Gruwelijk goed eten bij restaurant Alba op de Wibaut

De Wibautstraat is de afgelopen jaren zowel foodwise als qua smoel flink opgeleukt.

Kwam ik voorheen alleen op de Wibaut als ik weer eens in de rij stond bij Trouw of als ik vanuit oost de snelweg op moest. De afgelopen jaren zorgden o.a. Restaurant C en Benji’s ervoor dat ik hier wat vaker van mijn fiets afstapte. En nu is er nog een verdraaid goede reden bij gekomen waarom ik wat vaker op mijn fietsje richting oost zal trappen: Alba.

Alba zit op het vergeten inhammetje op de Wibautstraat. Daar waar voorheen Melksnor zat (een plek waar je denk ik als je geen kinderen hebt niet zo heel vaak bent geweest) en tegenwoordig ook Bar Bouche en Thuisbasis zitten. Eenmaal binnen loop je door naar achteren en de trap af om de spaarzaam gedecoreerde ruimte met tafels met stoelen te bereiken. ‘We willen boven ook nog een bar maken,’ vertelt eigenaar Steven. Dat komt dus later, maar nu zitten we vooralsnog gezellig met z’n allen in het souterrain met aan één zijde een raampartij en een grote bar met semi open keuken.

Vanaf onze tafel kunnen we chef Jean (voorheen restaurant Breda en restaurant Daalder) nog net aan het werk zien. Het duurt nog maar even voordat we ontdekken hoe geweldige deze man kan koken.

Restaurant Alba Amsterdam Oost Wibautstraat

We trappen af met een prosecco en al snel bereikt de kippenlever onze tafel. We krijgen er wat brood van mijn lievelingsbakker Levain et le vin erbij. We happen van ons brood en lever en even is het stil aan tafel.

Dan volgen de deviled eggs met maanzaad, sesam, zonnebloempitten, Koreaanse peper en bieslook (zie hoofdfoto). Een toffe manier om een andere twist te geven aan deze pittige gevulde eitjes.

Restaurant Alba Amsterdam Oost uit eten

Het volgende bordje brengt prachtig gegaarde mosselen met verse koolrabi, gerookte koolrabi en een goddelijke saus van natuurlijke appelcider uit zweden. Echt deze saus is zo grandioos. Mooi romig waarbij het zuur van de cider zo mooi doorheen snijdt. Ik wil dit sausje mee naar huis nemen in een flesje.

Ondertussen nip ik van mijn Chardonnay (Beaujolais Blanc van Christophe Pacalet). Goed om te weten: de wijnen bij Alba worden op natuurlijke wijze gemaakt met weinig toevoegingen.

Alba Amsterdam restaurant Wibautstraat

Dan volgt de corvina. De rauwe vis heeft een mooie beet en combineert prachtig met de bleekselderij, postelein en brunoise gesneden zure appel. Een heerlijke dressing en zure room maken van alles een mooi geheel.

Uit eten in Amsterdam Oost nieuw Alba wijnbar

Nog zo’n fijn gerecht: de boerenkool met amandel, boerenkoolpesto, chips van boerenkool en gnocchi. Volgens mij was één van deze boerenkoolvarianten ook nog eens in dashi gemarineerd. Hoe dan ook dit bordje is een feest. De pesto van boerenkool is prachtig van smaak, de chips kraken heerlijk en de gnocchi heeft een prachtige structuur. Zacht, met een beet, tja gewoon perfect. Ook hier weer zo’n heerlijke dressing als finishing touch.

Uit eten restaurant Amsterdam Oost Wibautstraat Alba wijnbar

Tot nu toe is het genieten met een dikke vette hoofdletter ‘g’. Blijft het zo? Jazeker. Want ook de geroosterde bloemkool, crème van bloemkool, in soja gegaard ei, ingelegde druiven, amandelen en munt is een gevalletje goed geslaagd.

Lekker uit eten op de Wibautstraat in Amsterdam Oost Alba

En als je denkt hé serveren ze ook vlees bij Alba. Jazeker! Wij snoepen van de kalfswang met jus de veau en cime di rapa. Het malse ziltige vlees, de mooie knapperige veggies, de geweldige jus…echt subliem. Dit bordje gaat schoongelikt van tafel.

Restaurant Alba Wibautstraat nieuw Amsterdam oost

Zoals jullie weten word ik niet snel wild van desserts. Mij vaak een overkill aan zoetigheid, maar dit nagerecht is een ware traktatie. De chocolademousse is absoluut niet te zoet en heel erg mooi luchtig en smeuïg tegelijk. De aardpeer zorgt voor een extra hartig element, heerlijk! En de kumquat zorgt voor een frisse en zure kick. Een dessert om van te houden.

Wat was dit geweldig. Ieder gerecht is prachtig in balans qua smaak en ieder element op het bord is een ware toevoeging. Alba is een fijne ongedwongen smaak waar je een glaasje (of meerdere) vin naturel kunt drinken terwijl je smikkelt van de bizar goede creatieve creaties van de chef. Extra fijn is dat ze een geweldig terras hebben waar je de hele middag zon hebt. Als dit niet vraagt om lange zwoele zomerse avonden weet ik het ook niet. Dus zeker eens proberen!

Restaurant Alba
Wibautstraat 105
Amsterdam Oost
Drinks | diner

Openingstijden Alba:
Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag tot en met zondag geopend van 17.00 uur tot 1.00 uur

[mapsmarker marker=”263″]

Ook leuk om te lezen:

Tags: nieuw restaurant op de Wibautstraat in Amsterdam Oost | wijnbar Amsterdam Oost | wijnbar en restaurant Wibautstraat Amsterdam Oost | lekker uit eten in Amsterdam Oost

Translate»
Lees vorig bericht:
Recept sushi sandwich zelf maken
Zelf sushi sandwiches maken. Super leuk, lekker en makkelijk.

De sushi sandwich, onigirazu in het Japans, is een grote hit op Instagram en Pinterest Lees verder

Sluiten