Yes weer een spot waar je super lekker Asian food kunt happen

Shanghai Bistro is bijna klaar om open te gaan. Deze nieuwe te coole Asian food spot is as we speak nog bezig met de puntjes op de ‘i’, maar ik was zo’n bofkont dat ik gisteren al een voorproefje kreeg van hun Chinese bites. En man wat was dat een oosters food fest!

Shanghai Bistro Asian food spot

‘Not made in China’ is de tagline van Shanghai Bistro want wat eigenaar Tim van Hattem vooral niet wil is dat mensen denken dat ze met dit nieuwe Aziatische restaurant op de Van Woustraat claimen authentiek Chinees te koken. Wat ze wel doen is de key ingrediënten van de Chinese keuken, de herkenbare smaken van Chinees eten terug laten komen in hun Asian style bites. En ik kan je alvast verklappen, dat lukt ze heel erg aardig. Op de kaart staat dan ook typisch Aziatisch streetfood zoals Chinese dumplings (yay xia long bao oftewel soup dumplings), Taiwanese buns, oosterse soepjes en nog veel meer Asian food.

Homemade Asian food

In de keuken staat chef Francis Tavares. De van origine Dominicaanse foodlover heeft de afgelopen vijf á zes jaar in de keuken gestaan bij Bord’Eau** in Amsterdam. Onder de vleugel van tweesterrenchef Richard van Oostenbrugge leerde hij eerst al leerlingkok en later als souschef de kneepjes van het vak en maakte hij culinaire tripjes naar onder andere Singapore. Daar raakte hij (nog meer) gefascineerd door Asian food en de oosterse keuken en nu laat hij aan iedereen proeven wat zijn versie van de oosterse keuken is. En het coole is dat chef Francis alles maar dan ook echt alles from scratch maakt. Van de dumplingvellen tot aan de Taiwanese buns. Dus hier geen diepvriesdimsum of buns uit de vriezer. Zelfs de chilisaus maakt hij zelf. Vraag hem vooral hoe hij het maakt en hij vertelt je enthousiast hoe hij dagen lang de chilipepers op smaak laat komen en hoe zijn chilisaus met de dag beter wordt.

Shanghai Bistro Amsterdam asian food

We beginnen met de dumplings, oftewel de kleine smaakbommetjes want de vulling is explosief lekker. En het deegvelletje van perfecte dikte. Dik genoeg om de inhoud bij elkaar te houden, maar niet zo dik dat het te hard en onprettig om te kauwen wordt. Wat ik super vind aan de dumplings van Shanghai Bistro is dat ze een topping hebben die je een smaak boost geven. Om je een idee te geven: De dumpling heeft een toefje van zelfgemaakte chili olie, rasp van zowel limoen als citroen en ragfijne bosui. Bam die komt binnen.

De chef is het meeste trots op zijn xia long bao. Deze dumplings zijn gevuld met bouillon, dus vooral het deeghapje in zijn geheel in je mond stoppen! Als ik mijn tanden zet in het deegwolkje komt de super smaakvolle en zachte soep vrij, zoooo fijn.

Asian food Shanghai Bistro Aziatisch eten Amsterdam Shanghai Bistro asian food streetfood

We maken wat ruimte op ons tafeltje voor de buns. Wederom zelf gemaakt. En believe me dat wordt niet altijd gedaan. Het is best veel werk en het is dan ook verleidelijk om een zooitje van die ingevroren lotusbroodjes mee te grissen. Maar zelf de Taiwanese buns maken daarvoor draait Francis zijn hand niet om. En de broodjes zijn perfect: Met een glanzend en stevig velletje van buiten en zacht en luchtig van binnen. Als je er voorzichtig op drukt en weer loslaat veert het kussenzachte broodje eigenwijs terug in zijn bunvorm.

We krijgen een trio van buns te proeven: Krokante kip met sriracha mayonaise, krokante garnaal met citroenmayo en een huisgemaakte XO saus (die je even een flink wakker schudt want wauw wat een smaakbom) en bizar krokante buikspek.

