Mijn achternaam (Pang) verraadt het al, maar Chinees eten is mij met de (rijst)paplepel ingegoten.
Mijn beide ouders komen uit Hong Kong wat bekend staat om de Chinees Kantonese keuken en ook al is China een groot land en ligt de regio Sichuan nou niet bepaald in de buurt van de ‘geurige haven’ Hong Kong, er zijn veel overeenkomsten tussen de twee keukens en de manier waarop de inwoners van de regio eten benaderen. Bij beide keukens is de balans in gerechten ontzettend belangrijk; zoet en zuur (Kantonees), pittig en fris (Sichuan). Ook wordt er ontzettend veel belang gehecht aan texturen bij beide keukens. Wat de Sichuan keuken onderscheidt van de Kantonese keuken is dat de Sichuan keuken heel veel hete pepers gebruikt terwijl Kantonezen bijna geen hete pepers gebruiken. Daarnaast heeft de Sichuan chef nog een ander bijzonder ingrediënt voorhanden om zijn eters te verrassen: de Sichuanpeper dat eigenlijk helemaal geen pepertje is, maar een de gedroogde schillen van een citrusplantvruchten. Deze ‘pepertjes’ leggen bij het eten je tong lam en dat verlammende gevoel is een extra ‘smaak’ dat gebruikt wordt in de Sichuan keuken. Maar ook al aten wij thuis met name Kantonees Chinees gerechten, er kwamen ook regelmatig gerechten bij ons op tafel die vanuit de Sichuan regio hun weg hadden gevonden in de keukens van Kantonese restaurants en families. Het zal je dus niet verbazen dat ik verzot ben op de Sichuan keuken en dat het eten van Sichuangerechten voor mij ook een beetje als thuiskomen voelt. En gelukkig zijn er inmiddels genoeg spots in Amsterdam waar je kunt aanschuiven voor een goede sessie pittig Chinees eten.
Sichuan Territory Restaurant
Sichuan Territory Restaurant in Amsterdam Noord is de jongste telg van de Sichuan Amsterdam-familie (zie later) en is de enige plek in Amsterdam waar je Sichuan kunt barbecueën. In een glazen kas voor het funky Garage Noord kun je plaatsnemen om pittig Chinees voer van de bbq te happen. En met mooi weer kun je ook op het terras nom nom-en. Een supergoede plek om met vrienden naar toe te gaan. Tenminste als je buddies een beetje tegen spicy food kunnen!
Fulu Mandarijn
Toegegeven, als je voor de romantische sfeer gaat zal Fulu Mandarijn niet je eerste keuze zijn. Maar als je op zoek bent naar een plek waar je authentieke smaken en een échte Chinese sfeer kunt meemaken, is dit Sichuan restaurant op het Rokin waar je moet zijn. En allemachtig, wat kun je hier ontzettend goed eten. Hier proef je de delicate smaken en de veelzijdigheid van de Sichuan keuken.
Sichuan Amsterdam
Denk je aan Sichuan eten in Amsterdam, dan denk je aan Sichuan Amsterdam. Inmiddels heeft dit Sichuan food imperium drie restaurants in Amsterdam centrum (te weten Warmoesstraat 17, Zeedijk 103 en Lange Niezel 24) waar je kunt aanschuiven om je te laten onderdompelen in de pittige wereld van Sichuan.
Sichuan Taste
Bao buns, pittige dumplings, hete noedels en ander Sichuan street food eet je bij Sichuan Taste op de Stormsteeg. Het is een soort van hippe funky fast food restaurant waar je terecht kunt voor een snelle Sichuan hap.
Sichuan Food
Restaurant Sichuan Food werd ooit (in 1993) als eerste Chinees restaurant in Europa een ster van de Michelinbrigade. Bij het restaurant op de Reguliersstraat eet je delicatessen en mooi bereide gerechten uit de Sichuan keuken.
Chuan Yan
Chuan Yan op de Binnen Bantammerstraat is precies zoals je wilt dat een Chinees restaurant eruit ziet. Grote ronde tafels met een draaiplank erop, grote comfortabele stoelen en verschillende Sichuan gerechten om uit te kiezen.
Xian Delicious Foods
Xian Delicious Foods staat vooral bekend om hun handgetrokken noedels (vooral de noedels met pittige lam is niet normaal goed), maar wist je dat je hier ook vis op z’n Sichuan en andere typische Sichuan gerechten kunt eten? En als je een keertje geen zin hebt om te koken of de deur uit te gaan, kun je hun eten ook laten bezorgen.
Ook interessant:
- Ik proefde de veelzijdigheid van rum en nu ben ik verslaafd
- Tula Amsterdam nieuwe all day Mexican cantina van de mensen achter Coba Taqueria
- Wijnbar CAFÉ à Côté is het jongere zusje van Petit Péché en CAFÉ Beurre
- Cosmo Tacos Amsterdam nieuwe taco pop-up in Amsterdam Noord van oud-chef Coba Taqueria
- Bureau Wijn Noord nieuwe wijnwinkel, kaaswinkel en koffiebar op het NDSM