Zuurdesemstarter maken. Zo doe je dat.

Om zuurdesembrood te kunnen bakken heb je zuurdesemstarter nodig.

Hieronder leg ik je uit hoe je je eigen zuurdesemstarter maakt en hoe je hem in leven houdt.

Dit heb je nodig om zuurdesemstarter te maken

  • 60 gram Griekse yoghurt
  • 5×160 gram water (tussen 20-25 graden)
  • 5×150 gram tarwebloem
  • 5×60 volkorenbloem

Verder nodig:

  • spatel
  • grote kom

Zo maak je je zuurdesemstarter

Het duurt minimaal vijf dagen voordat je zuurdesemstarter actief genoeg is om te gebruiken. Je begint met de basis en daarna voer je de starter iedere dag wat bloem en water totdat hij goed genoeg is om mee te bakken. Het proces is totaal niet moeilijk, maar je moet er gewoon even de tijd voor nemen.

DAG 1

Meng in een kom de yoghurt met het water. Doe de tarwebloem en de volkorenbloem erbij en meng alles goed door elkaar met een spatel.

Dek de kom af met een schone theedoek en laat 24 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek (20-25 graden).

DAG 2

Check na 24 uur of de zuurdesemstarter in volume is toegenomen. Zo ja, dan kun je hem opnieuw voeren. Is je starter nauwelijks gerezen, verplaats hem dan naar een iets warmere plek en geef het dan nog een dagje voordat je het ‘eten geeft’.

Op dag 2 geef je je starter hetzelfde voer als dag 1:

  • 160 gram lauwwarm water
  • 150 gram tarwebloem
  • 60 gram volkorenbloem

Roer alles weer goed door elkaar met een spatel. Dek de kom weer af met de theedoek en laat je starter weer 24 uur rijzen.

DAG 3

Als het goed is begin je wat activiteit te spotten bij je starter. Bubbels en een lichte zure geur verraden dat hij actief wordt.

Gooi 370 gram van de starter weg en geef je starter weer hetzelfde te eten. Yup 160 gram lauwwarm water, 150 gram tarwebloem en 60 gram volkorenbloem.

Dek de kom weer af en zet weer weg voor 24 uur.

DAG 4

Herhaal wat je dag 3 hebt gedaan

DAG 5

Was iedereen maar zo low maintenance als je starter. Want ook dag 5 wil je starter hetzelfde dieet: 160 gram lauwwarm water, 150 gram tarwebloem en 60 gram volkorenbloem. En mengen maar!

Na drie uur is je starter klaar om mee te bakken!

Ook interessant

Zuurdesemstarter maken | maak moederdesem | zuurdesembroodbakken met starter

Disclaimer

Op het gebruik van deze website (bysam.nl) zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website, wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

Gebruik van informatie
bySam streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat bySam niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.

Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. bySam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie of de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website.

Uitingen op deze website
Op deze website uiten wij onze eigen mening. Deze is tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen. Aan deze uitingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Hyperlinks
Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. bySam heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. bySam aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.

Intellectueel eigendom
Alle publicaties en uitingen van bySam zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijke en niet commercieel gebruik, mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat bySam daar vooral schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Affiliate disclaimer:
In sommige artikelen en op sommige van onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop of reservering doet, ontvangen wij een (kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten of diensten.

Translate»
Lees vorig bericht:
Zuurdesemcrackers recept
Zuurdesemcrackers met rozemarijn en zeezout

Ben je net zoals ik ook aan het zuurdesembrood bakken geslagen? Lees verder

Sluiten