Anno 2018 dineer je met bijpassende biertjes. Bij Bar Alt weten ze hoe het moet.

Wanneer een van de beste restaurants van Amsterdam en een fantastisch biermerkhun handen ineen slaan kun je er donder op zeggen dat er wat moois uit komt. Bar Alt is geboren uit de samenwerking tussen het team achter het succesvolle restaurant Jacobsz en de mannen van Two Chefs Brewing en schittert sinds een paar weken aan het Stadionplein in Amsterdam Zuid.

Bar Alt restaurant Amsterdam Zuid

Bier in de hoofdrol bij Bar Alt

Wat gelijk opvalt bij binnenkomst bij Bar Alt is de bierwand met twintig biertappen, bierflesjes zij aan zij en een kantinebord met daarop hun bierspecials gepresenteerd. Er is uiteraard ook een mooie voorraad natuurwijnen, maar de wijnflessen zijn duidelijk minder prominent aanwezig.


Je kunt kiezen voor een beer pairing, een wine pairing, een combo pairing of geen pairing en gewoon drinken waar je zin in hebt. Het is uiteraard jouw feestje, maar het is ontzettend tof dat ze bij Bar Alt alvast wat voorwerk voor je hebben gedaan en de best passende bieren en wijnen bij je bordje hebben uitgezocht.

Beer pairing bij Bar Alt Amsterdam

Onze host Julian vertelt ons dat terwijl hij bij Jacobsz zo’n 150 wijnen op de kaart heeft staan, op de wijnkaart van Bar Alt ‘maar’ 50 wijnen prijken. Enthousiast vertelt hij hoe ze regelmatig door Europa rijden om bierfusten op te halen. Sommige biermerken versturen niets en dan moet je het maar zelf halen. Met dozen bier en bierfusten tussen de benen, boven hun hoofd en waar het dan ook maar past rijden ze dan terug naar Amsterdam. Soms hebben ze maar vier flessen van een biertje en op is dan ook opperdepop.

Champagnebier

Normaal gesproken zou ik mijn diner aftrappen met een glaasje mousserende wijn, maar Julian heeft een Deus Brut des Flandres (een champagnebiertje) en na zijn beschrijving ben ik verkocht. Als hij eraan toevoegt dat hij er maar vier flessen van heeft weet ik het zeker: die wil ik! Het sprankelende biertje is heerlijk fris, een tikkie droog en heeft een heel licht zoetje en bittertje en zorgt ervoor dat ik nog meer zin heb in al het moois wat er nu komen gaat.

We mogen onze borsten nat maken want chef Thomas Kooijman heeft zeker wat fijns voor ons in petto. Kooijman stond hiervoor in de keuken van sterrenzaak Mos Amsterdam en mag nu zijn kookkunsten tonen aan de gasten van Bar Alt.

Gepekelde makreel met mini radijsjes, miso, rijstmousse, gepofte rijst en chili. Een heerlijk fris gerecht met verschillende texturen en smaken die smaakpapillen even wakker maken.

Het fijne aan bier tijdens het diner is dat bier vaak minder alchohol bevat en je zult er de volgende dag dankbaar om zijn. Er werden twee saisons geschonken, deze bevatten tussen de 5 en 6,5 procent bier, dus wat extra hiervan drinken is prima.

Kreeft met kombu, codium en vintage soja. Het rokerige van de kombu, het zoute van de codium en de complexiteit van de age soja. Hmmm wat een geweldig gerecht is dit!

Dit grandioze gerecht is mijn lievelings van de avond: octopus van de grill, met sobrasada (een smeerbare chorizo), zoete rode peper en tomaat in een prachtige salsa verde. Van dit gerecht word ik zo immens gelukkig.

Er komt nog meer: een corvina met een dakje van koolrabi, beurre noisette met mosterdzaad, flinterdungesneden en gesmoorde spitskool en witte asperges. Weer zo’n fijn exemplaar.

Het volgende bordje brengt ons een lam met dukkah, super malse aubergine en een mini pita. Hoe leuk is die mini pita? En wat een heerlijk met warme intense smaken is dit!

Het volgend eetbaar kunstwerkje dat voor mijn neus wordt gezet is een rode biet met een laagje van gerookte spek, beurre blanc en vintage sherry azijn. Wauw! Dit is het helemaal. Wat een mooie rooksmaak, fijne zuren…umami all over!

We hebben inmiddels al aangegeven dat we het dessert skippen en als ik een riem om had gehad was hij op het laatste standje gegaan. Want pfff ik begin aardig vol te raken (ik had me die middag moeten bedwingen toen ik sushi en roergebakken ossenhaas kreeg voorgeschoteld), maar het volgende gerecht móeten we gewoon proeven. ‘Het is een testgerecht, we hebben het vanmiddag getest,’ vertelt Julian en tja als er geproefd moet worden help ik altijd graag. We krijgen een Anjou duif, met een jus van whisky en abrikoos, een gnocchi gevuld met Epoisses en getopt met eendenlever. Oh fijn een lekker licht gerecht haha, maar man oh man wat is hij geweldig. Deze had ik niet willen missen.

We duiken nog even de keuken in want de chef wil ons zijn nieuwste aanwinst tonen, een soort van Koreaanse kookpan waar je dingen snel in kunt koken, maar ook speedy kunt fermenteren. Het enthousiasme en de passie spatten ervan af en dat is ook wat Bar Alt zo bijzonder maakt. Er zit een gepassioneerd team achter dat haar hand er niet voor omdraait om dingen anders te doen en net wat meer moeite te doen om hun gasten bijzondere bieren en gerechten voor te schotelen.

En om je verblijf bij Bar Alt extra comfortabel te maken hebben ze knappe en zachte stoelen en banken voor je zodat je voorlopig nog niet we wilt.

Bar Alt Amsterdam restaurant zuid

Ik was aan het begin van de avond nog niet helemaal overtuigd van de vraag of beer pairing iets voor mij is. Ik hou zeker van een biertje op zijn tijd en met de zon op mijn snoet vind ik het heerlijk, maar ik ben gewoon te verzot op wijntjes. Dus een hele avond bier drinken tijdens mijn diner, ik wist niet zeker of dat mijn ding zou zijn. Ik had stiekem al een escape ingebouwd. Mocht ik snakken naar een glas wijn, dan kon ik een zijweg nemen. Dat is sowieso geen probleem bij Bar Alt, want ze hebben ook super veel verstand van wijnen. Maar ik heb mijn wijn eigenlijk niet eens gemist. Dus wie weet wordt 2018 het jaar dat ik vaker aan de bier-spijs ga.

Reserveren bij Bar Alt

Bar Alt
Stadionplein 103
Amsterdam Zuid | Stadionbuurt
Diner | drinks | terras

Openingstijden:
Dinsdag tot en met zaterdag van 17.00 uur tot 0.00 uur

[mapsmarker marker=”38″]

Tags: Beer pairing Amsterdam | nieuw restaurant bij Olympisch Stadion | nieuw restaurant op Stadionplein | nieuwe bar restaurant in Amsterdam Zuid | restaurant Two Chefs Brewing

Translate»
Lees vorig bericht:
Café Cliché Sidney Schutte Amsterdam restaurant
Chef van Librije’s Zusje opent Café Cliché in Amsterdam Oost

Café Cliché het laagdrempelige restaurant van Sidney Schutte wordt een plek waar iedereen gezellig kan aanwaaien en aan kan schuiven. Lees...

Sluiten