Uit eten bij restaurant ARC by Lute: Lookbook

Restaurant ARC by Lute, het nieuwe restaurant van chef Peter Lute en zijn vrouw Marieke, is natuurlijk al eventjes open. Het prachtige restaurant huist in het voormalig stadsarchief. ARC staat dan ook voor archief, maar dan in het kort. Het archief is belachelijk mooi gerestaureerd en in het imposante gebouw zitten nu dus het vijfsterrenhotel Pestena en restaurant ARC by Lute. Gisterenavond kregen ik en een paar mede foodies een voorproefje van het menu bij dit nieuwe restaurant in de Pijp.

ARC by Lute restaurant met terras

Je kunt ARC bereiken via het hotel, maar ze hebben ook een eigen entree dat je via hun terras bereikt. Toen ik gisteren door de ARCtic kou naar dit restaurant fietste was dat niet het eerste waar ik aan dacht hmmm terras, maar ik kan wel alvast wegdromen bij de gedachten dat ik hier binnenkort neervlij op dit terras op het zuiden met een natje en droogje.

Tasting diner bij ARC

Gelukkig mochten we gisterenavond ons binnen installeren. Chef Peter Lute trapt af met een kleine intro over het restaurant en niet snel daarna volgen de eerste kleine bites.

ARC by Lute restaurant Amsterdam Zuid

Een snack van kokos, wasabi marshmallow, witte curry en koriander dat op de rug van onze handen wordt geserveerd. Hij is hap slik weg en BAM mijn smaakpapillen zijn wakker. Het eerste gerechtje is een soort van deconstructed brosjts met aardappelmousseline, spitskool, biet en makreel. Het gerechtje is romig, zuur, zoet, zout en krokant tegelijk. Wat een mooie smaken en structuren. Mijn brein schreeuw om meer van dit soort lekkers.

Peter Lute ARC Amsterdam

Peter Lute en zijn team maken mooie dingen.

Daarna gaan we naar het atrium waar de gedekte tafels op ons staan te wachten. En weer volgen er de meest prachtige en tongstrelende gerechten.

Een gelei van het vocht van tomaten, pulpo, kruiden en pompoen. Een mooi fris gerecht en heerlijk met al die verschillende structuren.

 

Vervolgens krijgen we een ‘steak tartare’ waar nul steak in zit. Wat dan wel? Nou aubergine! Chef Peter die naast me is komen zitten vertelt dat hij de smaak en structuur van gepofte aubergine zo bijzonder mooi vindt. Rasp er wat citroengras overheen en je hebt een te gek gerecht. Het boeltje wordt bij elkaar gehouden door een strookje rettich en wordt extra lekker door de gamba en kokosschuim.

Dit was mijn favoriet van de avond: De op dennennaalden gegrilde kalfsfilet. Wauw wat een mooie grillsmaak! Samen met de gegrilde maïs en rode wijnsaus is het echt een tummy warming dish waar ik zoveel behoefte aan had.

Cocktails bij ARC by Lute

Dat restaurant ARC by Lute ook een top spot is om cocktails te nippen ervaren we tussen het hoofdgerecht en het dessert in. We worden naar de bar gelokt met een masterclass van bartender Tim. Hij schudt zo hoppa deze prachtige cocktail uit zijn mouw. Wat erin zit? Citroensap, selderijbitters, komkommer, zout, wasabi en de rest ben ik vergeten 🙂

ARC by Lute Amsterdam restaurant

We sluiten af met een dessert met een sorbet van basilicum, merengue, biet, gel van Kornoelje, chocoladetoefjes een wel heel erg bijzonder pepertje Nepalpeper genaamd. Het witte pepertje is absoluut niet pittig, maar prettig zuur.

Wauw, wat een geweldige avond met fantastische en spannende gerechten. Oh en de wijnen dronken ook bijzonder prettig weg.

Reserveren bij ARC by Lute

Geen plek in het restaurant?  Dat overkomt jou niet. Tenminste als je op tijd een tafeltje reserveert. Reserveren bij restaurant ARC kan hieronder.

Restaurant ARC by Lute
Amsteldijk 67
Amsterdam Zuid | De Pijp | Oud-Zuid
Ontbijt | lunch | brunch | drinks | diner | fijn terras

[mapsmarker marker=”336″]

Openingstijden ARC by Lute:
Maandag tot en met donderdag van 6.30 uur tot 10.30 uur en van 12.00 uur tot 1.00 uur
Vrijdag van 6.30 uur tot 10.30 uur en van 12.00 uur tot 2.00 uur
Zaterdag van 7.00 uur tot 11.00 uur en van 12.00 uur tot 2.00 uur
Zondag van 7.00 uur tot 11.00 uur en van 12.00 uur tot 1.00 uur

Tags: Nieuw restaurant Peter Lute | nieuw restaurant aan de Amstel | nieuw restaurant in oud stadsarchief | nieuw restaurant in de Pijp | nieuw restaurant met goed terras

Translate»
Lees vorig bericht:
BAK Amsterdam restaurant
Heb je een hot date? Met deze restaurants maak je indruk

Je bent al een tijdje aan het daten, of misschien heb je wel Lees verder

Sluiten