Restaurant 4850 blijft gewoon gruwelijk fijn

Ik ben ‘a sucker’ voor zaken die lekker hun eigen ding doen.

Restaurant 4850 in Amsterdam Oost is een voorbeeld van zo’n gevalletje heerlijk eigenzinnig in de meest positieve zin van het woord. Eigenaar Daniel Schein opende eind 2017 een koffiebar slash wijnbar slash eetbar op de Camperstraat in Eastside. Niet vermoedend dat deze nieuwe zaak een wel heel erg toffe spot was ging ik even buurten en streken we neer voor een kop koffie, dat overigens een briljant kopje leut was. Al snel ontdekten we dat Daniel een nogal indrukwekkende collectie (mousserende) wijnen had weten te verzamelen en een neus heeft voor kwaliteit. Even snel een koffietje doen veranderde in borreltijd met wat kleine gerechten. Wauw wat een geweldige smaken, hiervan wilden we meer! Dus de borrel mondde al snel uit in een diner met nog meer druivennat en wat grotere gerechten. Extra knap was het dat ze destijds alles kookten in een soort van campingstelletje in een geïmproviseerde keuken. Ik maakte direct een mentale notitie dat ik hier zeker terug moest komen.

Restaurant 4850 Amsterdam Oost

4850 anno 2020

Was 4850 zo’n 2,5 jaar geleden met name een koffiebar slash wijnbar waar je een wel heel erg fijn vorkje kon prikken, op dit moment is 4850 náást één van de beste koffiebars en wijnbars ook nog eens één van de beste restaurants van Amsterdam.

Ze maken nog steeds een lean and mean bakkie pleur voor je en de wijnkaart is nog steeds impressive. Het campingstelletje heeft plaatsgemaakt voor een professionele keuken en sinds een paar maanden staat chef Túbo Logier in de keuken. Deze uit België afkomstige chef heeft een behoorlijk interessant cv. Logier heeft onder andere bij restaurant Chambre Separée in Gent gewerkt, was sous-chef at The Clove Club en Luca in London en voordat hij zich bij team 4850 aansloot zwaaide hij de scepter bij wijnbar P. Franco in Londen. Schein en Logier hebben elkaar leren kennen toen ze beiden bij In de Wulf in België werkten. En nu jaren later werken ze weer samen, maar dan in Amsterdam Oost.

Chef Tubo Logier Amsterdam 4850 restaurant
Chef Túbo Logier

Logier heeft een geheel eigen kookstijl en is eigenlijk niet echt in een hokje te stoppen, maar als je zijn stijl toch wilt benoemen zou je het het beste kunnen omschrijven als dat hij de Franse keuken waanzinnig mooi mixt met de Aziatische cuisine, maar dan wel op een hoogst creatieve manier. Zo begonnen wij ons diner bij 4850 met canelé met hazelnoot en gevuld met miso. Daarnaast verschenen gestoomde buns met varkenskop en mosterd. De canelés hebben een prachtig dun krokant korstje en zijn mooi zacht van binnen. Zoals een goede canelé hoort te zijn. En de combinatie met de warme smaken van hazelnoot en miso is prachtig. De gevlochten bao bun is niet alleen een plaatje om te zien, maar hij is ook nog eens perfect. Niet te zoet, een wolkje om in te bijten en niet te droog. Ik hou zo van een goede bao bun. Logier: ‘Ik zag het op Instagram en dacht dat is leuk!’ Ook de topping is waanzinnig: krokant gebakken varkenskop dat tegelijk ook mooi vettig is en een mooie pittige Engelse mosterd. Twee te gekke gerechtjes die behoorlijk lekker smaken bij het glaasje champagne van Charles Dufour. Als de rest minstens zo goed is, dan wordt dit een topavond.

Restaurant 4850 Amsterdam uit eten beste
4850 beste restaurant Amsterdam Daniel Schein

De eerste gang is daikon gekookt in mosselbouillon. Dezelfde mosselbouillon wordt er ook bij geserveerd. Verder gerookte mosselemulsie en een krokantje met zeewier. Dit gerecht is voor mij één en al nostalgie. Mijn moeder gooide vroeger daikon in alle soepen. ‘Dat is goed voor je,’ riep ze er dan bij. Uiteraard zagen de soepjes van mijn moeder er niet zo kunstig uit en deze versie van chef Túbo is veel verfijnder en moderner. De daikon heeft zijn bittere en frisse smaak behouden en de mooie smaakvolle bouillon opgezogen. De krokantjes zorgen voor wat textuur. Dit is zo lekker!

