Kalila, nieuwe Libanese foodwalhalla in Amsterdam Oost

Kalila is je go to spot wanneer je te maken hebt met een serious craving naar heerlijke Libanese gerechten.

Bij de zojuist geopende deli op de Eerste Oosterpark kun je namelijk bijzonder goed terecht voor lekkernijen zoals hummus, muhamara of manoushe met homemade falafel. Eigenaresse Nour komt uit Beiroet en is naast filmproducente een geweldige kok. En dat kunnen we nu allemaal proeven bij deze nieuwe foodshop in Amsterdam Oost.

Kalila Amsterdam Oost Libanees afhaal restaurant deli

Kalila is urban, hip en stylish ingericht. Voorin de kleine zaak staan de open kasten en koelingen met Libanese producten. En achterin de zaak bevindt zich de toonbank en de saj (halfronde Libanese grillplaat) waar alles vers wordt gemaakt. Je kunt de Libanese lekkernijen ter plekke opeten aan één van de twee tafeltjes buiten aan de gevel. ‘Veel mensen nemen ook hun maaltje mee het Oosterpark in,’ vertelt Nour.

Libanees eten deli Kalila Amsterdam

Wij installeren ons aan één van de tafeltjes en voor we het weten staat onze tafel vol met allerlei bakjes en mandjes. Oh ja alles is ook nog eens vegan proof bij Kalila.

Nour: ‘Dit eten we meestal tijdens vastenperiode.’ Ze legt ons uit wat er voor ons staat:

We hebben foul mdamas (tuinbonen, tomaat, peterselie, citroen, knoflook en olijfolie), muhamara (paprika, granaatappelsap, knoflook, gegarneerd met sesamzaadjes, walnoten en olijfolie), raheb (dit betekent overigens monnik in het Libanees en bestaat uit gegrilde aubergine, groene en rode paprika, knoflook, bosui, citroen en olijfolie), bemieh bi zeit (okra, tomatensaus, knoflook, olijfolie en koriandersaus), mdardara (rijst, linzen en gefrituurde uitjes. Naast fattoush of tabouleh), foul bi zeit (tuinbonen, knoflook, citroen, olijfolie en koriander), balila (kikkererwtensalade, komijn, knoflook, tahini, citroen en olijfolie) en rode biet met yoghurt, tahini-saus, knoflook, citroen en olijfolie. Verder een fattoush: oftewel een groene salade met sla, tomaat, komkommer, munt, peterselie, radijs, knapperig brood, sumak, granaatappeldressing. Zoet, zuur en fris.

Ook hebben we twee soorten manoushe die gebakken zijn op de saj. We hebben een Libanese wrap met gefrituurde bloemkool, ingelegde knolraap, tomaat, peterselie, radijs, sla en tahini-saus. De andere manoushe is getopt met huisgemaakte falafel met tomaat, radijs, ingelegde knolraap, munt, peterselie en tahini-saus.

‘Het zijn allemaal recepten van mijn moeder,’ vertelt de Libanese met een ubercoole bril op (die wil ik ook!). ‘Tijdens de lockdown zat ik vast in Saoudi-Arabië, dus toen heb ik maar gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om alle recepten te testen. Maar tja mijn moeder kookt zoals de meeste moeders op gevoel. Een snufje van dit, een snufje van dat, gewoon op gevoel. Probeer daar maar eens een recept van te maken. Dus ik moest de recepten opstellen met mijn eigen smaak en herinneringen,’ lacht Nour. ‘Dan belde mijn moeder weer en zei ze oh ja dat moet er nog bij.’ Hoe dan ook, ik kan je vertellen dat alles bij Kalila te gek smaakt. Alles is mega vers en spannend om van te smikkelen. Ik ben gek op de verschillende zuurtjes en frisheid en het grappige is dat je in eerste instantie denkt oh alles smaakt hetzelfde, want ze lijken qua uiterlijk op elkaar, maar daar komt de mindfuck want de smaak in geheel anders. Heerlijk!

Je kunt bij Kalila dus ook heel goed je lunch of diner afhalen. Ze bezorgen ook bij je thuis of in het park via Thuisbezorgd en Deliveroo.

Kalila Amsterdam
Eerste Oosterparkstraat 128H
Amsterdam Oost
Lunch | diner | takeout | delivery

Bekijk hun Facebookpagina

Openingstijden Kalila:
Maandag tot en met zondag van 11.00 uur tot 21.00 uur

Plan je route naar Kalila

Ook interessant

Tags: Libanees eten in Amsterdam Oost | Libanees eten afhalen

Translate»
Lees vorig bericht:
omakase Amsterdam Kit 384
Populaire geheime sushibar van Kit krijgt een nieuwe plek in Amsterdam Oost

Kit begon ooit een geïmproviseerde sushibar in zijn studentenwoning in Amsterdam Zuid. Lees verder

Sluiten