Deze restaurants sloten afgelopen jaar hun deuren voorgoed en deze horecazaken zijn nieuw geopend

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de horeca in Nederland voor het eerst hun deuren moesten sluiten in de strijd tegen het nare virus.

Zondag 15 maart 2020 om 18.00 uur moeten alle restaurants, bars, cafés en kroegen hun deuren sluiten werd er tijdens de persconferentie verkondigd. Het nieuws kwam zo plotseling dat er nog gasten aan hun diner zaten en stamkroegen aan hun favo bar hingen. Maar iedereen moest door eten, hun glas leegdrinken en naar huis. De eerste lockdown duurde tot 1 juni 2020, de tweede lockdown ving aan in oktober van vorig jaar en duurt vooralsnog voort. Deze bizar lange sluiting van de Nederlandse horecazaken is vreselijk voor de eigenaren, het personeel en iedereen die erbij betrokken is en ik hoop dan ook dat alles snel weer open kan en mag. Het zal je niet verbazen dat deze veel te lang durende lockdown ook gevolgen heeft voor de financiële situatie en het voortbestaan van restaurants en bars. Er zijn dan ook wat zaken verdwenen en overgenomen. Welke precies? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet zodat je ook weer even op de hoogte bent van waar je (weer/nog) terecht kunt en waar niet als de horeca weer open mag. Oh en helemaal onderin dit artikel nog een paar nieuwe openingen. Zaken die open zouden gaan tijdens deze laatste lockdown, maar vanwege de Coronamaatregelen nog even moeten wachten met de deuren openen. Benieuwd? Je kunt al wel wat bij ze afhalen zodat je even alvast naar binnen kunt gluren en kunt proeven van wat ze te bieden hebben.

Restaurant As sluit haar deuren maar opent Stadsbakkerij As

Het verscholen restaurant in het herkenbare ronde gebouw (een oud kerkgebouw) in het Beatrixpark is niet meer. Restaurant As heeft haar deuren voorgoed gesloten. Borrelen in het avondzonnetje op hun terras behoort nu dus tot het verleden. Maar hun befaamde brood hoeven we niet te missen. Ik denk overigens dat er geen andere Amsterdamse zaak is waar het brood haast bekender was dan het restaurant zelf. Dus het brood blijven ze bakken, maar dan wel in Amsterdam Oost. Stadsbakkerij As vind je op de Conradstraat 471 in het pand van Rosa & Rita. Naast hun iconische zuurdesembrood kun je er ook terecht voor kroketten vers uit het vet, ingelegde lekkernijen, sandwiches, wijnen en meer lekkers voor to go of thuis.

Stadsbakkerij As
Conradstraat 471
Amsterdam Oost
Bakkerij | traiteur

Openingstijden Stadsbakkerij As:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 15.30 uur
Zaterdag van 9.00 uur tot 14.30 uur
Zondag gesloten.

Guts Amsterdam

Guts was het eerste restaurant dat het Bredase-trio Freek van Noortwijk, Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden samen startten. Destijds heette het restaurant nog Guts & Glory. Ieder half jaar stond er een ander dier in de schijnwerpers. Ze trapten af met alles van een kippetje en gingen na zes maanden door naar een volgend dier. Na deze debuutzaak volgden nog restaurant Breda en restaurant Maris Piper. Door de ligging van Guts aan de Utrechtsestraat waren ze voor een deel afhankelijk van de toeristen die vanaf het Rembrandtplein de Utrechtse in dwaalden, maar nu deze groep nagenoeg onvindbaar is in Mokum hebben ze besloten te stoppen met Guts. Ontzettend jammer natuurlijk, maar gelukkig kunnen we nog bij Breda en Maris Piper terecht.

Restaurant C wordt weer BAUT

Restaurant C op de Wibautstraat was natuurlijk ooit dé plek waar het allemaal begon voor BAUT. Ik weet nog goed hoe ontzettend excited ik was dat ik aan het dineren was in het allereerste pop-up restaurant van Amsterdam. Want je zou het bijna vergeten maar chef en eigenaar Michiel van de Eerde was de pionier van pop-up restaurants. Aan de muur hing in grote cijfers hoeveel dagen er nog resteerden totdat de deuren zouden sluiten van BAUT. BAUT trok verder door de stad en het pand werd opgeleukt, in het zwart gehuld en omgetoverd tot Restaurant C. De ‘C’ van Celsius, want de kaart werd ingedeeld in graden. Onder 0, boven 0, 100 graden etc. Maar na jaren te toveren met temperaturen gaat het restaurant aan de Wibaut terug naar haar roots en wordt het weer BAUT! Dus terwijl we afscheid nemen van Restaurant C krijgen we er BAUT Oost voor terug.

