Flore Amsterdam bewijst dat conscious fine dining ongelofelijk lekker is

Zeg je vernieuwend, innoverend en gedurfd, dan zeg ik Restaurant Flore Amsterdam.

Toen chef Bas van Kranen vanuit Limburg naar Amsterdam verhuisde om het stokje van Richard van Oostenbrugge over te nemen (toen nog tweesterrenrestaurant Bord’Eau) werd al snel duidelijk dat de getalenteerde chef ideeën en ambities had die niet meer helemaal bij het traditionele Bord’Eau pasten.

Bord’Eau was klassiek Frans. Er werd gekookt met veel boter en op het menu stonden prachtige creaties, maar ze waren nogal gekookt volgens het Franse boekje. Dat zag je ook terug in de wijnkaart of ik kan beter wijnbijbel zeggen, want hierin staan een paar prachtige collectors items opgesomd waar wijnliefhebbers wild van worden. Ook de befaamde kaaswagen was vaste prik aan het einde van de lunch of het diner.

Maar wie Bas volgt op Instagram weet dat de kookstijl van hem lichter is en dat hij regelmatig in de natuur te vinden is om mooie (vergeten) kruiden bij elkaar te plukken en daarmee volop te experimenteren. Het nabootsen van dierlijke gerechten zonder dat er zuivel bij komt kijken is één van zijn talenten. Één van de tofste dingen die ik voorbij zag komen: ‘nduja gemaakt van rozenbottel. Één hoe kom je erbij? En ten tweede, hoe maak je dat? Na nog een tijdje onder de noemer Bord’Eau geopereerd te hebben kreeg Bas toestemming om het over een andere boeg te gooien en daarmee kan Bas volledig laten zien wat hij kan en wat hij met z’n culinaire wonders wil vertellen. En dat is iets om heel erg enthousiast van te worden.

Terwijl Van Kranen en zijn team in de keuken erop los testen in de keuken wordt ook de voorkant van het restaurant aangepakt. Als eerste sneuvelt de naam Bord’Eau, die wordt Flore. Maître Wouter die een dreamteam vormt met Bas wordt meer naar voren geschoven en het interieur krijgt een flinke facelift wat resulteert in een fraai restaurant met rustige zachte kleuren en materialen. Met als topspots: de twee loveseats. Probeer zeker een plekje op één van deze twee liefdeszitjes te bemachtigen om extra van je avond te genieten.

Signatuur menu

Wanneer je aanschuift bij restaurant Flore krijg je geen standaard menukaart in je handen gedrukt waar je uit kunt kiezen. Wat je wel krijgt is een prachtig minimalistisch vormgegeven pagina met hierop de smaken het signatuur menu van de dag. Het enige wat je nog rest te doen is gewoon achterover leunen en je laten verrassen door de verschillende gerechten.

De maître benadrukt een paar keer op de avond dat we ons lekker moeten laten verrassen en dat hij niet teveel wil verklappen dus dat ga ik ook niet doen want onderdeel van de ervaring bij Flore is juist dat aha-oeh-wat-is-dit-element. Dus hieronder een paar foto’s van de knappe gerechten die wel even gedeeld moeten worden omdat ik het niet kan laten. En ik zal een paar te gekke gerechten en ingrediënten uitlichten zodat je een idee hebt van wat voor iets gaafs je te wachten staat als je hier aanschuift.

Bewust eten

Conscious fine dining is hoe ze het zelf bij Flore noemen. Dus zoals al eerder gezegd, zuivel zul je hier in de keuken niet vinden, wat je wel vindt zijn prachtige verse kruiden, mooie fermentaties en hele stoere uitvindingen. Zoals eerder genoemde ‘nduja van rozenbottel, maar ook een beurre blanc van maanzaad die me overigens volledig van mijn loveseat af blies. Verder ook onwaarschijnlijk goed: de Nederlandse ‘vanillestok’. Je denkt dat je een vanillestokje ziet, maar het is een nagemaakte vanillestok van pastinaak. En ook eentje die mij nog lang bijblijft: de huisgemaakte xo saus. Want wat een umamibom was dat. Echt te gek.

Bewust koken betekent volgens chef Van Kranen overigens niet dat er geen dierlijke ingrediënten worden gebruikt. Nee nee dat zeker niet, maar wat er wordt gebruikt daar is over nagedacht en wordt met liefde en aandacht behandeld. Zo snoepen we van slakken van Hollandse bodem van Slow Escargot. Deze komen met daslook, verse morilles en een schuim van gerookte knoflook en man man man wat zijn die goed. Ook peuzelen we van een prachtig bereide kwartel. Dat krokante huidje, die perfecte garing en dan die heerlijke jus van het karkas en een klein dotje lever van het vogeltje. Er zit zoveel smaak aan dit gerecht dat je van geluk gewoon wilt huilen. Wie heeft er nou boter nodig? Ook bij het brood dat als tussengang wordt geserveerd zit uiteraard geen boter, maar wel een hele mooie luchtige reuzel. Echt wat is dit een te gek menu. Op en top Bas en geweldig om te zien dat nu hij alle vrijheid heeft om te doen waar hij goed is wij als gasten de kans krijgen om te kunnen genieten van zijn fantastische en vooruitstrevende gerechten. Als dit het eten van de toekomst is, dan kun je mij hiervoor inschrijven!

Restaurant Flore
Nieuwe Doelenstraat 2-14
Amsterdam Centrum
Lunch | diner

Reserveer een tafel

Openingstijden Restaurant Flore:
Maandag en dinsdag gesloten
Woensdag tot en met zaterdag van 18.00 uur tot 22.00 uur
Lunch alleen op vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot 15.00 uur
Zondag gesloten

Plan je route naar Restaurant Flore

Ook interessant:

Restaurant Flore Amsterdam | restaurant in L’Europe Hotel | restaurant van chef Bas van Kranen | Michelinsterrenzaak Amsterdam | restaurant met Michelinster | beste restaurants Amsterdam centrum

Translate»
Lees vorig bericht:
Chicago deep pan pizza spot The Ugly Duck is onterecht onbekend

Move over Napolitaanse pizza's met fluffy korst, want hier komen de Chicago style deep pan pizza's van The Ugly Duck!...

Sluiten