En ook hier weer merk je dat de chef een goede culinaire basis heeft: ‘Het broodje is zacht en de buikspek (vervang eventueel met krokante kip of krokante garnaal) is krokant en het heeft dus iets hards nodig zoals de in azijngelegde komkommer om het te compenseren. En een bun moet een sausje hebben om alles bij elkaar te brengen.’ Aldus de passievolle chef. Echt precies zoals ik mijn bun het liefste heb. En inderdaad als je mij echt chagrijnig wilt krijgen is het wel door mij een gortdroge bun voor te schotelen. Yuk! En deze bun is allesbehalve droog. Nee nee deze smeuïge en superverse bun is er eentje waar ik nog heel vaak van zal dromen.

Shanghai Bistro Chinees eten Amsterdam

We beginnen aardig vol te raken, maar er is meer. Francis verschijnt aan onze tafel met twee kommen met een bodempje van cha siu met een huisgemaakte lak, shiitake, tofu en een gepocheerd ei en een keteltje. ‘Eerst even de cha siu proeven, daarna schenk ik de bouillon in. Dan kun je het verschil proeven.’ Een goede cha siu is sappig en heeft de typische smaak van vijf kruiden en is zoet en zout tegelijk. Ennn heel belangrijk, cha siu is lang gemarineerd varkensvlees en dat betekent dat de marinade tot in de kern van het vlees in gedrongen en niet alleen de buitenkant een smaakje geeft. En de cha siu van Francis voldoet aan al deze dingen.

Asian food Shanghai Bistro Amsterdam

Hij schenkt de bouillon in en wederom is het feest. Wauw wat een diepe smaak en hij is ook een tikkie zoet. ‘Dat komt door de cha siu,’ vertelt Francis enthousiast. ‘Er zit geen suiker in de soep.’

Shanghai Bistro Amsterdam asian food

We hadden hem al eerder in de bun, maar de gefrituurde kip komt ook nog even los buurten aan tafel. En daar zijn we heel erg blij mee. Het jasje van de kip kraakt tussen mijn tanden en de kip is super sappig. En dan die lak van gembersiroop, rijstazijn en gembersnippers. Pfff te fijn.

Ok Shanghai Bistro is dan wel heel erg duidelijk niet gemaakt in China, maar een eetsessie bij dit nieuwe Aziatische restaurant en bar op de Van Woustraat brengt je wel even in oosterse sferen. De typische en o zo herkenbare componenten uit de Chinese keuken vind je terug in de gerechten: Zoet, zuur en zout. En de chef gebruikt de basisingredienten: Knoflook, suiker, Chinese rijstwijn en gember in zijn Asian food.

Funky Asian streetfood spot

Door al dat geklets over het gruwelijk lekkere Chinese eten bij Shanghai Bistro vergeet ik bijna iets te vertellen over het interieur en de sfeer die eigenaar Tim wil neerzetten. Deze bezig bij heeft onder andere al Taqueria Lima West in de Foodhallen en raakte geïnspireerd door eetplekken in China waar de koks gewoon achter het raam staan te kokkerellen. En dat is dus ook wat chef Francis gaat doen, voor het raam zijn culinaire kunstwerkjes maken. De Asian bistro moet een spot worden waar je even snel een paar buns naar binnen werkt met een Chinees biertje, maar waar je ook lekker lang kunt tafelen met ladingen Asian streetfood to share. Met een goed wijntje of een bijzonder cocktailtje bijvoorbeeld. Kan allemaal. Binnen naast de Kung Fu panda wall art of buiten in de tuin.

Cocktails bij Shanghai Bistro

Gisteren dronken we een Luberon Blanc uit het Rhonegebied, maar ik heb me laten vertellen dat Shanghai Bistro ook een indrukwekkende cocktailkaart heeft. Klassieke cocktails die omgetoverd zijn tot hun eigen Asian style signature mixjes. Dus dat wordt heel snel terug gaan om deze te proeven.

Shanghai Bistro gaat morgen voorzichtig open om 16.00 uur. En ik kan je aanraden om er heel erg snel binnen te poppen, want wauw wat kun je hier bizar goed eten. Ik kan je in ieder geval vertellen dat ik weer heel snel terug ga om een paar van die goddelijke dumplings en buns meester te maken.

Shanghai Bistro
Van Woustraat 110
Amsterdam Zuid | De Pijp
Drinks | borrel | terras

[mapsmarker marker=”391″]

 

Translate»
Lees vorig bericht:
Bar Bouwmeester Amsterdam
Bar Bouwmeester nieuwe spot op de Rijnstraat

Bar Bouwmeester is een nieuwe bar restaurant in de maak in de Rivierenbuurt in Amsterdam Zuid. Lees verder

Sluiten