BAUT Oost
Wibautstraat 125
Amsterdam Oost
Lunch | diner | terras

&Moshik Amsterdam

De horecawereld reageerde geschokt toen sterrenzaak &Moshik Amsterdam tijdens de eerste lockdown aankondigde ermee te stoppen. Blijkbaar had het restaurant toch wat cijfers in de min en besloot chef Moshik dat het tijd was de stekker eruit te trekken.

Frida Mexican Cantina

Ook de Mexicaanse Cantina Frida op de Van Speijkstraat in de Amsterdamse Baarsjes heeft het niet gered. Ontzettend jammer dat we hier nu niet meer taco’s kunnen eten en cocktailtjes kunnen drinken.

The Roast Room

De buurt rondom Amsterdam RAI was altijd een beetje shabby. Ok, je had Vis aan de Schelde, maar dat was altijd très chic. Maar iets cools en hips ontbrak altijd in deze buurt. Totdat The Roast Room pal tegenover grote broer Vis aan de Schelde verrees. Opeens werd er stoer gekookt met bonken vlees, was er een robuust terras waar je kon genieten van wijntjes en rokerige lekkernijen. The Roast Room zette barbecueën op niveau op de kaart. Ontzettend zonde dus dat de deuren permanent gesloten worden. Ik ben wel heel erg benieuwd wat we ervoor in de plaats gaan krijgen.

La Rive

Restaurant La Rive zat in het imposante InterContinental Amstel Hotel. Als ik chefs sprak die hier vroegah hebben gewerkt of hun opleiding hier hadden gehad zag ik ze altijd wegdromen met een glinstering in hun ogen. La Rive was echt een instituut. Maar het voormalig sterrenrestaurant heeft een gedaanteverandering ondergaan en heet nu Amstel Restaurant. En misschien heb je het al gelezen, maar ze krijgen een bekende tv-chef uit Parijs als chef.

Intisari

Snik Indonesisch restaurant Intisari in de Baarsjes bestaat niet meer. Ik had laatst trek in Indonesisch en ging naar hun website, maar 2020 was voor hun zo’n bizar jaar dat ze besloten hebben hun deuren dicht te gooien. En dat terwijl eigenaresse Serena zulke fantastische gerechten op tafel toverde en met heel veel liefde haar zaak runde met haar man en kids. Hopelijk komen ze snel weer terug op een ander plekje. Ik blijf duimen.

Haas & Popi

Bij welke strandtent we deze zomer kunnen chillen op het strand op IJburg is een grote vraag want strandtent Haas & Popi is inmiddels weg hier. Maar zodra ik weet wat ervoor in de plaats komt van deze strandtent, lees je dat uiteraard terug op bySam.nl. Want het kan toch niet zo zijn dat er geen nieuwe strandkot hier komt?

Arie komt op de plek van Kingfisher Café

Kingfisher Café op de Ferdinand Bolstraat geeft het stokje over aan Arie. Deze all day zaak is het jongere broertje van Bar Bonnie op de Amstelveenseweg en komt dus in de Pijp op het hoekje van de FeBo en de Quellijnstraat. ’s Morgens aan komen waaien voor een kop koffie op het terras met een brekkie, ’s middags lunchen, daarna over in de borrel en het diner, maar ook voor feestjes is Arie te porren. Zodra het weer kan, zou Arie zomaar je nieuwe stamkroeg of -terras in de Pijp kunnen worden.

Arie
Ferdinand Bolstraat 24
Amsterdam Oud-Zuid | Amsterdam Zuid | De Pijp
Ontbijt | koffie | lunch | borrel | diner | terras

Cafe Broer is Mana Mana pop-up

Cafe Broer aan het Frederik Hendrikplantsoen 36 is Mana Mana West geworden, een pop-up waar je terecht kunt voor lekkernijen uit het Midden-Oosten. Als je weleens bij Mana Mana in de Pijp bent geweest weet je dat ze hier uitblinken in vegetarische gerechten die tjokvol smaak zitten. Bestel je hummus, pita, geroosterde bloemkool en andere dingen en haal het op bij deze pop-up aan het Frederik Hendrikplantsoen.

