Wijnbar De Wijnkaart laat proeven hoe spannend Oost-Europese wijntjes zijn

Uit Oost-Europa komen hele fijne en interessante wijnen.

Moldavië, Hongarije en Roemenië…één voor één brengen ze gruwelijk fijne druivennat voort. Maar behalve hier en daar een verdwaalde fles zie je zie niet vaak op de wijnkaart in Amsterdamse restaurants. Maar daar brengt de nieuwe wijnbar De Wijnkaart vlakbij de Cornelis Schuytstraat verandering in.

Op de wijnkaart van ehh De Wijnkaart zul je geen West-Europese wijnen aantreffen. Alle wijnen komen uit Oost-Europa en Griekenland. Ok, die laatste is niet echt Oost-Europa, maar moet gewoon kunnen toch?

Borrelplankjes galore

De kaart is bewust klein gehouden zodat de kans op keuzestress zo minimaal is. Zin in een uitgebreide borrel, dan zijn de platters een goede keuze. Je kunt bij De Wijnkaart kiezen uit een vegan platter met Oost-Europese dips. Dan kun je je bijgeleverde brood besmeren met een tapenade van Kalamata olijven, zacusca en een salata de vinete (smeerbare auberginesalade). De zacusca wordt veel gesmeerd in Roemenië en Moldavië. Het is een zoete groentenspread gemaakt van gekookte paprika, aubergine en uien. Een ideale manier om de veggies die in de winter niet groeien te conserveren en ze alsnog hartje winter te kunnen smikkelen.

Trek in vlees? Dan is de Butcher’s Choice platter aan jou besteed. Dit is een weekselectie van charcuterie van Nice to Meat. En kaasfanaten kunnen hun hart ophalen met de wekelijks veranderende Abraham Kef’s Cheese Platter. Oh jee toch keuzestress hoor ik je denken. Nee hoor! Gewoon een mix van twee of alledrie de platters bestellen en ze maken een keuze voor je en dat zag er bij ons zo uit:

De Wijnkaart wijnbar en restaurant Amsterdam Zuid

Wij hadden de drie vegan dips, heel veel knapperige veggies, lamsham, runderworst, druiven, rozijntjes, nootjes, een jonge schapenkaas en blauw aderkaasje. Echt een te gekke borrelplank.

Om de keel te smeren schenkt gastheer Florin (die zelf uit Roemenië komt) ons een Grieks wit wijntje in. Een Ktima Gerovassiliou gemaakt van een blend van Malagousia en Assyrtikoeen druiven (single vineyard). Het wijntje ruikt naar Jasmijn, is heerlijk fruitig en heeft een mooi bittertje.

Tafelen bij De Wijnkaart

Was je in eerste instantie van plan om alleen even te borrelen bij De Wijnkaart dan is de kans bijzonder groot dat je blijft plakken en een vorkje prikt. Wij peuzelen van een fijne en frisse salade van gerst (op z’n risotto’s bereid) met burrata (uit Groningen), groene appel, gepofte pompoen, korianderolie en sinaasappelzest. Op het andere bordje: een beef tenderloin met baby worteltjes, wortel-vadouvanpuree, gekonfijte rode bietjes, crunch van mosterd en een romige jus van port. En allemachtig wat is die beef grandioos. De Argentijnse chef weet duidelijk wel raad met dit prachtig stukje vlees. De steak heeft een mooi krokant korstje en is van binnen mega mega mals. Het vlees smaakt te gek met die mooie warme smaken van de wortel en vadouvan en heerlijke bietjes. En dan die jus, die goddelijke jus. Om je bord bij af te likken.

De rode wijn van Gitana Winery uit Moldavië die Florin zojuist voor ons heeft ingeschonken gaat wel heel erg goed bij de prachtige jus. Deze spannende rode is gemaakt van wederom een inheemse druivensoort. Dit keer een Saperavi. Kersen, leer, tabak en kruiden geven deze wijn karakter.

