Voor heerlijke pizza’s met een fluffy korst moet je naar deze toffe pizzeria in Amsterdam Oost

In een zijstraat van de Javastraat zit sinds begin september Eatmosfera Oost.

De knusse pizzeria heeft dezelfde naam als grote broer Italiaans restaurant Eatmosfera, maar dan met de toevoeging Oost, want nou ja deze pizzaspot zit nou eenmaal in Oost.

Warm ontvangst

We worden met open armen ontvangen door Sam. Sam komt uit Italië en is een geboren gastheer. Zijn zakenpartner Max vind je achterin de zaak bij de grote pizzaoven die ze speciaal vanuit Italië naar Nederland hebben gehaald. ‘We moesten deze twee ramen en het kozijn eruit halen om hem erin te krijgen,’ vertelt Sam terwijl hij naar de pui wijst. De rest van de avond is Sam er steeds weer om onze glazen bij te vullen, te vragen hoe het smaakt. En dat doet hij op een hele alerte en attente manier. Bijzonder fijn.

Al snel zitten we aan een hoge marmeren tafel met hele comfy kuipstoelen. Want terwijl menig pizzeria is ingericht om even snel een hapje te doen is Eatmosfera Oost duidelijk bedoeld om het je naar de zin te maken ook als je langer wilt blijven hangen. Maar als je niet teveel tijd kwijt wilt zijn aan het eten, dan kan dat natuurlijk ook.

Pizzeria Eatmosfera Oost pizza Amsterdam

De antipasto del giorno staart ons aan vanaf het kleine krijtbordje dat Sam op onze tafel heeft gezet dat we besluiten die te bestellen als voorafje. En de burratina met spalla Toscana, pomodori Vesuvio (oftewel tomaten uit Napels die groeien bij de vulkaan), taggiasche olijven, flinterdunne plakjes venkel en radijs en frisse sla stelt absoluut niet teleur. We krijgen er huisgemaakte focaccia bij. Wauw dit is het beste Italiaanse plat brood dat ik ooit gegeten heb.

Pizza’s uit de Italiaanse oven

En dan is het pizzatijd! We nemen een witte pizza en eentje met een rode saus, tomaat dus.

Pizza's eten bij Eatmosfera Oost Amsterdam nieuwe pizzeria
pizza met huisgemaakte porchetta

De pizza bianche is wederom een dagspecialiteit en is getopt met huisgemaakte porchetta, witlof en scamorza (gerookte kaas). De pizza rosse is belegd met buffel mozzarella, verse worst en Pecorino. Wat een grandioze pizza’s. De korst is zoals een Napolitaanse pizza betaamt luchtig. Bij iedere hap van de goddelijke korst zinken mijn tanden diep erin weg. Beide toppings zijn overigens heerlijk, maar als ik moet kiezen benoem ik toch de porchetta als mijn favoriet, gewoon omdat je die wat minder vaak ziet en de combinatie van het langzaam geroosterde zachte ziltige varkensvlees en licht bittere en knapperige witlof is gewoon subliem. En je weet dat een korst goed is als hij he-le-maal op gaat. Mijn bord gaat schoon naar de afwas. Man man man wat zijn deze pizza’s fijn.

Eatmosfera pizzeria Amsterdam nieuw
pizza met verse worst en buffelmozarella

We weten op de een of andere manier nog ruimte te maken voor de tiramisu en dat is er eentje waar je ‘u’ tegen zegt. Zo mooi stevig en grandioos van smaak. Niet zo gek dus dat de zes Italiaanse mannen naast ons ieder hun eigen portie hebben besteld. En daarna is het zeker een gevalletje ’trek me omhoog’ (want dat is wat tiramisu) betekent.

Tiramisu Amsterdam Eatmosfera Oost pizza's Italiaans

Sam schenkt ons beiden ook nog een glaasje homemade limoncello in. Hmmm daar vinden we ook nog wel een plekje in onze magen voor. En ook dat was wederom een goed idee. Want dit citroenlikeurtje is bijzonder fijn. Fluweelzacht en mooi van smaak.

Eatmosfera Oost is een geweldig fijne zaak dat gerund wordt door twee lieverds die geweldige pizza’s en antipasti serveren. Niet zo gek dus dat ongeveer 80% van de gasten uit Italianen bestaat. En ik kan je vertellen dat ik snel weer terug ga naar deze pizzeria in Amsterdam Oost, want hij smaakte naar meer.

Eatmosfera Oost
Sumatrastraat 47
Amsterdam Oost
Borrelen | dineren | fijn terras

Openingstijden Eatmosfera Oost:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met donderdag van 17.00 uur tot 22.00 uur
Vrijdag en zaterdag van 17.00 uur tot 22.30 uur
Zondag van 17.00 uur tot 22.00 uur

[mapsmarker marker=”239″]

Tags: pizza’s eten in Amsterdam Oost | pizzeria Amsterdam Oost | beste pizza Amsterdam Oost | zuurdesempizza | Italiaans restaurant Amsterdam Oost

Translate»
Lees vorig bericht:
Kerstboom chocolade Waldorf Astoria Amsterdam
Is dit de meest Instagrammable kerstbrunch ooit?

Ok, het is nog lang geen Kerstmis, maar gisteren leek Kerst even heel erg dichtbij. Lees verder

Sluiten