Hommage aan Nederlands voer in een nieuw jasje bij Restaurant Floreyn

New Dutch cuisine is het anno 2017 helemaal. Het net geopende Restaurant Floreyn op de Albert Cuypstraat heeft deze trend volledig omarmd en sinds een paar weken koken ze hier Hollandse gerechten met een culinaire twist. Good old Dutch dishes, maar dan wel hipperdepip zeg maar. Dus geen gehaktballetjes en gekookte aardappeltjes met jus. Nee nee, hier verschijnen fotogenieke gerechten op tafel. Kunstwerkjes die het beregoed doen op je Instafeed (weet ik uit ervaring).

Direct reserveren bij Floreyn

Restaurant Floreyn Hollandse gerechten new style

Ik ben volledig pro kunstige dingen in de keuken doen met al het moois en lekkers dat ons kikkerlandje te bieden heeft. En dat is een behoorlijke lijst: Paling, bloemkool, bitterballen, waanzinnige kazen, makreel, mooie bonen, mooi vlees en nog veel meer. En dat soort heerlijke dingen staan er op de kaart van Floreyn. Met hier en daar een verdwaalde mosterd uit Dijon en naast Nederlandse wijnen ook wat wijnen uit andere landen.

Je kunt goed zien dat de gerechten met zorg zijn bereid. Er is goed nagedacht over de ingrediënten, de combinatie ervan  en hoe het gerecht te presenteren. En soms heb je van die avonden dat dat precies is wat je wilt. En laat vanavond nou exact zo’n avond zijn. Ik had zin om op een mooi en comfortabel terras me te laten verwennen met goed in elkaar gezette gerechten. Het terras van Restaurant Floreyn is niet groot (vier tafels), maar je zit er prinsheerlijk en wat een fijne en snelle service.

Restaurant Floreyn uit eten Amsterdam

Makreel, Hollandse garnalen, paling, groene asperges

De makreeltartaar met Madame Jeanette en Granny Smit en een bouillon van paling was er eentje om je bord bij af te likken. Wat een fijn gerecht.

Ook carnivoren zitten goed bij Restaurant Floreyn. Zo staat er een sukade gerecht op de kaart. Dit ultieme suddergerecht is blijkbaar ook te gek om gebraden te eten. Who knew! Het gerecht klinkt winters, maar ik bijzonder licht en doet het goed met een glaasje Garnacha.

Restaurant Floreyn Amsterdam Hollands

Sukade, andijvie, aardappel, mosterd, sjalot en kalfsjus

Je kunt losse gerechten bestellen of voor een avondje uitpakken gaan (vier gangen voor €42,50 en vijf gangen voor €49,00). Wijnarrangement erbij en je avondje uit is compleet.

Mooie vega gerechten

Wat ik bijzonder tof vind aan Restaurant Floreyn is dat ze erg smakelijke veggie gerechten uit de keuken laten komen zonder extreem interessant erover te doen. Ja het is een trend om te koken met groen en ja steeds meer mensen vragen om groentes in de hoofdrol. En vaak wordt er dan ook hard geschreeuwd dat ze veel met groente koken en dat het vlees is gedegradeerd tot bijgerecht. Maar bij Floreyn shinen ze beiden. Chef Jasper Holthuis weet het beste eruit te halen en heeft prachtige vegetarische gerechten bedacht waar het groenvoer vanaf spat en die er ook nog eens kunstig uit zien. En de dishes staan op de kaart en zijn de moeite waard om te bestellen, gewoon omdat ze verdomd lekker zijn. Eerlijk gezegd besefte ik me pas later dat ze vegetarisch zijn, een duidelijk gevalletje je-mist-het-vlees-niet-gerecht.

Bloemkoolfestijn

Als je net zoals ik van bloemkool houdt, kan ik je het bloemkool gerecht aanraden. Nooit geweten dat er ook gele bloemkool bestaat en dat die toch even net wat anders smaakt.

Restaurant Floreyn Nederlands Amsterdam

Venkel, gin, zandpeen, oude Leidse en spelt

Drankjes doen bij Floreyn

Voordat Floreyn ehhh Floreyn was, zat Braque in dit pand. Op de één of andere manier belandde ik hier altijd aan de bar voor een goed glas wijn. Goed nieuws als je net zoals ik de geweldige gave hebt van barhangen, het interieur heeft dan wel een facelift gehad, er zit een nieuw team achter, maar de bar is gebleven en ook chef Holthuis. Dus ook als je niet opzoek bent naar een flinke eetsessie kun je bij Floreyn binnenhoppen, gewoon voor een gezellig drankje. Ze zijn tot laat open, dus je hoeft nog lang niet naar huis.

Een tafel reserveren bij Restaurant Floreyn

Niets is irritanter dan ergens willen eten en erachter komen dat er geen plek is. Als je het net zoals ik haat, kun je een tafel reserveren bij Floreyn. Super handig en voorkomt teleurstelling. Reserveren kan hieronder.


Restaurant Floreyn
Albert Cuypstraat 31
Amsterdam Oud-Zuid | De Pijp
Drinks | diner | terras

Openingstijden Floreyn:
Dinsdag tot en met donderdag van 18.00 uur tot 1.00 uur
Vrijdag en zaterdag van 18.00 uur tot 3.00 uur
Zondag van 18.00 uur tot 1.00 uur

[mapsmarker marker=”360″]

Translate»
Lees vorig bericht:
The Dirty Chicken Club
The Dirty Chicken Club funky streetfood chicken walhalla

The Dirty Chicken Club komt eraan! Lees verder

Sluiten