Bij Restaurant Watergang wordt goed gekookt en zit je bijzonder sfeervol

Vlak achter het Rijksmuseum in een straatje tussen de Lijnbaansgracht en de Prinsengracht vind je Restaurant Watergang.

De Weteringstraat, zo heet dit straatje en in één van de smalle hoge pandjes huist deze dottige zaak.

Restaurant Watergang schattige horecazaak in het centrum

Tim van Grootheest is de chef en kookt de hele avond in de kleine keuken op de eerste etage de kunstige gerechten. Voordat Van Grootheest de scepter zwaaide in zijn eigen restaurant kookte hij bij onder andere cavabar Xampanyeria Centra en sterrenzaak Bord’Eau. Tim runt deze charmante zaak samen met maître Mo Schuttel.

Het is vrijdagavond en we zijn de regen vooruit gefietst. Dus terwijl er een paar tafeltjes buiten staan besluiten wij binnen plaats te nemen. Een vriendelijke ober begroet ons en geeft aan dat we de keuze hebben uit een paar tafeltjes. We kiezen voor een tweezitter aan het raam. Vanaf ons plekje hebben we mooi zicht op de bar, de rest van de gasten en de trap die leidt naar de keuken en de toiletten.

Restaurant Watergang Amsterdam centrum
Rechts ‘ons’ tafeltje voor de avond
Watergang restaurant Amsterdam Centrum uit eten
en ons uitzicht voor de avond

Dit restaurant moet toch wel één van de schattigste restaurants van Amsterdam zijn. Hoe cute. Al snel zitten we aan een glaasje cremant d’Alsace, fine de claire oesters met rode wijn vinaigrette en citroen, brioche met olijven en twee smeersels in de vorm van zeewierboter en tzaziki. Die zeewierboter is niet te doen zo lekker.

oesters Restaurant Watergang

Het eerste gerecht is zomer op een bord: tomatensalade, bietengazpacho, ijs van mierikswortel en wasabi, kaas en vinaigrette van dille. Een prachtig fris en verrassend gerecht waarbij de smaakpapillen even goed wakker zijn geschud. Dit is een te gek begin van het diner.

Uit eten in Amsterdam centrum restaurant Watergang

Dan volgt het gerecht dat achteraf gezien mijn lievelings van de avond is. Een bladerdeegje met hierop een paprikamousse, gestoofde witte ui, ansjovis, uienbloem en bieslook. Erbij een pinot gris uit Alsace. Wauw wauw wauw. Het gerecht is zo mooi zout, zoet en pittig tegelijk. Te gek met het knapperige van het bladerdeeg. Ik ben verkocht.

Restaurant Watergang Tim van Grootheest

We krijgen een hartzwezerik als derde gang. De ober vertelt dat dit een beter doorbloede zwezerik is en daardoor lekkerder van smaak is. Het orgaanvlees komt met kokkels, bouillon van kokkels, kokos en vlierbloesem. Een mooie Franse keuken meets Thai cuisine gerecht dat meer dan goed geslaagd is.

Restaurant Watergang uit eten in Amsterdam centrum

Als hoofdgerecht krijgen we een lamsbout met een heerlijke saliejus, doperwten, daslook (uit het Flevopark), meiraapjes en aardappelmousseline. Het vlees is perfect gegaard, de doperwten heerlijk knapperig, de jus supersmaakvol en de mousseline fluweelzacht. Niets meer aan doen.

Uit eten in Amsterdam Centrum Restaurant Watergang

Na snoepen we van twee verschillende kazen: een buffel camembert en een in IPA gewassen Ierse kaas. Daarbij een tomatenchutney en sinaasappelchutney.

Kaas eten Restaurant Watergang

We krijgen ook nog een coupe met aardbeien, rabarber, amandelcake en meringue. Een prima dessert.

dessert Restaurant Watergang Amsterdam

Restaurant Watergang is een te gek en sfeervol restaurant in één van de meest schattige panden van Amsterdam. De bediening is heerlijk vlot, attent en weet waar ze het over hebben. Daarnaast zitten de gerechten goed in elkaar en hebben ze een leuke wijnkaart. Zeker eentje om naar terug te keren. Let wel, ze hebben geen menukaart, het is dus go with the flow met zes gangen, dus daar moet je van houden.

Restaurant Watergang
Weteringstraat 41
Amsterdam Centrum
Lunch (alleen weekend) | diner

Openingstijden Restaurant Watergang:
Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag tot en met vrijdag van 18.00 uur tot 0.00 uur
Zaterdag en zondag van 12.30 uur tot 0.00 uur

Plan je route naar Restaurant Watergang

Tags: restaurant in Amsterdam centrum | uit eten in Amsterdam centrum | romantisch uit eten in Amsterdam | uit eten in historisch pand

Translate»
Lees vorig bericht:
Sagardi Amsterdam Spaans restaurant
Pintxos, gegrild vlees en fijne visgerechten eet je bij Baskisch restaurant Sagardi Amsterdam

Sagardi Amsterdam is je nieuwste go-to-spot voor serieus goed Spaans eten. Lees verder

Sluiten