Bij restaurant Yamazato ervaar je het echte Japan in Amsterdam

Restaurant Yamazato Amsterdam is zoveel meer dan één van de beste, zo niet het allerbeste, Japanse restaurant van Amsterdam.

Het restaurant in het Okura Hotel is een instituut. Behoorlijk wat koks die hier ooit in de keuken hebben gestaan zijn inmiddels in fantastische Japanse restaurants chef geworden of hebben een eigen succesvolle Japanse restaurant geopend. Één van de serveersters die ons vorige week tijdens ons diner bediende vertelde trots dat ze sinds een maand hier in Amsterdam woont en in het restaurant mag werken. De glinstering in haar ogen als ik haar vraag hoe ze het vindt om hier te werken en wonen zegt genoeg. Yamazato is voor haar een geweldige springplank.

Zoals in Japan

Ook voor Nederlanders die heimwee hebben naar de Japanse hospitality en de prachtige smaken van dit land of voor degenen die benieuwd zijn naar ‘Japans eten’ schiet Yamazato te hulp. Het restaurant inclusief Japanse tuin en shoji (Japanse schuifdeurtjes) lijkt zo gecopyed en gepasted uit Japan. Een tijdje terug mocht ik samen met chef Masanori Tomikawa van restaurant Yamazato sushi maken. Samen maakten we ook een ommetje door de tuin en toen ik hem vroeg of het net zoals zijn thuisland is zag ik hem even denken en daarna beamen dat het net zoals Japan was.

Bekijk hieronder de masterclass video die ik samen met de chef maakte.

Ook de service is zoals je gewend bent in de land van de rijzende zon. Correct, alert, snel en met veel buiginkjes. Vele flashbacks naar Japan waren dan ook present tijdens ons diner.

We beginnen met de smaakpapillen wakker te schudden. Op een hele prettige manier overigens met een glaasje Champagne met een siroop gemaakt van kersenbloesem.

Okura Hotel restaurant Yamazato Japans

Er staat ons een kaiseki diner te wachten. Dit is een typisch Japans haute cuisine diner waar je meerdere gangen eet. Het menu wordt gevormd rondom ingrediënten die op dat moment groeien en bloeien. De smaken zijn elegant en het is één van de meest elegante Japanse manier van eten vind ik. Het menu dat op tafel ligt verraadt dat we vanavond acht gangen voorgeschoteld krijgen. Nou kom maar op!

Japans restaurant Yamazato Amsterdam Okura Hotel

We trappen af met een gerecht met oester, tofu, babymaïs, krab en dashigelei. De smaken zijn zo subtiel en zo puur. Een goed begin van deze kaiseki.

Restaurant Yamazato Japans Michelin Okura Amsterdam

Dat paling en aubergine geweldig met elkaar smaken bewijst het volgende gerecht. Mooi met die shiitakes erbij.

Sashimi restaurant Yamazato Okura Hotel Amsterdam

Next up: drie soorten sashimi. Zeebrasem, twee keer tonijn (o.a. hamachi) met vier dips (soja, eigeel met soja, daikon, ponzu en verse wasabi). Dit is zo mooi dat we er even stil van worden.

Japans uit eten restaurant Yamazato Okura Hotel Amsterdam

De heldere vissoep die vervolgens onze tafel bereikt komt met kip en garnaal en heeft een prachtige en complexe smaak. Verslavend lekker.

Japans restaurant Okura Hotel Yamazato Michelinster

Het volgende gerecht laat zien hoe geweldig goed Japanners zijn in het beste uit ingrediënten te halen. De gegrilde zeebaars met Miso Yuan saus, zoete aardappel, okra en Japanse gember…ieder element is op zichzelf al grandioos is, maar bij elkaar smaken ze nog beter.

Shabu shabu Yamazato restaurant Okura Hotel Amsterdam

Net wanneer we denken dat dit diner niet beter kan worden krijgen we beiden een hot pot voor onze neus. De shiizakana bestaat uit flinterdunne plakjes lendebiefstuk en groenten die we zelf heel kort mogen dopen in het gloeiend hete water. Daarbij krijgen we een sesamsausje. Dit is een feest! Zo leuk en ook nog eens superlekker.

Sushi eten in Amsterdam Yamazato Michelin

Tja als je de kans krijgt om wat sushi te eten bij Yamazato dan grijp je die met twee handen aan. We krijgen vijf sublieme nigiri. Stuk voor stuk gewoon perfect.

Japans restaurant Amsterdam Zuid Yamazato sterrenzaak

Over perfectie gesproken: de gestoomde rijst. Wauw! De garing is perfect en wauw wat een mooie smaak. Heerlijk met de zalm, zalmeitjes en Japans zoetzuur. Uiteraard eindigen we naar goed Japans gebruik met misosoep. Want dat is goed voor de spijsvertering.

Yamazato Amsterdam Japans restaurant

We sluiten dit fantastische diner met een Japans seizoensdessert.

Yamazato is echt the place to go als je je even in Japan wilt wanen. De Japanse gerechten zijn zo grandioos uitgevoerd, de service geweldig en de wijnen en sake’s die erbij geschonken worden zo bijzonder goed. Dus als je eens een echte Japanse avond wilt ervaren dan moet dit restaurant zeker op je to do-lijstje!

Yamazato Amsterdam
Ferdinand Bolstraat 333
Amsterdam Zuid | De Pijp | Oud-Zuid
Lunch | diner

Openingstijden Yamazato Restaurant:
Maandag tot en met zondag diner van 17.30 uur tot 21.30 uur
Donderdag tot en met zondag lunch van 12.00 uur tot 14.00 uur

Plan je route naar Yamazato

Tags: Japans restaurant Amsterdam | sushi eten in Amsterdam Zuid | Michelin sushirestaurant | Japans restaurant in Okura Hotel Amsterdam | sushirestaurant met Michelinster | kaiseki eten in Amsterdam

Translate»
Lees vorig bericht:
Kalila Amsterdam Oost Libanees takeout delivery
Kalila, nieuwe Libanese foodwalhalla in Amsterdam Oost

Kalila is je go to spot wanneer je te maken hebt met een serious craving naar heerlijke Libanese gerechten. Lees...

Sluiten