Wijnbar De Wijnkaart Amsterdam Zuid

Ons dessert heeft de prachtige naam ‘Sparkling peach’ en bestaat uit een gepocheerde en gebrande witte perzik met specerijen (oa. kardamom en kruidnagel), een sabayon van een bubbeltje uit Roemenië met hazelnoot crumble. Fris, zoet en hartig tegelijk. Helemaal top!

Tokaji dessertwijn Erzsebet Pince

We gaan verder op de Hongaarse toer. Ons ‘liquid dessert’ is een dessertwijn uit een van de oudste wijnregio’s van Hongarije: Tokaji. De wijnmaker heet Erzsébet Pince (vernoemd naar de dochter van de wijnmaker). Door de blend van ‘gewone’ druiven en druiven die Edelrot hebben heeft de wijn een hele spannende smaak. Het fijne aan deze zoete wijn is dat hij een mooi zuurtje heeft, dat komt door de vulkaangrond waarop de druiven groeien. Weet Florin ons te vertellen.

Het idee van De Wijnkaart is ontstaan toen het team achter deze nieuwe wijnbar een aantal wijnbars in Amsterdam testten en erachter kwamen dat ze bij de meeste wijncafés niet verder kwamen dan wat kaas en charcuterie om de honger te stillen. Met als resultaat dat ze vaak nog met wat trek de wijnbar verlieten. Dat wilden ze anders doen! Daarnaast zijn ze zelf helemaal wars van wijnen uit Oost-Europa. En na geproefd te hebben van hun wijncollectie snap ik wel waarom. Deze spannende en net-even-anders-wijnen zijn een feest om in je wijnglas te hebben. En nu kun je dus gezellig borrelen en/of dineren bij De Wijnkaart terwijl je van hun wijntjes nipt. Florin en zijn collega’s weten prettig veel te vertellen en weten ook het verhaal nog extra op te leuken met te gekke feitjes zoals deze druif was eigenlijk uitgestorven, maar deze wijnboer heeft hem weer opnieuw aangeplant en nu doet hij het weer goed en vele andere boeren volgden. Terwijl hij dit soort verhalen vertelt twinkelen zijn ogen. De chef is minstens zo enthousiast en wil niets liever dan dat zijn gasten volop genieten van wat hij op tafel zet. Een wijnbar om van te houden dus. Oh en met mooi weer hebben ze een heel erg fijn terras.

De Wijnkaart
Van Breestraat 107A
Amsterdam Zuid | Oud-Zuid | Museumkwartier
Borrelen | dineren | fijn terras

Openingstijden De Wijnkaart:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met zaterdag van 15.00 uur tot 23.00 uur
Zondag gesloten

Plan je route naar De Wijnkaart

Ook interessant

Tags: wijnbar in Amsterdam Zuid | wijnbar Museumkwartier | wijnbar in de buurt van Museumplein | wijn drinken in Amsterdam Oud-Zuid | wijnbar in de buurt van Cornelis Schuytstraat | wijn drinken in de buurt van Cornelis Schuytstraat | wijnbar en restaurant Amsterdam Zuid | dineren in de buurt van het Museumplein | restaurant in de buurt van het Museumplein | restaurant in de buurt van het Concertgebouw

Disclaimer

Op het gebruik van deze website (bysam.nl) zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website, wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

Gebruik van informatie
bySam streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat bySam niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.

Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. bySam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie of de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website.

Uitingen op deze website
Op deze website uiten wij onze eigen mening. Deze is tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen. Aan deze uitingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Hyperlinks
Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. bySam heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. bySam aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.

Intellectueel eigendom
Alle publicaties en uitingen van bySam zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijke en niet commercieel gebruik, mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat bySam daar vooral schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Affiliate disclaimer:
In sommige artikelen en op sommige van onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop of reservering doet, ontvangen wij een (kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten of diensten.

Translate»
Lees vorig bericht:
The Good Companion oesters eten
Bij deze 5 spots eet je oesters met een twist

Oesters, deze ziltige lekkernijen prijken op menig restaurants. Want het geschenk uit de zee is populair en lekker veelzijdig. Natuurlijk...

Sluiten