Restaurants Amsterdam Oost 4850 diner lunch borrel

Er verschijnt weer een prachtig bord van keramiekstudio The Bird Tsang op tafel. Hierop dunne plakjes koolrabi op een boudin van kip en krab. Erbij een krabsaus, olie van Lievevrouwebedstro en er bovenop nori, rabarber en lamsoor. Het frisse van de koolrabi smaakt zo mooi met de boudin en de krabsaus zorgt ervoor dat het nog meer een geheel wordt. Wederom een topgerecht.

Uit eten in Amsterdam Oost 4850 restaurant Camperstraat

De knapperd van de avond is toch wel het volgende gerecht van witte asperges met shio koji, een lak van kippenhuid, getopt met sparrentoppen en kaviaar. Ik weet niet hoe de chef het doet, maar hij heeft de kippenhuid is zo mooi gekarameliseerd dat het meer doet denken aan een hele smaakvolle pindakaas of sesamspread. Echt onwijs gaaf. En om het vervolgens te toppen met sparrentoppen en kaviaar vind ik gewoon briljant.

Restaurant wijnbar 4850 Amsterdam Oost dineren

Dan is het vleestijd: Met katsubushi gerookte Kamperlam, aubergine, vissaus karamel en sering miso. Het lamsvlees is perfect gegaard en verder is dit gewoon een heerlijk comforting gerecht.

WIjnbar restaurant 4850 Amsterdam

Vanavond krijgen we niet één, maar twee desserts. Dessert numero uno is een nagerecht met aardbei, Oost-Indische kers en zwarte kardemom. Klinkt spannend? Is het ook en ook nog eens smakelijk.

4850 wijnbar Amsterdam

Het tweede dessert is een ijssandwich van hooi en mout en gepekelde wilde roosblaadjes. ‘ Ik vond de blaadjes hier ergens in de buurt,’ vertelt de jonge chef terwijl hij naar buiten gebaard. Hoe leuk! Smaakt trouwens ook nog eens goed.

4850 wijnbar restaurant Amsterdam

Schuif je aan bij 4850 dan staat je een fantastisch zesgangenmenu te wachten (€60 per persoon).

Ik vond 4850 sowieso al een toptent en het is alleen nog maar beter en volwassener geworden. Wat een sublieme en creatieve gerechten. Eigenaar Daniel is een geweldige gastheer en hij heeft een geweldig team om zich heen verzameld. Attent, alert, kundig en gezellig. Wederom hebben we een paar grandioze wijnen mogen proeven. Zo werden we verrast door een prachtig Portugees exemplaar dat gemaakt was van een paar uitzonderlijke inheemse druiven waarvan ik de naam allang ben vergeten en topten we af met een heerlijke Riesling. Ik had het overigens zo ontzettend naar mijn zin dat vriendlief me letterlijk naar huis moest slepen: ‘Kom we gaan, zij willen ook naar huis.’ Oops, maar tja dat krijg je als je zo’n fantastische sfeervolle zaak weet neer te zetten, dan blijf ik gewoon plakken.

4850
Camperstraat 48-50
Amsterdam Oost
Ontbijt | koffie | lunch | borrel | diner

Openingstijden 4850:
Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag en donderdag 9.00 uur tot 23.00 uur
Vrijdag en zaterdag van 9.00 uur tot 0.00 uur
Zondag van 10.00 uur tot 23.00 uur

Plan je route naar restaurant 4850

Tags: beste restaurant Amsterdam | uit eten in Amsterdam | restaurants in Amsterdam Oost | chef Túbo Logier

Translate»
Lees vorig bericht:
Pop up restaurant Rond de Tafel Amsterdam Gashouder
Vijf sterrenchefs koken in uniek pop-up restaurant in Gashouder

Deze zomer regent het sterren in de Gashouder, Michelinsterren welteverstaan. Lees verder

Sluiten