Zelf hummus of hoemoes maken is supermakkelijk en met deze 5 tips maak je een hele luchtige en romige hummus.
In principe kun je de hummus een paar dagen bewaren in de koelkast, maar ik daag je uit om hem zolang te bewaren. Hij is namelijk zo ontzettend smeuïg dat hij bij mij zo opperdepop was.
Oh en onder de vijf tips vind je ook het recept voor de perfecte hummus.
5 tips voor de perfecte hoemoes
Tip 1: gebruik gedroogde kikkererwten
Om echt luchtige en zijdezachte hummus op tafel te krijgen gebruik je gedroogde kikkererwten. Deze zijn gewoon te koop in de supermarkt.
Tip 2: gebruik baking soda om de kikkererwten in te weken
Gedroogd zijn de kikkererwten uiteraard niet heel erg bruikbaar. Dus je moet ze nog even een nachtje (minimaal acht uur) weken in ruim water. Doe er baking soda bij en er gebeurt iets magisch met de erwten. Wanneer je ook baking soda bij het kookwater van de kikkererwten toevoegt heb je hét geheim voor superfluffy hoemoes gevonden.
Tip 3: gebruik goede tahini
Hummus zonder tahini (sesampasta) is zoals Ernie zonder Bert, onmogelijk dus. En ja je kunt dit sesamgoedje gewoon bij de supermarkt kopen, maar aangezien de tahini zo smaakbepalend is wil je alleen de beste, toch? Volgens Yotam Ottolenghi komt de beste tahini uit Libanon, Jordanië, Palestina of Israël. Irit Lior is de eigenaresse van Bar Fisk en BARDAK en afkomstig uit Tel Aviv. Zij tipte mij tahini uit Libanon, Ethiopië of Syrië.
Maar waar haal je deze dan? Nou gewoon bij Sir Hummus in de Pijp. Waar je overigens volgens Irit ook de beste hummus van Amsterdam kunt halen. Dus als je geen zin hebt om het zelf te maken, weet je waar je moet zijn.
Tip 4: gebruik een krachtige keukenmachine
Al die gekookte kikkererwten zuigen zich vol met water. Je kunt je dus wel voorstellen wat voor massa dit wordt. Een minder krachtige keukenmachine kan het waarschijnlijk niet aan om dit allemaal te fijn te malen en met een beetje pech sloop je je apparaat zelfs. Ik gebruik een Magimix, die is ten eerste krachtig genoeg en als het te warm wordt schakelt hij zichzelf uit om doorbranden te voorkomen. Wanneer je je hummus met een krachtige keukenmachine maakt sla je als het ware extra lucht in de hoemoes met als resultaat een extra luchtige kikkererwtenspread!
Tip 5: gebruik ijswater
Deze truc heb ik van Yotam Ottolenghi geleerd. Hij voegt terwijl de keukenmachine draait langzaam wat ijswater toe aan het mengsel en dat zorgt voor extra veel fluffiness!
Recept voor de perfecte hummus van Ottolenghi
Ok, nu je de vijf geheimen achter de perfecte hummus weet, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Gewapend met bovenstaande tips maak je gegarandeerd de lekkerste hummus ooit! Veel plezier!
Dit heb je nodig voor de perfecte hummus:
2-4 personen | bereidingstijd 30 minuten | 1 uur kooktijd | 8 uur weektijd
- 250 gram gedroogde kikkererwten
- 1,5 theelepel baking soda
- 1 theelepel zout + meer
- 5 tenen knoflook
- 180 gram tahinipasta
- 60 ml citroensap
- 5 eetlepels ijswater (evt meer)
- flinke hand verse peterselie
- 2 eetlepels olijfolie
- 60 gram tahinisaus (zie hieronder het recept)
Recept tahinisaus:
- 60 gram tahinipasta
- 1,5 eetlepel citroensap
- 1 knoflookteen, geplet en fijngesneden
- snuf zout
- 3 eetlepels water (eventueel meer)
Meng alle ingrediënten behalve het water samen in een kom. Giet het water er beetje voor beetje bij en blijf roeren. Het is normaal dat de saus eerst brokkelig wordt, gewoon blijven roeren! Wanneer de saus glad en gietbaar is, is het klaar. Proef of er nog meer zout en/of citroensap bij moet.
Verder nodig:
- krachtige keukenmachine
Zo maak je de perfecte hoemoes:
De avond ervoor: week de kikkererwten
Doe de kikkererwten in een grote kom met ruim water. Zorg dat de kikkererwten goed onderstaan. Doe er één theelepel baking soda bij en laat minstens acht uur staan op kamertemperatuur.
De volgende dag: kook de kikkererwten
Giet de kikkererwten af en doe ze in een grote pan met genoeg water zodat er nog zo’n 5 cm water overblijft boven de kikkererwten. Doe er een halve theelepel baking soda bij en breng aan de kook. Wanneer het water kookt zet je het vuur lager, doe je de deksel op de pan en laat je de kikkererwten 60 minuten koken. Wanneer er wit schuim boven komt drijven, haal je dit weg met een schuimspaan of lepel. Wanneer de kikkererwten 45 minuten koken doe je er één theelepel zout bij en laat je het verder koken. Giet de kikkererwten af en laat ze iets uitlekken. Hou 100 gram gekookte kikkererwten apart voor de garnering.
Maal de gekookte kikkererwten tot een luchtige spread
Doe de overige gekookte kikkererwten, de tahinipasta, de knoflooktenen, een halve theelepel zout en de limoensap in de keukenmachine en maal totdat je een gladde massa hebt (2 tot 3 minuten). Zet de keukenmachine weer aan en druppel langzaam ijswater bij de kikkererwtenspread. Blijf mixen totdat je een superluchtige hummus hebt. Druppel er eventueel nog wat extra ijswater bij. Proef of de hummus op smaak is, zo nee, doe er nog wat zout en/of limoensap bij.
Meng de peterselie met de olijfolie, apart gehouden kikkererwten en een snuf zout. Dit is de garnering voor de hummus.
Schep de hummus op een redelijk diep bord en maak een kuil in het midden en giet hierin de tahinisaus en vervolgens het kikkererwten-peterselie-mengsel. Giet er nog wat olijfolie overheen en eet met (pita)brood. Eet smakelijk!
Dit recept is een aangepaste versie van Yotam Ottolenghi. Hij gebruikt in zijn recept gekonfijte knoflook.
Ook lekker om te maken:
Een heerlijke paprikasalade uit het Midden-Oosten
Ook interessant
- Bureau Wijn Noord nieuwe wijnwinkel, kaaswinkel en koffiebar op het NDSM
- Ben jij de ultieme bbq-meester? Doe dan mee aan het Open NK Culinair Wild BBQ 224
- De beste sushi omakase van Amsterdam eet je hier
- Gossip time! Deze nieuwe Amsterdamse zaken zijn net geopend of gaan binnenkort open
- Tewatashi Sushi Amsterdam nieuwe sushi omakase van Japanse chef Yuji
hummus recept | hoemoes recept | zelf hummus maken | zelf hoemoes maken | Ottolenghi recept