Overige

Nieuwe Indonesische afhaal in Amsterdam Oost met verslavend lekkere rijsttafel en snacks

Aan Indonesische (afhaal)restaurants geen gebrek in Amsterdam, maar de kwaliteit wisselt nogal. Ik heb menig gortdroge rendang en knoerharde tempeh in pittige saus mee naar huis gesjouwd. Ik kan je vertellen dat ik daar niet blij van word. Waar ik wel immens gelukkig van word zijn de Indonesische gerechten van het zojuist geopende Toko Bersama op de Eerste van Swindenstraat in de Indische Buurt. Afgelopen donderdag opende deze Indonesische afhaalrestaurant voor het eerst haar deuren in Amsterdam Oost. Komt de naam je enigszins bekend voor? Dat kan heel goed, want eigenaar John Lie heeft al een vestiging op de Bilderdijkstraat in Amsterdam West. De wens voor een tweede Toko Bersama bestond al langer, maar de vereiste van een zaak met keuken was blijkbaar toch lastiger dan gedacht. Maar pal in de tweede coronagolf is het hem toch gelukt een pand te vinden dat voldoet.

Toko Bersama Eerste van Swindenstraat Amsterdam Oost

Het is de tweede dag van Toko Bersama in Amsterdam Oost als ik binnen hop. De zaak is keurig en overzichtelijk ingericht. Links de vitrine met verse en huisgemaakte lekkernijen. Recht voor me de kassa en een tweede vitrine met Indonesische snacks zoals lemper en spekkoek. ‘In onze vestiging in West kun je zien hoe ze vers gemaakt worden,’ vertelt John. Ook weet hij te vertellen dat sommige snacks door Indonesische thuiskoks worden gemaakt. Gewoon in hun eigen keukentje, de huisgemaakte snacks worden vervolgens bij Toko Bersama langsgebracht door de makers. Hoe leuk is dat!

John: ‘Iedereen is zo aardig hier in Oost. De buurman heeft al een bloemen gebracht en mensen steken hun hoofd om de hoek om ons succes te wensen.’ Dat de buurt inderdaad blij is met de komst van deze nieuwe toko blijkt wanneer een van de buren binnenstapt. ‘Ik ben zelf Indonesisch en nu heb ik eindelijk een plek om de hoek om Indonesische gerechten en ingrediënten te kopen,’ jubelt het kleine vrouwtje.

John kruipt achter de counter om allerlei heerlijkheden in bakjes voor mij te scheppen. ‘Noodles, witte rijst, rendang…sayur lodeh…altijd lekker,’ vindt Lie. Wanneer hij wat knoeit tijdens het opscheppen komt er gelijk een stukje keukenpapier aan te pas om ervoor te zorgen dat alles net zo blinkt als toen ik aankwam. Ook de keuken waar ik even een kijkje in mag nemen is opvallend netjes en schoon. Het is duidelijk dat deze zaak met zorg is ingericht en wanneer John vertelt over zijn gerechten en zijn zaken schitteren zijn ogen van trots. ‘Ik heb express de keuken semi-open gehouden, zo kun je zien wat daar gebeurt.’ Ik werp even mijn blik op het keukenteam dat bestaat uit drie Indonesische koks (vrouwen en mannen) die vol enthousiasme satétjes staan te maken.

Terwijl John steeds meer bakjes vult met allerlei Indonesische klassiekers krijg ik steeds meer trek. Als het net zo goed smaakt als het eruit ziet komt het allemaal goed.

Eenmaal thuis begin ik eerst met de gefrituurde loempia. Daar crave ik al naar sinds dat hij in het takeaway zakje verdween. Ik word getrakteerd op een goed gevulde rol met kip en veggies waarbij de taugé nog een beetje knapperig is. Extra fijn, de buitenkant van de loempia is krokant zonder te vet te zijn. Top snack!

Op naar de rijsttafel. De gerechtjes zijn ieder apart verpakt in plastic bakjes. Dus het risico op vermengen van geuren en smaken is nihil. Het enige wat we hoeven te doen is de deksel eraf wippen, wat gaatjes prikken in de folie en even in de magnetron. Super easy dus. En voor we het weten staat er een geurige collectie van Indonesische gerechten op tafel.

Voor mij is de rendang altijd een goede graadmeter is hoe goed een rijsttafel is. En deze langzaam gegaarde rundvlees in kokos en kruiden van Toko Bersama is ontzettend fijn. Het rundvlees is mooi mals en de kruiden en kokos goed in balans. We hebben nog zo’n goedgelukt rundvlees gerecht: Daging Blado. Hier is de rundvlees klein gesneden en roergebakken met rode peper, tomaten, en citroengras. Wat een warme comforting smaken. Een top gerecht.

