‘Ja daar verkopen ze echt de beste hummus van Amsterdam.’
‘Waar koop jij je tahin?’ ‘Wat is jouw favoriete restaurant in Tel Aviv?’ Ik deel vanavond mijn tafel met twee Israëlische foodexperts en de tips en weetjes over Tel Aviv en Israëlische gerechten vliegen over tafel.
Tel Aviv streetfood en cocktails bij Bardak
Om het verhaal compleet te maken drinken we cocktails en eten we vanavond Tel Aviv streetfood bij Bardak op de Ferdinand Bolstraat in de Amsterdamse Pijp. Irit Lior runt deze urban grungy eetbar samen met haar man Barak Cohen. Beiden komen uit Tel Aviv, maar hebben elkaar in Nederland ontmoet. Ongeveer een jaar geleden openen ze de deuren van deze gezellige stoere spot en dat Amsterdammers hun gerechten waarderen blijkt wel uit het feit dat iedere tafel bezet is. ‘Ik had een rustige avond verwacht omdat Ajax moet spelen, maar ondanks dat is het druk.’ Irit is voor de gezelligheid aangeschoven om even bij te kletsen. ‘Je eet toch wel mee?’ vraag ik d’r. Ik zie haar even twijfelen, maar ze is snel om ‘waarom ook niet’. Mijn eetdate kent ze ook al jaren en ook zij heeft banden met de Israëlische stad. Ze is Joods, haar vader en haar familie wonen er en ze komt er dus ook regelmatig. Dus terwijl de twee dames hun eetgeheimen uitwisselen probeer ik zoveel mogelijk informatie op te slaan.
Een echte bar waar je eet zoals in de straten van Tel Aviv
‘Met Bardak doe ik eigenlijk wat ik wilde met Bar Fisk (Irit is ook eigenaresse van Bar Fisk). Bar Fisk was bedoeld als bar. Mooie cocktails en daarbij goed eten. Daarom bestaat bijna de helft van het restaurant uit de bar. Maar als je gasten naar je bar komen omdat ze er fantastisch kunnen eten, dan word je al snel een restaurant in Amsterdam.’ Dus het onvermijdelijke gebeurde, Bar Fisk is meer een restaurant geworden. ‘Bij Bardak besloten we het in te richten als een bar. Veel graffiti, stoere materialen en we hebben het donker gemaakt en daarmee is het meer een bar geworden.
Op de kaart staan gerechten die je in de straten van de Israëlische stad eet. Echt Tel Aviv streetfood. Ik kan me nog herinneren dat Irit tijdens de opening vertelde hoe ze in Tel Aviv op straat at en dacht dit eten is fantastisch, waarom serveren we dit niet gewoon. En zo geschiedde.
Vanavond laten we een aantal van hun prachtige gerechten naar onze tafel komen. We eten onder andere de beef kebab met matbuha, kikkererwten en tahini. De smaakvolle balletjes combineren zo mooi met de zijdenzachte sesampasta en ‘salade’ van tomaat en geroosterde paprika. Irit: ‘In Bulgarije doen ze uien in de kebab, ik ben Bulgaars-Joods, dus voor mij horen er uien in.’
Maar ook de geroosterde aubergine is een traktatie voor de mond. Heerlijk fris met de yoghurt en tomaat en de pistachenoten zorgen voor wat textuur.
Nog zo’n fijn gerecht: de gefrituurde bloemkool met tahini, citroen en peterselie. Een voorbeeld van hoe simpel zo onwaarschijnlijk lekker kan zijn. Het kippenlevergerecht met krokante aardappel, gekarameliseerde uien, mierikswortel en tijmmayo is voor de chef een nostalgisch gerecht. Zo aten ze het vroeger bij hem thuis. En dat geldt voor bijna alle gerechten bij Bardak. Het zijn allemaal gerechten waar je blij van wordt, waar het team achter Bardak mooie herinneringen aan heeft. ‘Ik heb alle vertrouwen in de gerechten die we hier serveren,’ vertelt de eigenaresse. “Ik ken ze door en door omdat ik ze al mijn hele leven eet.’
Iedereen die ik spreek over Bardak begint over hun mushroom shawarma. Deze vega shoarma komt met sumak ui, pitabrood en een amba (een soort Israëlische mangochutney) creme fraiche. En ik kan beamen dat deze zeker het erover praten waard is. Hij is fantastisch fijn.
Nog zo’n gerecht waar je over blijft praten is de arais. Dit is een gegrilde pita dat gevuld is met kebab van rund. We krijgen er drie dips bij: tahini, amba en chilipaste. Iedere hap is een feest van smakelijk en goed gekruid vlees en knapperig brood. Grandioos.
Ik knal uit elkaar vooral omdat ik een paar uur daarvoor een mega stapel pancakes naar binnen heb gewerkt, maar ik moet in ieder geval de desserts proeven. We krijgen: een babka en een malabi (een soort pannacotta met rozenwater, pistachenoten en kokos). Normaal vind ik babka een nogal droog cakeje, maar deze in chocolade gedoopte variant is allesbehalve dor en droog. Hij is goddelijk. En het bordje gaat dan ook leeggegeten terug naar de keuken.
Man man man wat een fijne avond. Wat een fantastische spot is Bardak toch. Gezellig en cool tegelijk. Mijn cocktail was schandalig goed en je kunt er zo belachelijk goed eten. Note to self, hier moet ik vaker heen.
Bardak
Ferdinand Bolstraat 12
Amsterdam Zuid | De Pijp | Oud-Zuid
Drinks | diner
Openingstijden Bardak Amsterdam:
Maandag tot en met donderdag van 18.00 uur tot 1.00 uur
Vrijdag van 17.00 uur tot 3.00 uur
Zaterdag van 16.00 uur tot 3.00 uur
Zondag van 16.00 uur tot 1.00 uur
[mapsmarker marker=”27″]
Tags: Israelisch eten in Amsterdam | Israelisch streetfood in Amsterdam | Tel Aviv streetfood | Israelisch restaurant in Amsterdam | waar kun je goed Israelisch eten in Amsterdam? | Bij Bardak eet je zulk fijn Israëlisch streetfood dat je de chef wilt knuffelen