Een avondje bij good old Jacobsz Amsterdam

Hoe staat het met Jacobsz? Tijd om weer eens aan te schuiven bij één van mijn favo’s.

De Amsterdamse horeca scene staat nou niet bepaald stil. Gemiddeld kunnen we vier zaken per week toevoegen aan het lijstje van nieuw geopend, maar soms voelt het alsof er iedere dag nieuwe zaken openen. Kersverse zaken hebben iets magisch, vooral als je er al lang naar uitkijkt, zoals NENI Amsterdam. Zo’n eerste avond bij een nieuwe zaak blijft bijzonder, vooral als je (één van) de eerste bent die plaats mag nemen bij zo’n newbie. Een tweede groep restaurants waar ik een zwak voor heb zijn zaken die na de eerste periode van het-is-nieuw-dus-we-moeten-erheen er nog steeds zijn en waar gasten voor blijven terugkomen. Vanwege de geweldige bediening, de fantastische sfeer, het verrukkelijke eten of de grandioze wijnen of wellicht voor al het hiervoor genoemde. Iedereen heeft wel zo’n lijstje van zaken waar je zonder twijfel je vrienden, kennissen en familie naar toe stuurt als ze vragen waar ze heen moeten. Restaurant Jacobsz Amsterdam in oost staat al jaren in dit lijstje.

Jacobsz Amsterdam

Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor het eerst bij Jacobsz Amsterdam aanschoof. De smaak van groene kool van de grill zal mij voor eeuwig bij blijven. Daarnaast was ik weg van de entourage van deze zaak en voelde het gelijk als thuis. Vanaf dat eerste moment ben ik nog zo’n drie keer bij Jacobzs over de vloer geweest, maar de laatste keer is alweer ruim een jaar geleden. Dus hoog tijd om weer eens te proeven van de gerechten van chef Rick Swinkels.

Doorweekt van een oneindige bui druipen we op een vrijdagavond de gang van Jacobsz binnen. 19.30 uur is blijkbaar spitsuur want er staat zelfs een kleine rij om de natte jassen af te geven. ‘Ik hang ze boven de verwarming, dan zijn ze hopelijk straks droog,’ Ik heb het gevoel dat ik mijn jas volledig kan toevertrouwen aan de zorg van sommelier en restaurantmanager Wolter Heersink. Dat is wat Jacobsz voor mij zo speciaal maakt. Ik weet nog dat ik voor de tweede keer bij dit restaurant in Oost binnenstapte. Wolter zag mij en seinde zijn collega in welke wijn ik de vorige keer had en weg van was. I love it!

Jacobsz restaurant Amsterdam Oost
Kort gegaarde forel, miso vinaigrette met gefermenteerde mandarijn, mandarijn en groene kruiden

We beginnen de avond met een Tiroler speck als amuse, wat brood van Bakbeest Maarten (hij heeft het brood speciaal met Jacobsz samen ontwikkeld) en een voorgerecht wat voor mij de topper van de avond was. Ten eerste vind ik het gerecht er te gek uit zien. Het is zo’n bordje waar je in wilt prikken en woelen om te zien wat eronder zit. Onder de blaadjes citroenmelisse en basilicum liggen een kort gegaard forel met een vinaigrette van miso en gefermenteerde mandarijn, rauwe uitjes en stukjes mandarijn. De forel is zo zacht dat het bijna smelt en de vis smaakt subliem bij de friszure dressing met een mooie diepe smaak. De mandarijntjes zorgen voor een andere dimensie van frisheid en de knapperige stukjes rauwe ui geven het gerechte een fijn pitje. Ik ben er helemaal weg van.

Jacobsz
Langzaamgegaarde kabeljauw met een dikke ossenstaartsoep en een knödel van aardappel

De volgende gang bestaat uit een dikke ossenstaartsoep met een in citroenboter gegaarde kabeljauw en een ravioli gevuld met aardappel, madame jeanette en citroen. Dit gerecht is zo mooi in haar eenvoud. De soep van ossenstaart heeft een fantastische geconcentreerde smaak. De zachte smaak van de kabeljauw gaat daar bijzonder goed mee samen en die ravioli oh die ravioli met een perfect deegje (niet te dik, niet te dun, maar met een waanzinnige bite) en een romige vulling van aardappel, citroen en madame jeanette (die had van mij nog iets meer aanwezig mogen zijn) maakt het helemaal af.

Wijn uit eten Jacobsz

De Spätburgunder uit 2016 van Adeneuer smaakt er overigens perfect bij.

restaurant Jacobsz
Hoe mooi is dit gerecht
Jacobsz vin naturel
Vin naturel

Hier en daar vind je vin naturel bij Jacobsz. Gelukkig niet op zo’n geforceerde manier omdat deze wijnen zo hippig zijn, nee wanneer er een prachtige vin naturel is die gewoon te gek bij de gerechten smaakt, dan zullen ze hem met liefde voor je inschenken.

Jacobsz Amsterdam Oost Ringdijk
Corvina met een krokantje van brioche, salsa verde, prei en Hollandse garnalen

Voor de volgende gang krijgen we een corvina en een rundernek op tafel. Mijn vriend en ik delen meestal onze bordjes. En alhoewel de slow cooked witvis mooi is uitgevoerd en side kicks van brioche met peterseliepoeder, salsa verde, Hollandse garnalen en prei ook zeker niet verkeerd smaken, merk ik dat ik het bord met rundernek probeer toe te eigenen. Na de vorige gang van kabeljauw wil mijn lichaam vlees. En vooral dit stukje vlees. Want wat heeft het rundvlees een heerlijk krokant korstje. Van binnen is het vlees sappig en vettig. Heerlijk. Het lapje vlees is zo mooi dat alles ernaast voor mij eigenlijk niet hoeft. Misschien een klein beetje lof als frisse tegenhanger, maar zonder zou het ook goed zijn voor mij. Dit vlees is zo geweldig dat het niets meer nodig heeft. Maar ik snap dat het anders een nogal kalig gerecht is en wat ook fijn is bij Jacobsz, met een hongerig gevoel de zaak verlaten is haast onmogelijk. De porties zijn ruim en dat is vandaag de dag vaak een uitzondering.

Uit eten in Amsterdam Oost Jacobsz
Rundernek, lardo
Jacobsz restaurant Amsterdam Oost
Kaastijd!

We sluiten af met kaas en kweepeergelei en een chocoladedessert en gaan voldaan weer op naar huis.

Dessert Jacobsz
Dessert met een ganache van chocolade, krokantje van chocolade en popcornijs

Het is fijn om te zien dat restaurant Jacobsz nog steeds haar charme niet heeft verloren. Vlotte en goede bediening. Mooie gerechten met hier en daar verrassende elementen en prachtige bijpassende wijnen. Niet zo gek dus dat het op een avond zoals deze bijna helemaal vol zit. Ik blijf Jacobsz dus gewoon tippen aan vrienden en familie.

Reserveren bij Jacobsz

Jacobsz Amsterdam
Ringdijk 1A
Amsterdam Oost
Diner

Openingstijden:
Maandag tot en met zaterdag van 18.00 uur tot 0.00 uur
Zondag gesloten

[mapsmarker marker=”132″]

Tags: uit eten in Amsterdam Oost | restaurant bij Oostpoort | restaurant Watergraafsmeer | restaurant in Amsterdam Oost | goed uit eten

Translate»
Lees vorig bericht:
Vegabond De Clercqstraat Amsterdam West vegan
Vegabond opent vegan café en deli op de Clercqstraat

Succesvol veganwinkel en -deli komt met een tweede vestiging. Lees verder

Sluiten