Het fenomeen ‘gerechtjes delen’ of shared dining zoals het hip wordt genoemd is voor mij en mijn Chinese familie dé manier om te eten. Zelfs wanneer ik pre-coronatijd met mijn ouders uit eten ging schuiven we onze bordjes naar het midden zodat we er met z’n allen van kunnen prikken. Key voor een geslaagd met-z’n-allen-ervan-eten-principe is dat de gerechten ieder hun eigen smaak hebben. Twee kipgerechten? Prima, maar dan wel ieder met een geheel eigen identiteit. En dat is bij de rijsttafel van Toko Bersama helemaal dik in orde. Ik heb een kip met honing en sesam en een pulled chicken. De kip met sesam is iets krokant en zoet terwijl de pulled kip juist een hele mooie citroengras smaak heeft. Verder hebben we onder andere een heerlijke tempeh met sambal goreng, goed gelukte spruitjes in gurih in een tikkie pikante saus en garnalen in een pittige tomatensaus.

Ik ben verslaafd aan de balisaus, wauw wat een smaakbom. Pittig, zoet, zuur en zout tegelijk. Hiervan wil ik emmers om overal bovenop te smeren. En ook de zoet pikante aubergine (tumis terong) is een heerlijke umamifestijn. Beetje van die mooie geraspte kokos met een vleugje zoet er bovenop en je hebt een feest op het bord.

Toko Bersama is een hele fijne zaak om Indonesisch eten af te halen. De gerechten zijn van hoge kwalitatief en de smaken zo prachtig intens en mooi in balans. Daarnaast heb je al een rames menu vanaf €8,50. En vanaf daar kun je het zo gek (of geweldig) maken zoals je zelf wilt.

Toko Bersama
Eerste van Swindenstraat 423
Amsterdam Oost
Lunch | diner | takeout | delivery
Afhalen | delivery

Liever je Indonesische maaltijd thuisbezorgd krijgen? Toko Bersama bezorgt ook via Thuisbezorgd.nl, Uber Eats en Deliveroo.

Openingstijden Toko Bersama:
Maandag tot en met zondag van 12.00 uur tot 20.00 uur

Plan je route naar Toko Bersama


Tags: Indonesisch eten afhalen | Indonesische rijsttafel afhalen in Amsterdam Oost | nieuwe Indonesische toko in Amsterdam Oost | Indonesisch afhaalrestaurant Eerste van Swindenstraat Amsterdam Indische Buurt

Getest: de Bo Nam Build your own bao buns

Toen ik nog een kleine Sam was waren de tripjes naar de plaatselijke speelgoedwinkel in het dorp waar ik opgroeide een heus avontuur. Bij binnenkomst wist ik precies waar ik moest zijn. De rechterwand, want daar stonden de doosjes Lego opgestapeld. Meisjeslego welteverstaan dat de dromerige naam ‘Paradiso’ droeg. Dit waren dezelfde perfect in elkaar passende blokjes zoals de gewone lego, alleen waren de plastic bouwstenen roze en lila gekleurd in plaats van in primaire kleuren geverfd. En deze lego voor kleine meisjes had thema’s zoals Legomanege, strandlego en dat soort meisjesachtige dingen. De fascinatie voor bouwpakketten begon dus als vroeg. Al moet ik wel zeggen dat mijn hart minder snel gaat bonzen van een PAX doe-het-vooral-zelf-pakket. Maar nu is er iets nieuws waar ik weer helemaal excited van kan worden zoals toen ik nog mini-Sam was.

Bo Nam heeft namelijk een heus build your own BO NAM*bao buns at home baopakket gelanceerd speciaal voor deze Coronatijd. Ik mag dus weer knutselen met als extra bonus dat ik mijn eigen bouwsels vervolgens mag oppeuzelen. Het paradijs bestaat!

Bo Nam baopakket

Het Bo Nam baopakket bestel je gemakkelijk online en haal je op bij restaurant Bo Nam zelf. Geen rocket-science praktijken dus. Wanneer je je meldt krijg je een stevige sneakerdoos mee met hierin de volgende onderdelen:

4x Imperial Rolls Including Greens and Sauce
2x Mushroom Topping
2x Pulled Pork Topping
4x Bao Bun Garnish
1x Box of Fried Rice for 2 persons

En voor €39,95 is deze gevulde doos voor jou!

Heb je niet net zoals ik flinke ervaring met het in elkaar knutselen van dingen, niet gevreesd! Er zit een duidelijke brief met ‘kook’instructies bij en die zijn niveau’tje één minuutje in de magnetron. Dus easy peazy. Al heb ik wel de bao buns stiekem in een stoommandje warm gestoomd. Kon het niet laten. Het is de Aziaat in me die dan de overhand heeft.

