Zelf zuurdesembrood bakken. Stap voor stap recept.

Zelf zuurdesembrood bakken is een enorme hype sinds de eerste lockdown.

Ook ik heb me gewaagd aan bakken met zuurdesem en na behoorlijk wat trial en vooral veel errors is het me gelukt om een zuurdesembrood te bakken die ik het delen waard vind. Zowel de smaak als het voorkomen van mijn brood zijn top. En met onderstaand recept kun jij ook je eigen zuurdesembrood bakken. Bonus: je huis gaat er heerlijk van ruiken 🙂

Ik raad je trouwens aan om goede kwaliteit bloem te gebruiken om je brood mee te bakken. Breng eens een bezoekje aan een molen. Het is niet alleen superleuk, maar hun bloem heeft meer eiwit in zich waardoor je brood mooier en lekkerder wordt.

Hieronder een kaart met alle graanmolens in Nederland waar je sterk bloem om brood mee te bakken kunt halen. Er zit er vast wel eentje bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig voor één zuurdesembrood

1 zuurdesembrood | bereidingstijd 30 minuten | 3 uur wachttijd | 30 minuten baktijd

  • 307,5 gram desem
  • 412,5 gram (+ meer om te bestuiven) tarwebloem van goede kwaliteit
  • 337,5 gram volkorenbloem van goede kwaliteit
  • 15 gram zout
  • 3 gram droge gist
  • 367,5 gram water + 3 eetlepels water

Verder nodig:

  • een rijsmandje of een vergiet met schone theedoek
  • schone theedoek
  • deegschraper
  • gietijzerenpan met een diameter van minimaal 26 cm
  • twee grote kommen
  • oven
  • deegmesje, scheermesje of schaar

Zo maak je het zuurdesembrood

Heb je alle ingrediënten bij elkaar verzameld? Dan is het tijd om zuurdesembrood te bakken! Let erop dat je eerst je zuurdesemstarter activeert zodat wanneer je gaat bakken hij klaar ervoor is.

Zo maak je je eigen zuurdesemstarter.

desem voor zuurdesembrood

Maak eerst het zuurdesemdeeg

1.Meng de gist in een kleine kom met één eetlepel lauwwarm water, roer door met een vork en laat staan totdat het begint te schuimen.

2.Meng in een andere kleine kom het zout met twee eetlepels zout.

3.Doe de zuurdesemstarter in een grote kom en doe de gist met water erbij. Voeg vervolgens de tarwebloem toe. Doe het zout met water erbij en tenslotte de volkorenbloem. Giet het water erbij en meng alles door elkaar met één hand. Je andere hand hou je schoon zodat je daarmee de kom kunt vasthouden.

4.Wanneer het water nagenoeg is opgenomen door de bloem keer je de inhoud van de kom op je aanrecht of werkblad.

5.Kneed met je handen de ingrediënten tot een soepel deeg. In het begin zal het deeg droog aanvoelen, maar na wat kneden komt het goed.

6.Wanneer alle droge stukken weg zijn en het deeg zich tot een deegbal heeft gevormd vouw je met je rechterhand steeds een flap naar het midden. Wanneer je het midden hebt bereikt dus je met je handpalm het deeg naar beneden. Op deze manier creëer je structuur in het deeg. Doe dit ongeveer vijf minuten.

7.Wanneer het deeg wat uitzet wanneer je het neerlegt weet je dat het genoeg structuur heeft om het de eerste keer te laten rijzen.

Laat het brood rijzen

8.Strooi de bodem en de zijkanten van een grote kom met bloem en leg hierin de deegbal. Let er hierbij op dat je het deeg ondersteboven in de kom legt. Dus de kant waar je de flappen naar binnen duwde gaat op de bodem en de meest gladde kant gaat boven. Schone theedoek eroverheen, verplaatsen naar een warmere en tochtvrije locatie en 45-60 minuten laten rijzen.

