Dineren bij restaurant Bord’Eau is intens genieten

Veggies before meat? Wel bij dit geweldige vega menu.

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat Bas van Kranen vanuit Limburg naar Amsterdam kwam om het stokje van Richard van Oostenbrugge over te nemen.

Licht, puur en ogenschijnlijk simpel, zo zou je de kookstijl van chef van Kranen kunnen omschrijven. De eerste keer dat ik van zijn gerechten at was het een makreel. ‘Deze vis wordt bijna nooit zo puur geserveerd, maar ik vind hem mooi zo. Hij heeft eigenlijk niets nodig,’ vertelde Bas terwijl ik mijn eerste hap nam van prachtig bereide vis. Het was duidelijk dat hij het beste uit de ingrediënten weet te halen. Een paar weken later lunchte ik bij Bord’Eau en kreeg ik al wat meer een idee van waar Bas naar toe wilde met zijn menu en dat ging zeker de goede kant op. Nu een jaar later schoof ik weer aan bij het waanzinnige restaurant in Hotel l’Europe. ‘Kom mijn groentenmenu proeven, ik ben benieuwd wat je ervan vindt,’ aldus de jonge chef. En zo zaten we daar op een vrijdagavond, een tafeltje voor twee met een te gek uitzicht over het Muntplein en de gracht.

Direct reserveren bij Bord’Eau

Amusesparade bij Bord’Eau

Even die smaakpapillen flink wakkerschudden, daar zijn ze bij Bord’Eau wel goed in. Bas is zeker niet vies van verschillende zuurtjes en het gebruik van fermentatie in zijn bereidingen en daarvan gaan je papillen wel even op scherp. En laat ik daar nou bijzonder veel van houden. Dus de optocht van amuses kan mij niet lang genoeg zijn.

Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum amuses
Een gnocchi en spruitjes met vadouvan en beurre noisette. Wat een geweldige zuren.
Rode mul met gember. Fris en zuur.
Pulpo met mierikswortel
Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum
Er is nog meer…
Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum Michelin
Avocado, framboos en gepofte paprika
Michelin Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum
Kwartelei, polenta, truffel

Ze weten bij Bord’Eau van elke gang, ieder onderdeeltje zo iets bijzonders te maken. Neem nou het boter dat je op je broodje smeert. Natuurlijk kun je één soort boter serveren, maar je kunt er ook gewoon drie presenteren. Drie varianten zelfgemaakte boter: eentje van Jerseymelk met zeezout, een boter gemaakt van geitenkaas met een tikkie citroen en een kippenboter, gemaakt van kippenhuid.

Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum bijzonder

En dan beginnen we dan eindelijk aan het échte diner. Ik krijg het veggie menu en mijn vriend het vis- en vleesmenu. Maar uiteraard delen we gewoon alles.

We beginnen met een grandioos gerecht van drie keer peen, geitenboter en een vinaigrette van steranijs. Wortel saai? Vergeet het maar! Chef Van Kranen maakt wortel behoorlijk sexy en spannend.

Peen
Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum vegetarisch menu
Burrata, Williamspeer, hazelnoot, wintertruffel en parels van brandewijn

Ook de burrata is waanzinnig. Zoveel smaak en lekker fris door de peer.

Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum uit eten
Een plaatje van een kreeft

Het visgerecht de Canadese kreeft is niet alleen prachtig om te zien, maar jemig wat is hij fijn fijn fijn. De kreeft is uiteraard perfect gegaard en heeft een waanzinnige bite. En dan die combinatie met de gefermenteerde tomaat (wat een umami!), mara de bois aardbei en verbena. Niet normaal. Het is zuur, zoet en zout tegelijk, maar dan wel in een perfecte balans. Geweldig!

Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum groentenmenu
Drie keer biet

Het veggieproof gerecht van biet bestaat uit drie kleuren biet die ieder een andere bereidingswijze hebben gehad. De rode biet is gegaard op houtskool, de gele biet in boter en de witte biet heeft een zoutkorst gehad. Erbij wordt een crème van zachte geitenkaas en salie geserveerd. Prachtig om te proeven hoe iedere soort biet met haar eigen bereiding zo’n andere smaak heeft. En ook hier weer die grandioze verhouding van zoet, zuur en zout.

Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum vis
Kabeljauw

Ik heb vaak genoeg in mijn leven kabeljauw gegeten, dus ik weet wel wat ik moet verwachten. En toch weet chef Bas weer te verrassen. Het witvisje heeft zo’n prachtige structuur dat hij haast knarst als je erop kauwt. Tel daarbij op het ziltige schuim van oesters en het frisse van de komkommer en je hebt een gerecht waar je bijna moet huilen van geluk.

Babyprei, aardappelmousseline en mierikswortel

De prei, aardappel en mierikswortel zijn duidelijk vrienden voor het leven en zorgen voor een feest in mijn mond. Dit preigerecht is zo geweldig dat ik er stil van ben.

Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum dineren
Tarbot

Ook het tarbotgerecht met wilde paddenstoel en jus van tarbot is niet wat je er in eerste instantie van zou verwachten. Mooie structuren en friszuur.

groentengerecht Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum
Kool met comté, umeboshi en beurre noisette

Wauw weer zo’n mooi groen gerecht. Mooi hartig door onder andere de comté en mooie texturen door de kiemen.

Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum l'Europe
Ree

En ja ook de ree is prachtig. Perfect bereid vlees, lekker veel jus erbij, wat frisse en zure dingen ernaast en meer heb je niet nodig.

Signature roosgerecht

De vorige keer dat ik bij Bas at presenteerde hij al de roos. Een dessert waarbij blaadjes gemaakt van biet samen een prachtige roos vormen. Een nagerecht dat hij samen met de patissier heeft ontwikkeld en zeker niet eenvoudig in elkaar te zetten is. Inmiddels is deze roos de signatuur van chef van Kranen geworden en hij heeft hem weer doorontwikkeld. Hij gaat hem samen met een ingekookte ossenstaartsoep serveren. De soep is zo geconcentreerd dat hij zoet lijkt. Hij staat nog niet op de kaart, maar ik mag hem vandaag als allereerste proeven. Wauw!

Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum the rose new style
De roos met ossenstaartsoep

Ik voel me helemaal vereerd. Ik neem een hap en de blaadjes kraken tussen mijn tanden. Heerlijk! Dit was al een te gek dessert, maar die prachtige ossenstaartsoep maakt hem helemaal af.

the rose dessert Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum
Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum hotel l'Europe
7 lagen chocolade. Inclusief gefermenteerde chocolade

Nog zo’n prachtig dessert: een chocobommetje met zeven lagen choco, waaronder gefermenteerde chocolade. De verschijning van het dessert is een knipoog naar de gouden platen aan het plafond. Dit dessert is gruwelijk goed. Ik blijf ervan eten, zo mooi complex en diep van smaak.

Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum lunch diner
Friandises Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum
Friandises

En daar is hij hoor, de bekende chocorots met hierop de huisgemaakte friandises.

Restaurant Bord'Eau Amsterdam Centrum friandises

Wauw, gewoon wauw! Bord’Eau was altijd al geweldig, maar Bas doet er nog een flinke schep bovenop. Ik vind het zo mooi om te zien hoe hij compleet zijn eigen weg in slaat en geen enkel gerecht van de oude chef geforceerd op de kaart laat staan. Van Kranen heeft duidelijk zijn eigen stijl van koken en vertelt met zijn sublieme gerechten een smakelijk verhaal en dit restaurant is er zeker eentje om heel snel (weer) te doen. Dagen erna genoot ik nog van deze geweldige avond en ik kan niet wachten om weer terug te gaan om te zien wat Bas voor iets nieuws heeft.

Je hebt een vijfgangendiner voor €88, zes gangen kost €108 en je eet een zevengangendiner voor €128 per persoon.

Reserveren bij Bord’Eau

Bord’Eau Restaurant Gastronomique
Nieuwe Doelenstraat 2-14
Amsterdam Centrum
Lunch | diner

Openingstijden:
Maandag van 18.30 uur tot 22.30 uur
Dinsdag t/m vrijdag 12.00 uur tot 14.30 uur en 18.30 uur tot 22.30 uur
Zaterdag van 18.30 uur tot 22.30 uur
Zondag gesloten

[mapsmarker marker=”19″]

Tags: Michelinrestaurant Amsterdam | uit eten bij een sterrenzaak | Bas van Kranen | vegetarisch menu | groentenmenu | gegarandeerd goed uit eten | bijzonder uit eten in Amsterdam

Translate»
Lees vorig bericht:
Fou Fow Udon Amsterdam restaurant
Wordt udon de nieuwe ramen?

Gaan we in 2019 met z'n allen aan de udon? Lees verder

Sluiten