Oh ja de imperial rolls moet je even in een laagje olie bakken. Ook niet bepaald Masterchef finale praktijken. Vervolgens leg je de vers gefrituurde knapperige loempia’tjes op de bijgeleverde blaadjes sla en dip je het in de vissausdressing. Superlekker! Op de foto zie je overigens maar twee rolletjes omdat ik er twee heb bewaard voor de lunch de volgende dag.

Zelf bao bun (ja de broodjes) maken is echt supermakkelijk en leuk? Ga naar het recept.

En na wat mini-kluswerk heb je zo hop vier roze bao buns op tafel. De buns zijn mooi fluffy zacht met een mooi strak velletje, perfect dus. Ze zijn wel wat zoeter dan ik gewend ben. De ingelegde daikon en wortel is een fijne frisse add on en srirachamayo is altijd fijn. Het mag van mij nog wel wat pittiger, maar ik hou gewoon zo van heet eten.

Vriendlief bestempelde de pulled pork als zijn favoriet terwijl de mushroomtopping mijn lievelings was. Het leuke aan zo’n build your own dat je gemakkelijk zelf nog dingen toevoegt naar eigen smaak. Zo deed ik er nog wat lente-ui en komkommer bij en at ik de nasi met sambal. En zo is het baopakket van Bo Nam een heel erg leuk pakket om af te halen zodat je een boel van Bo Nam en een beetje van jezelf thuis kunt happen.

Bao buns pakket Bo Nam

Bo Nam
Lange Leidsedwarsstraat 57
Amsterdam Centrum
Takeaway | build your own pakket

Ook interessant:

Tags: Bo Nam bao buns takeaway | build your own BO NAM* bao buns at home | takeaway in Amsterdam \ afhalen in Amsterdam

De allereerste bySam livestream vanuit de keuken van Toscanini. Kijk je mee?

Deze coronacrisis is natuurlijk gewoon ontzettend ruk voor de horeca. Niet open mogen, geen gasten mogen ontvangen, onzekerheid over het voortbestaan. Echt niet tof, maar gelukkig blijven de meeste chefs gewoon lekker doorkoken. Gewoon thuis of voor hun speciaal voor de lock down ingeroepen takeaway. En hoe leuk zou het zijn als ik eens zo’n chef zou vragen om samen met mij live te koken? Samen kokkerellen, ouwehoeren en over eten praten terwijl we gewoon live uitzenden. Best wel heel erg tof. Dus ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en een paar chefs en andere mensen die ik door de jaren heen heb leren kennen te benaderen. En een van de eerste die ik het vroeg was Ben van Geelen, de chef van Toscanini. Ik heb Ben leren kennen als een zeer gepassioneerde kok en ook nog eens een hele goede chef. En tja, Toscanini is gewoon wel de crème de la crème als het gaat om Italiaans eten. Ze zijn niet voor niets al 35 jaar een begrip in Amsterdam en daarnaast zijn ze vorig jaar nog uitgeroepen tot de beste Italiaan van Nederland. Dus behoorlijk tof. Ik stuurde Ben een bericht en sprak met hem af in het restaurant op de Lindengracht middenin de Jordaan. ‘Wat wil je precies doen? Ik las je bericht eigenlijk maar half.’ Haha. Ok! ‘Nou, zei ik tegen Ben. ‘Ik wil dat je gaat koken op mijn Instagram livestream. Gewoon hier in de keuken. Hij twijfelde geen seconde en riep: ‘Ja leuk, doen we! Ik ga saltimbocca maken!’

bySam livestream: woensdag 20 mei a.s. om 17.00 uur vanuit de keuken van restaurant Toscanini op Instagram live.

Oh en als je me volgt op Insta, dan weet je zeker dat je de livestream niet mist.

Dus daar is hij dan de nieuwe bySam livestream met als eerste gast chef Ben van Geelen van restaurant Toscanini. Verdraaid spannend vind ik het. Normaal gesproken kun je nog editen, eruit knippen en dat soort handige dingen. Maar aanstaande woensdag gaan ben en ik dus hartstikke live. En stiekem heb ik er ook onwijs veel zin in. Het leuke is dat Ben en ik gaan koken uit de Italiaanse bijbel, een kookboek die in samenwerking met Toscanini tot stand is gekomen, dus je kunt live mee kijken en live meeschrijven (of het opnemen, want daar heb je speciale tools voor) en dan kun je thuis die befaamde Toscanini Saltimbocca maken.

Oh en ik heb nog meer toffe mensen gevraagd om mee te doen aan de nieuwe bySam livestream, dus er komen nog meer te gekke live sessies aan. Dus hou bySam en mijn Instagramstories in de gaten!

Tags: livestream | live koken | koken met Toscanini