De beste Italiaan van Nederland is een passievolle zaak waar je geweldig kunt eten

Wist je dat je de beste Italiaan van Nederland gewoon in hartje Amsterdam vindt?

Op de Beulingstraat vind je namelijk restaurant Pianeta Terra dat dit jaar door Italië Magazine is uitgeroepen tot de beste Italiaan van ons kikkerlandje. Daarnaast staat dit Italiaanse restaurant ook nog eens op de 30e plek van de beste Italiaan wereldwijd (50 Top Italy lijst van Prosecco DOG). Je kunt je dus wel voorstellen dat ik stond te poppelen om hier een Italiaans vorkje te prikken!

We zijn nog geen seconde binnen of we worden al direct verwelkomd met de typische Italiaanse gastvrijheid waar ik zo van hou. We krijgen een knus tafeltje voor twee aangewezen en als we geïnstalleerd zijn komt sommelier Laura komt even een gezellig praatje maken. Ook reikt ze ons de wijnkaart aan dat volstaat met wijnen van kleine producenten. Een hoop fijne wijnproducenten uit Italië, maar er prijkt ook een Nederlandse wijnmaker op de kaart.

Terwijl we zitten te smikkelen van hun zelf gebakken zuurdesembrood en de amuse van tomaat, geitenkaas, zuurkool en salsa verde en zitten te nippen van ons apperitiefje bezoekt chef Fabio ons tafeltje en vertelt ons over de Slow Food beweging waar hij ambassadeur van is. Toen hij 22 jaar geleden Pianeta Terra begon was het niet altijd even gemakkelijk om producenten te vinden die met respect voor onze planeet werken. Maar de aanhouder wint en inmiddels heeft Fabio een hoop bewuste producenten onder zijn speed dial. Zo koopt hij kinnebak van Buitengewone Varkens in Amsterdam Noord. Ik heb deze varkenshouder weleens op tv gezien en ik zag hoe de varkens hier heerlijk vrij rondscharrelden. En iedere zaterdag struint hij over de Noordermarkt om bijvoorbeeld de duurzaam gevangen Waddenoester in te kopen. Dat hij plezier heeft in zijn werk zie je aan de glinstering in zijn ogen als hij vertelt over zijn marktvondsten van diezelfde ochtend.

Pure smaken

Het is tijd om aan het menu te beginnen. Je kunt kiezen voor drie, vier, vijf of zeven gangen. Wij kozen voor de derde optie en vol verwachting wachten we op de eerste gang. De ‘Winterzee’ verschijnt al snel op tafel met hierin de Waddenoester die de chef diezelfde ochtend nog op de markt had gescoord. Verder codium, sepia en een ‘steen’ gemaakt van makreel. Het gerechtje ziet er prachtig uit en wauw wat smaakt hij te gek. Dit zijn echt de pure smaken uit de zee op je bord. Wat een goed begin van de avond.

De tweede gang is een rauwe langoustine vergezeld met een wilde zalm uit Alaska, emulsie van de vis, gedroogde zalmhuid, zwarte rijst (kruising tussen basmati rijst en een Italiaanse rijst) en haringkuit. En ook de herkomst van de zalm heeft weer een leuk verhaal. De vis wordt namelijk gevangen door drie mannen op Alaska die helemaal afgelegen zitten en zich helemaal hebben toegewijd aan hun beroep. Ze doen dit met zoveel focus dat ze zelfs eventjes hadden gemist dat de rest van de wereld nogal druk bezig was met het bestrijden van het coronavirus. Toen chef Fabio hen middenin de coronacrisis opbelde en vroeg hoe het ging moest hij ze namelijk even uitleggen wat corona precies was. Te grappig. Ook dit gerecht is weer zo mooi dat we even een traantje moeten wegpinken. De langoustine is zo waanzinnig vers en de perfect gegaarde zalm geeft het gerecht wat extra spanning. Wat een feest is dit bordje! Zowel om naar te kijken als om van te eten.

We laten hoofdstuk vis achter ons en gaan naar de vleesgerechten. Als eerste een cappellacci waarin cacao in het deeg is verwerkt, met ossenstaart en cacaobonen. Het is even heeeel stil aan onze tafel terwijl we allebei met gesloten ogen genieten van dit prachtige gerecht.

Dan is het tijd voor het hoofdgerecht. Dat is vanavond een wilde eend, met een cranberrysaus, puree van zoete aardappel en paksoi. Normaal gesproken vind ik de hoofdgang altijd een beetje tegenvallen. Dan word je eerst lekker gemaakt met een paar knallers van voorgerechten en denk je wauw we zijn goed op dreef. En dan komt het vleeshoofdgerecht en dan stort het allemaal een beetje in. Maar hier niet, want man man man wat klopt dit gerecht. De wilde eend heeft een perfect garing en lekker wat saus om op te lepelen met de stukjes eend (niets vervelender dan te weinig saus niet?), het zoete van de puree vult het wilde van de eend zo mooi aan. Verder zit er lekker wat textuur in de vorm van een zoete aardappelkrokantje in. Echt niets meer aan doen.

Als afsluiter van dit geweldige diner krijgen we nog een knapperd aan tafel: een flan van matcha met honey comb en een saus van duindoornbes. Zoals jullie inmiddels wel weten hou ik niet zo van zoet en daardoor vaak ook niet zo van desserts, maar dit dessert is absoluut niet te zoet. Het heeft het bittere van de matcha en het friszure van de duindoornbes om het geheel in balans te brengen. En dit bordje verlaat dan ook schoongelikt onze tafel.

Het is evident waarom Pianeta Terra is verkozen tot de beste Italiaan van ons landje. Deze sfeervolle zaak wordt gerund door een passievol team dat weet waar ze het over hebben. Daarnaast wordt er hier geweldig goed gekookt met hart voor de natuur en kun je hier ook nog eens geweldige wijnen drinken. Al met al een zaak naar mijn hart.

Pianeta Terra
Beulingstraat 7
Amsterdam Centrum
Diner

Reserveer een tafeltje

Openingstijden Pianeta Terra:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met zaterdag vanaf 18.00 uur
Zondag gesloten

Plan je route naar Pianeta Terra

Ook interessant:

Beste Italiaan van Nederland 2022 | nummer 30 beste Italiaan wereldwijd | beste Italiaan van Amsterdam | Italiaans eten | slow food beweging | goed Italiaans eten

Translate»
Lees vorig bericht:
Must try: een cursus kaas maken bij De Kaasserie

Zelf kaas maken, klinkt leuk? Dat is het ook! Lees verder

Sluiten