Cafe de Parel: oude Jordanese bruine kroeg omgetoverd tot modern restaurant

Café de Parel was decennialang de hang out in de Jordaan voor heuse bruine kroegtijgers.

Toen eigenaresse Miriam Benkacem dit bruin café wilde transformeren tot een stijlvolle bar-restaurant verklaarden vrienden haar voor gek. Maar dat hield haar niet tegen om haar eerste eigen horecazaak te openen. Ze kreeg chef Arvid Schmidt (chef en mede-eigenaar Entrepot) en chef Hessel Blok aan boord en toen ze afgelopen december de sleutel kreeg kon het avontuur beginnen. Stap één was het afpellen van het interieur en toen kwamen de gave oude elementen pas echt boven water. Want blijkbaar zaten alle mooie karakteristieke tegels verborgen achter planken en muren. Alsof ze op een schat stuitte!

Coronacrisis: cadeau en uitdaging

Café de Parel stond gepland om open te gaan op 6 april, maar ja toen was het lockdown all the way, dus dat werd em niet. Maar Miriam maakte van die extra tijd juist dankbaar gebruik om haar zaak nóg meer af te maken. ‘Zo konden we nog meer genieten van alle nieuwe dingen die binnenkwamen,’ lacht Benkacem. ‘En een verbouwing duurt altijd langer en is nooit af.’

Het idee was aanvankelijk een bar restaurant met 25 couverts. Twee gangen tijdens de lunch en voor het diner vier gangen. Maar toen ze hoorden dat ze op 1 juni eindelijk hun deuren mochten openen was het nog zo dat gasten uit verschillende huishoudens niet samen aan één tafel mochten zitten. ‘En daar sta je dan met je pijpenlaatje van 38 m2. Hoe kun je er dan voor zorgen dat er toch genoeg om naar te kijken is als je bij ons komt eten?’

12 gasten en 12 gangen

En toen kwamen ze op het idee om een soort moderne interpretatie van het Japanse omakase principe te voeren. ze hebben nu plaats voor twaalf gasten en doen nu één shift per avond die voor iedereen om 20.00 uur start. Je krijgt twaalf gangen achter elkaar in een iets hoger tempo. Het zijn geen mega grote gangen, het is meer een proeverij.

Voor wie omakase niet kent. In een Japans omakase restaurant zit je met een kleine groep gasten (meestal 10 of 12) aan de bar terwijl de chef de kleine gerechten (meestal één stukje sushi) voor je neus bereidt. Meestal gebeurt dit op een wat hoger tempo en in een vast ritme. Wat je krijgt geserveerd is om aan de chef te bepalen. Omakase betekent in het Japans namelijk zoiets als ‘ik laat het aan u over’. Voor de duidelijkheid, bij Café de Parel is het dus niet een omakase zoals in Japan, maar er gebeurt wel wat recht voor je neus. Miriam: ‘Zoals mooie wijn-spijs-combinaties. Zo is het ook leuk om eventueel in je eentje te komen eten.’

Miriam lachend: ‘In eerste instantie wilde ik 19 gangen, maar dat vonden de chefs niet zo’n goed idee. En zij kunnen het weten want de twee chefs hebben al behoorlijk wat gangen op tafel getoverd. Chef Arvid Schmidt is culinair adviseur van de parel. ‘Ik noem hem mijn menu-engineer. Hij is het creatief brein achter het menu en hij is vooral achter de schermen bezig’ Chef Hessel Blok is operationeel verantwoordelijk voor de keuken. Blok kookte hiervoor onder andere bij Brut de Mer en Gijsbrecht. Bij laatstgenoemde heb ik laatst overigens waanzinnig gegeten. Jammer dat ze dicht gingen.

Miriam vervolgt: ‘Over de gerechten hebben we heel goed nagedacht. Ik heb de chefs gevraagd zo min mogelijk op het bord te leggen. Laat het hoofd ingrediënt maar shinen. Om die reden gebruiken we ook minder kruiden bij De Parel. Bij Entrepot zie je vaak producten van Hollandse bodem terug, bij ons is het anders. Zo kom je ook miso of sichuan pepers tegen. Maar alleen als het functioneel is voor de smaak, anders niet. Ook vind ik het belangrijk om gebruik te maken van de incourante delen van het dier. Zoals runderhart. Hartstikke lekker en anders gaat het de prullenbak in.’

De wijnen van Café de Parel

‘Op de wijnkaart van Café de Parel kom je overigens geen klassieke wijnen tegen. Ik geloof in wijnen die energie hebben. Naar mijn mening zijn wijnen die gemanipuleerd zijn niet vibrant. Dus heb ik gekozen voor natuurlijke wijnen en biodynamische wijnen.’ Levensap noemt Miriam ze. Vind ik een tof woord.

Over Miriam Benkacem

Het concept klinkt te gek, de foto’s zien er perfect uit. Ik wil van Miriam weten of dit haar eerste eigen zaak is. ‘Ja,’ lacht ze. Maar ze heeft wel al behoorlijk wat ervaring in de horeca. Haar cv: Entrepot, Café Modern, Kaagman & Kortekaas, Wijncafé Worst en Restaurant Marius. Nou als Café de Parel dezelfde sfeer ademt als dit rijtje dan weet ik nu al dat ik me er niet meer laat wegslaan. Dus ook De Parel gaat op mijn to do. To be continued!

Oh ja en bij mooi weer kun je ook bij Café de Parel op het terras eten. Ze hebben, de coronamaatregelen in achtnemend, plek voor zo’n 10 tot 14 man.

Café de Parel
Westerstraat 266
Amsterdam Centrum | Jordaan
Diner | terras

Openingstijden Café de Parel:
Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag 17.30 uur tot 0.00 uur
Donderdag tot en met zaterdag van 17.30 uur tot 1.00 uur
Zondag van 17.30 uur tot 0.00 uur

Foto’s van de website van Café de Parel geplukt

Zo kom je bij Café de Parel

Ook te gek:

Tags: nieuw restaurant op de Westerstraat in Amsterdam Centrum | nieuwe restaurants Amsterdam | uit eten in Amsterdam | Arvid Schmidt adviserend chef en mede-eigenaar Entrepot creatief brein achter Café de Parel

Translate»
Lees vorig bericht:
Local Dealer Amsterdam Oost tacos ceviche
Local Dealer nieuwe Mexicaanse streetfood spot in Amsterdam Oost

Local Dealer is een tijdje terug neergestreken in de Dapperbuurt en zorgt voor een funky Mexican vibe. Ik bedoel je...

Sluiten