Pop-up Mana Mana West
Frederik Hendrikplantsoen 36
Amsterdam West
Take out

Je kunt iedere dag van de week wat lekkers afhalen.
Maandag tot en met donderdag van 12.00 uur tot 21.00 uur
Vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot 22.00 uur
Zondag van 12.00 uur tot 21.00 uur

Radijs op de Jan Eef wordt De Neef van Fred

Radijs was één van de ‘leukere’ zaken op de Jan Eef. Toen ik nog op de Jan Pieter Heije woonde vond ik het heerlijk om hier binnen te droppen om te kijken wat ze nu weer op de kaart hadden. Ongecompliceerde gerechten, leuke biertjes en altijd gezellig, daar stond Radijs voor. En op hun terras zat je bijzonder fijn. Maar de eigenaren vonden het tijd voor wat nieuws en hebben in de Drie Wijzen Uit Oost een nieuwe eigenaar gevonden voor het pand. Binnenkort gaat De Neef van Fred open op de Jan Evertsen. 3WO kennende wordt het een all day zaak met uiteraard het alom bekende terras.

Neef van Fred
Jan Evertsenstraat 41
Amsterdam West | De Baarsjes
Ontbijt | koffie | lunch | borrel | diner | terras

Frits wordt Biertuin Mercatorplein

Tja nu Radijs verkocht is, kan het niet anders dat Frits ook is overgegaan op een andere eigenaar. Want deze twee zaken waren van dezelfde eigenaar. Ik kon altijd ontzettend blij worden van de burgers van Frits op het Mercatorplein, maar die zijn er dus niet meer. Wat we ervoor terug krijgen? De Drie Wijzen Uit Oost transformeren dit hoekpand tot Biertuin Mercatorplein.

Biertuin Mercatorplein
Jan Evertsenstraat 135
Amsterdam West | De Baarsjes
Borrel | terras

Nieuwe openingen tijdens de laatste lockdown

Na al dit treurig nieuws ook naast sluitingen zijn er gelukkig ook openingen geweest. En er zijn nog andere horecazaken in de maak. Laten we hopen dat we snel naar het nieuwe normaal kunnen!

Grammes nieuwe bakkerij

Op de grens van de Pijp en de Rivierenbuurt vind je sinds kort Grammes. In het hoekpandje vind je eigenaar Maxime Papin die de ene na de andere prachtige taartjes en kunstwerkjes van deeg uit de oven tovert. Op dit moment kun je alleen nog online bestellen en bij ze afhalen op zaterdag. Maar binnenkort kun je gewoon binnenwandelen voor een kop koffie en wat baksels.

Grammes
Maasstraat 16
Amsterdam Zuid
Bakkerij

Pick up alleen op zaterdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur

Eetcafé Schotsheuvel nieuwe spot in Zuid

Niet zo nieuw dat de vers nog nat is, want de opening van Eetcafé Schotsheuvel, het jongere broertje van Eetcafé Wijmpje Beukers, stond gepland afgelopen december maar tja Corona hè. Nu kun je terecht voor je koffie en broodje to go, comfort food voor thuis en kun je alvast een glimp opvangen van deze nieuwe gezellige zaak. Want iedereen die weleens kennis heeft gemaakt met de ongeëvenaarde gastvrijheid en enthousiasme van Wijmpje weet dat deze zaak ontiegelijk gezellig gaat worden. Oh en eigenaren Maarten van Belkom en Jordi Kok zitten niet stil, nooit eigenlijk, want er komt weer iets nieuws van hun hand: Wijmpje Deli in de Jordaan.

Eetcafé Schotsheuvel
Banstraat 14
Amsterdam Oud-Zuid | Zuid
Lunch | koffie | borrel | diner | terras

Openingstijden tijdens de lockdown:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met vrijdag van 14.30 uur tot 19.30 uur
Zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 19.30 uur

Mis je in bovenstaand rijtje een horecazaak? Laat het me weten door een mailtje te sturen naar info@bysam.nl en wie weet staat jouw tip er straks wel tussen.

Ook interessant om te lezen

Horecazaken die hun zaak permanent sloten in 2020 | sluitingen restaurants Amsterdam afgelopen jaar | deze restaurants hebben hun deuren voorgoed gesloten | nieuwe horecazaken in Amsterdam

Translate»
Lees vorig bericht:
Faralda Crane Hotel NDSM Amsterdam Noord
Driesterrenchef Jacob Jan Boerma gaat koken in Faralda Crane Hotel in Amsterdam Noord

Faralda Crane Hotel op het NDSM in Amsterdam Noord is wellicht het meest bijzondere hotel van Amsterdam. Lees verder

Sluiten