Sagardi Amsterdam is je nieuwste go-to-spot voor serieus goed Spaans eten.
Baskisch om precies te zijn, want bij Sagardi kun je terecht voor echt Baskisch eten.
Een paar dagen voordat Spanje en dus ook San Sebastian in totale lockdown ging struinde ik door de straten van deze Baskische stad. Van pintxobar naar pintxobar en van gegrilde steak naar Baskische vis. Deze stad met al haar verschrikkelijk goede gerechten is om verliefd op te worden. Dus toen ik hoorde over de komst van deze nieuwe Spaanse parel moest ik er natuurlijk heen.
Sagardi Amsterdam vind je in hartje Amsterdam en heeft twee ingangen. Eentje op de Spuistraat en een tweede aan Het Singel. Als je wilt dineren in het zonnetje is het terras aan Het Singel het terras waar je jezelf wilt installeren. En dat ziet er dan zo uit:
Ben je geen terrasganger of is ideaal terrasweer ver te zoeken, dan zit je binnen bij Sagardi ook muy bueno.
De gilda schijnt de allereerste pintxo ooit te zijn. Op een stokje worden guindilla pepers (ingelegde groene pepers) manzanilla olijven en ansjovisfilets geregen. Vervolgens wordt er nog een flinke scheut olijfolie over heen gegoten en klaar is de gilda. Leuk detail: deze bite is vernoemd naar de personage die actrice Rita Hayworth vertolkte in de film Gilda, namelijk Gilda. Deze snack is namelijk net zoals de karakter van Gilda: zout en een beetje pittig. Je eet deze pintxo in zijn geheel op en dan heb je een explosie van smaken te pakken. Onwaarschijnlijk goed.
Nu we toch bezig zijn met ons typisch Baskische hapje hoort daar natuurlijk een echt Baskisch drankje bij: we nippen van een cider. Deze wordt op een hele speciale manier van hoog het glas in geschonken zodat er bubbels ontstaan. Restaurantmanager Vincent demonstreert hoe het moet. De camera is er dol op.
Txistorra is een soort dunnere versie van de chorizo. De eerste keer dat ik deze goddelijke worst at was in Catalonië. In Baskenland eten de Spanjaarden deze pittige en vettige worst maar al te graag. En ik neem het ze niet kwalijk, wat een feest!
De derde bite van de avond is een toast met toro (buik van de tonijn), ingelegde ansjovis en ui. De vette tonijn, de zoute ansjovis en dan die krokante zoete ui, echt een topgerecht.
Het volgende kleine gerecht is een gegrilde morcilla. Oftewel een Spaanse bloedworst met een vulling van bloed van het Iberisch varken, rijst, paprika en zout. Wat een heerlijkheid is deze boudin!
We gaan door met de volgende gang, een omelet met bakkeljauw en gekarameliseerde witte ui. Vincent snijdt het aan tafel in vieren. Deze tortilla is zoet, zout en een umamifeest! Echt te gek!
Het is tijd voor de hoofdgerechten. We krijgen een zeeduivel dat zwemt in een goddelijke saus dat is gemaakt van de gelatine van de vis (opgevangen tijdens het grillen), olijfolie en cidervinaigrette. Om je vingers bij af te likken. Daarbij een salade van sla uit eigen moestuin in Baskenland met cidervinaigrette. Dit is zo heerlijk zonder poespas en zo ontzettend lekker.
Bij Sagardi Amsterdam grillen ze het vlees op een typische Baskische grill. Ze gebruiken vlees van koeien die tenminste zes jaar oud zijn zodat ze op hun hoogtepunt zijn wat betreft smaak. Je kunt kiezen voor een ‘gewone’ gerijpte versie of een premium gerijpt stuk vlees. Wanneer ik het rundvlees op de grill op de foto wil zetten laat de chef zien hoe hij een berg zout op het vlees gooit. Het zout sealt het vlees als het ware zodat alles vleessappen in het vlees blijven. Je proeft verder niets van de hoop zout dat er overheen gaat en het resultaat is een grandioos stuk cote de boeuf. Krokant van buiten en sappig en vettig van binnen. Precies zoals ik hem lekker vindt.
Wonder boven wonder weten we nog plek te hebben voor de twee desserts en daar heb ik absoluut geen spijt van want deze gebakken cheesecake van Sagardi is zo heerlijk dat ik hem bijna niet wil delen. En dat is heel erg bijzonder voor deze desserthater. Ook de chocolademousse is top.
Restaurant Sagardi is een feest voor iedereen die houdt van kwalitatief goede producten. Verwacht hier geen toefjes, bloemetjes, gelletjes en andere dingen om de gerechten op te leuken. Dat hebben de ingrediënten helemaal niet nodig. Gewoon hoge kwaliteit zoals ik gewend ben van de Basken. Dik genieten van mooie gerechten en goede wijnen en dat ook nog eens in een fraaie setting en met supergoede bediening. Wat wil je nog meer?
Oh en als je fan bent van pintxos, voorin het restaurant (aan de Spuistraat kant) bevindt zich de pintxobar waar je je tegoed kunt doen aan Baskische bites op een stokje (soms ook zonder stokje).
Sagardi Amsterdam
Spuistraat 304
Amsterdam Centrum
Lunch | borrel | diner | terras aan het water | pintxobar
Openingstijden:
Maandag tot en met zondag van 12.00 uur tot 0.00 uur
Ook interessant
- Bureau Wijn Noord nieuwe wijnwinkel, kaaswinkel en koffiebar op het NDSM
- Ben jij de ultieme bbq-meester? Doe dan mee aan het Open NK Culinair Wild BBQ 224
- De beste sushi omakase van Amsterdam eet je hier
- Gossip time! Deze nieuwe Amsterdamse zaken zijn net geopend of gaan binnenkort open
- Tewatashi Sushi Amsterdam nieuwe sushi omakase van Japanse chef Yuji
Tags: Spaanse pintxos Amsterdam | pintxobar Amsterdam | Baskisch restaurant Amsterdam Centrum | restaurant Sagardi nu eindelijk ook in Amsterdam | Baskisch gegrild vlees eten in Amsterdam| vis eten | nieuwe restaurants Amsterdam Centrum | nieuw restaurant Spuistraat Amsterdam | restaurant met terras aan het water in Amsterdam Centrum