Waarom 4850 mijn nieuwste favo spot is (en waarschijnlijk ook de jouwe wordt)

4850 kwam zomaar uit het niets.
Afgelopen 20 december schreef ik over haar komst
, vorige week zaterdag nam ik een kijkje (en een hapje en een drankje) en nu is met stip mijn favo spot van het moment. Deze nieuwe koffiespot slash wijnbar is net geopend op de Camperstraat in Amsterdam Oost en wordt gerund door Rikard en Daniel. Twee enthousiaste mannen met Scandinavische roots die veel verstand hebben van koffie, koken en wijnen. Ja echt, van alledrie. Want met alledrie de elementen zit het wel snor hier.

koffiebar 4850 restaurant wijnbar Amsterdam

Koekjes van Fäviken

Als wij die ene zaterdagmiddag bij 4850 binnen komen rollen verwelkomt mede-eigenaar Rikard ons met de vraag ‘Champagne?’. We kwamen voor een kop koffie en dat wordt het dan ook, maar het duurt niet lang totdat we ieder met twee glaasjes wijn en een glas champagne en wat lekkers om van te snoepen voor onze neuzen zitten. Hun enthousiasme werkt zo verdraaid aanstekelijk. Wanneer ik Rikard vraag wat hij aan het maken is en hij mij vertelt dat hij koekjes naar het recept van Magnus Nilsson van het bekende restaurant Fäviken aan het maken is en we inderdaad het boek van chef Nilsson zien liggen hebben we besloten dat we het no way alleen bij een kop koffie kunnen laten, want ik vermoed dat deze beste man wel kan koken.

Wijn en bites

Nadat we een blik op de menukaart hebben geworpen weten we het zeker: We willen wat van de gerechten proeven! We gaan voor de steak tartare van hang dried beef, zalmkaviaar en foie gras en de charcuterie. In eerste instantie lijkt de charcuterie geen spannende keuze, maar als Rikard vertelt dat de ham wordt gemaakt van varkens die rondrennen op een boerderij ergens in Scandinavië zijn we om.

Wijnbar 4850 restaurant Nordic food Amsterdam

Natuurlijk willen we daar een wijntje bij. Sommelier Daniel ziet zijn kans schoon en om ons verschillende wijnen en een champagne te laten proeven en voor we het weten zitten we met een flight van een oranje wijn, een Gewürztraminer en een champagne (Charles Dufour) voor onze neuzen.

De steak tartare is er eentje hoor. Het rundvlees heeft een mooie diepe smaak en samen met de ziltige zalmeitjes die lekker in je mond uit elkaar spatten, de foie gras en pickled komkommer is echt een memorabel gerecht. En ook de charcuterie van de Scandinavische varkens en Schiphol gans is fijn.

We laten ons verleiden tot nog een gerecht: De buikspek met kool. Nog zo’n goed gelukt gerecht. En natuurlijk laten we ons nog een glaasje champagne inschenken.

De wijncollectie van 4850 is zeker ook niet mis.

Man man wat een heerlijke tent is deze nieuwe koffiebar en wijnbar in één. De inrichting is minimalistisch zonder kil te zijn en verder is het een pretentieloze zaak. Eigenaren Rikard en Daniel nemen echt de tijd om te vertellen over hun passies eten, wijn en koffie. En ze hebben er behoorlijk wat verstand van. Dus je kunt je wel voorstellen dat deze nieuwe wijnbar en koffiebar nu op mijn lijstje van spots om heel snel weer terug te gaan staat.

4850 restaurant wijnbar koffiebar Amsterdam Oost
4850
Camperstraat 48-50
Amsterdam Oost
Ontbijt | lunch | brunch | drinks | koffie | diner

Openingstijden 4850:
Maandag en dinsdag van 9.00 uur tot 23.00 uur
Woensdag gesloten
Donderdag van 9.00 uur tot 23.00 uur
Vrijdag van 9.00 uur tot 0.00 uur
Zaterdag van 10.00 uur tot 0.00 uur
Zondag van 10.00 uur tot 23.00 uur

[mapsmarker marker=”68″]

Tags: Nordic food Amsterdam | Scandinavisch eten | Scandinavisch restaurant Amsterdam Oost

Translate»
Lees vorig bericht:
Thuskomme Amsterdam Friese bar restaurant
Deze nieuwe Friese bar is een uitkomst voor Friese Amsterdammers met heimwee

Misschien heb jij wel een vriend of vriendin die uit Friesland komt en die af en toe het hoge noorden...

Sluiten