselverspilling is werkt hij alleen op basis van reserveringen. Er is maar plek voor een paar man en je eet met z’n allen aan de grote tafel in het midden. Ik vind dit zo’n bijzondere plek in Amsterdam.

Men Impossible
Hazenstraat 19H
Amsterdam Centrum
Website

Vattenramen restaurant Amsterdam

Vattenramen

Toen Vattenramen naar Amsterdam kwam en ik erover postte op Facebook ontplofte mijn Facebook haast. De post bereikte meer dan 100.000 man en iedereen wilde erheen. In New York heeft Vattenramen nogal een naam opgebouwd en zelfs een Bib Gourmand vermelding gekregen. Rijendik met ramen cravende Amsterdammers stonden er voor de deur toen ik hier wilde eten. Bij Vattenramen eet je een goede kom ramen, je kunt zelfs een beetje on-Japans gaan en voor een ramen met truffel gaan. Naast ramen hebben ze ook snacks.

Vattenramen
Kerkstraat 148
Amsterdam Centrum

Vattenramen Zeedijk
Zeedijk 18
Amsterdam Centrum
Lees meer over Vattenramen

Vattenramen Express
Krugerplein 2
Amsterdam Oost.

Hinata Ramen (voorheen Yama Ramen)

Op de één of andere manier openen ramenrestaurants overal in Amsterdam behalve in de Jordaan. Ok, Taka streek er laatst neer, maar Hinata Ramen was de eerste die ramen serveerde in de Jordaan. Het kleine smalle zaakje is stijlvol ingericht en als het druk is gezellig vol. Toen ik er ramen at leek mijn broth aangelengd. Misschien onderschat hoe druk het zou worden die dag? Ondanks dat was het een smakelijke kom, maar zeker niet eentje waar ik met weemoed aan terug denk.

Hinata Ramen
Westerstraat 40
Amsterdam Centrum | Jordaan
Lees meer over Hinata Ramen

Umaimon Amsterdam powered by Takumi Dusseldorf ramen

Umaimon Amsterdam powered by Takumi Düsseldorf

Ramenrestaurant Takumi in Düsseldorf is een begrip. Je komt hier niet binnen zonder in de rij te hebben gestaan. En vorig jaar kwam Takumi eindelijk naar Nederland. Eerst opende er een Takumi in Rotterdam en Amsterdam had het nakijken. Maar toen eindelijk landde Takumi ook in Amsterdam. Met een aftakking: Umaimon. En zo was Umaimon Amsterdam powered by Takumi Düsseldorf een feit. Bij binnenkomst waan je je in Little Tokyo en ze serveren naast een dampende kom ramen ook verschillende Japanse snacks.

Umaimon Amsterdam powered by Takumi Düsseldorf
Korte Leidsedwarsstraat 51
Amsterdam Centrum
Lunch | diner
Lees meer over Umaimon

AMA Sushi & Ramen

AMA Sushi & Ramen ging stilletjes open in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam West. Op de kaart van het sushi gefocuste restaurant vind je naast verschillende sushi ook vier ramen: chicken ramen, beef ramen, seafood ramen en veggie ramen. Gezien de toppings zoals koriander en limoen serveren ze hier een freestyle ramen met een Vietnamese twist. Ik ben er nog niet geweest maar volgens mij hebben ze ook een paar tafeltjes bij AMA Sushi & Ramen zodat je ook ter plekke je ramen en sushi kunt verorberen. Je sushi en ramen thuis laten bezorgen kan ook.

AMA Sushi & Ramen
Van Limburg Stirumstraat 107
Amsterdam Westerpark | Amsterdam West | Staatsliedenbuurt

Juku Ramen

Ramenrestaurant Juku Ramen zit om de hoek van het Leidseplein. Ze hebben zowel tonkotsu ramen (met varkensbouillon) en vegan ramen op de kaart staan.

Juku Ramen
Leidsekruisstraat 19h
Amsterdam Centrum

Meer info over Juku Ramen

Café DS – De School

Qua keuze is het simpel bij het Café van De School. Je kunt kiezen uit een shio ramen, chipotle ramen of een veggie ramen. Ik had de shio ramen. De broth is lekker, maar mag wat mij nog wat intenser. De noodles en de toppings zijn erg fijn. En sowieso is Café DS een fijne plek om te vertoeven.

De School Café
Jan van Breemenstraat 1
Ramenrestaurant Amsterdam West
Bekijk website

De TonTon Club

Even een potje airhockey of Mariokart en een bowl of ramen slurpen kan bij de TonTon Club op het Westergasterrein. Wil je een keer ramen met een twist? Dan kun je de ramenburger proberen.

De TonTon Club
Polonceaukade 27
Bekijk de website

Ramen Ya Amsterdam

Ramen Ya

Ramen Ya is geen goede ramenspot als je last hebt van keuzestress, want je kunt werkelijk waar alles zelf kiezen. Je kiest de basis (miso, shio (zout) of shoyu (soya), de broth (bouillon), de topping en eventueel sides. Hierin worden de homemade noodles geserveerd. Ik ben fan van de Hakata ramen, deze broth heeft bijzonder veel smaak en is lekker romig. Als je het feit dat het een enigszins toeristische plek voor lief neemt, slurp je hier een lekkere ramen.

Ramen Ya
Oudezijds Voorburgwal 236
Ramenrestaurant Amsterdam Centrum
Meer over Ramen-Ya

Wat is ramen nou precies?

Ramen is de naam voor het Japanse noodlegerecht en niet zoals vele denken voor de noodles zelf. Erg belangrijk is de broth, oftwel de bouillon. Hierin zie je vele varianten, afhankelijk van de regio waar het gemaakt wordt en wat voor signature flavour een foodspot eraan geeft. Maar meestal bestaat de broth uit een basis van dashi (een bouillon van kombu en tonijn) waaraan varkensvlees (en/of -botten) en/of kippenvlees (en/of -botten) worden toegevoegd. Of zoals bij de Momofuku ramen van David Chang, gemalen shitake. Vervolgens wordt deze soep uuuuuren lang gekookt zodat je een intense smaak krijgt. Een beetje aanlengen met wat water en je hebt een heerlijke soep.

De noodles in ramen

Ook de noodles zijn not your ordinary kind of noodles. De noodles worden gemaakt van bloem, water en kansui. Dat laatste is een mineraalrijkwater dat ervoor zorgt dat de noodles in het kokend hete water nog steeds lekker chewy blijven.

De tare

Naast de verschillende soorten broths komt ramen ook nog in verschillende tares (basissen). De tare is een zoutige substantie dat onderin je schaal wordt gedaan. Zo heb je een shoyu (soya) basis wat het meest voorkomend, maar je ziet ook vaak shio (een zoutbasis) of miso (gefermenteerde bonen).

Toppings van ramen

Dit varieert ook, maar meestal vind je bovenop je bowl of ramen cha siu (varkenpoot), een half zachtgekookt eitje, nori, lente ui en kun je het vaak ook nog eens uitbreiden met ander yummy stuff zoals kimchi of bamboo.

Nou genoeg geluld over ramen, tijd om er een te slurpen. Vertel je mij waar jij het liefste ramen slurpt?

Leave a Comment

Translate»
Lees vorig bericht:
Terpentijn Amsterdam restaurant
What’s up with Terpentijn Amsterdam?

Het is alweer 1,5 jaar geleden dat restaurant Terpentijn Amsterdam open ging op het Rokin. Dat was ook de allereerste keer...

Sluiten