Geef het brood extra vorm

9.Tijd om het deeg een tweede vouwronde te geven. Keer de kom met deeg ondersteboven zodat het deeg eruit valt. Als het deeg blijft hangen in de kom kun je een deegschraper gebruiken om het deeg voorzichtig aan de zijkanten los te maken zodat je niet teveel van de lucht laat ontsnappen.

het deeg na de eerste keer rijzen

10.Rek het deeg voorzichtig iets uit door het in het midden aan beide zijden vast te pakken en op te tillen. Til het deeg nu op en laat het onderste deel op tafel vallen en vouw nu het bovenste deel erover heen. Je hebt nu een opgevouwen deeg op tafel liggen. Vouw nu beide handen om de voorkant van het deeg en trek het deeg voorzichtig naar je toe terwijl je de onderkant op tafel laat. Hiermee creëer je nog meer spanning in het deeg. Herhaal dit een paar keer totdat je ziet dat er steeds meer spanning op het deeg komt te staan en je een mooie bol hebt.

Het brood nogmaals laten rijzen

11.Strooi flink wat bloem in je rijsmandje of vergiet bedekt met een theedoek en leg hierin je deegbol. Doe het dit keer zo dat de bovenkant onderin de mand komt te liggen. Bedek met een schone theedoek en laat twee uur rijzen.

De oven en de pan voorverwarmen

Professionele bakkers hebben vaak profi ovens waar ze ook gebruik kunnen maken van stoom. Deze stoom zorgt ervoor dat het brood omhoog komt tijdens het bakken. De meeste thuisovens hebben helaas niet dezelfde stoomfunctie. Door gebruik te maken van een gietijzeren pan kun je thuis toch een stoomoven nabootsen. Zorg ervoor dat de oven goed heet wordt en stop de pan er op tijd in zodat hij gloeiend heet is. Op deze manier komt het brood mooi omhoog en krijgt het een mooie harde korst.

12.Verwarm de oven met de pan erin een uur nadat je het brood in de rijsmand of de vergiet hebt gedaan om te rijzen op 250 graden Celsius. Op deze manier is zowel de oven als de pan goed heet.

13. Check na twee uur of het brooddeeg goed gerezen is. Dit doe je door het deeg in te drukken. Wanneer het deeg voorzichtig weer in haar oude vorm terugbolt is het deeg klaar om ingesneden en gebakken te worden.

Het brood insnijden

14.Haal de gietijzeren pan uit de oven en zet het op een onderzetter of iets anders dat hittebestendig is. Haal de deksel eraf en strooi royaal wat bloem op de bodem en zijkanten van de pan. Voorzichtig want de pan is loeiheet. Pak nu je rijsmandje of vergiet met brooddeeg en hou het schuin boven de pan. Draai nu het mandje of de vergiet zodat het deeg uit het mandje of vergiet valt en op de bodem van de pan belandt.

15.Pak nu je deegmesje of scheermesje en maak je gewenste patroon door snel het deeg in te snijden. Heb je geen deegmesje of scheermesje, dan kun je ook een schaar gebruiken.

Het zuurdesembrood bakken

16.Doe de deksel terug op de pan en zet de pan terug in de oven. Bak het brood 30 minuten op 250 graden Celsius.

17.Haal de deksel eraf en check of je het brood donker genoeg vindt. Zo niet, doe hem dan even terug in de oven zonder deksel totdat hij bruin genoeg is.

18.Laat het brood minimaal een uur rusten voordat je het aansnijdt. Ik weet het, het is lastig, maar op deze manier kan hij goed uitharden.

Eet smakelijk!

varieer en speel met het insnijden

Ook leuk om te lezen

Zuurdesembrood bakken | zelf brood bakken | brood bakken | brood bakken in oven | brood bakken zonder gist | zuurdesemstarter | sourdough starter | sourdough bread | zuurdesembroodrecept | recept zuurdesembrood | zelfgebakken brood | sourdough bread recipe | zuurdesem brood bakken | zuurdesembrood maken

Disclaimer

Op het gebruik van deze website (bysam.nl) zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website, wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

Gebruik van informatie
bySam streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat bySam niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.

Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. bySam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie of de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website.

Uitingen op deze website
Op deze website uiten wij onze eigen mening. Deze is tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen. Aan deze uitingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Hyperlinks
Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. bySam heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. bySam aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.

Intellectueel eigendom
Alle publicaties en uitingen van bySam zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijke en niet commercieel gebruik, mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat bySam daar vooral schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Affiliate disclaimer:
In sommige artikelen en op sommige van onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop of reservering doet, ontvangen wij een (kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten of diensten.

Translate»
Lees vorig bericht:
desem zuurdesemstarter maken
Zuurdesemstarter maken. Zo doe je dat.

Om zuurdesembrood te kunnen bakken heb je zuurdesemstarter nodig. Lees verder

Sluiten