15 nieuwe zaken die je zeker wilt bezoeken

Soms is het bijna niet bij te houden, er gaan iedere week weer zoveel nieuwe zaken open in Amsterdam.

Tijd dus om ze allemaal even onder elkaar te zetten zodat je de plekken die je wilt bezoeken op je to do list kunt zetten. Dit keer staan er maar liefst twee ramenzaken, een gyozabar en een noodlebar waar je je eigen noedelgerecht kunt bereiden met een speciale machine.

NŌBO

NŌBO is een nieuwe instant noedel- en bubble tea bar op de Nieuwe Kerkstraat. De zaak is niet al te groot (ze hebben drie tafeltjes, twee hoge tafels en wat tafeltjes buiten). Het interieur is licht en minimalistisch. Ze hebben hier huisgemaakte noedelgerechten, maar ook noedels die je zelf kunt bereiden met de speciale noedelmaker.

Ik was natuurlijk reuze benieuwd hoe dat precies in zijn werk ging. In onderstaand filmpje kun je zien hoe het mij af ging.

Restaurant 21

De Peperstraat is één van de schattigste en karakteristieke straten van Amsterdam. Afgelopen november betrok Restaurant 21 een monumentaal pand op nummer 23. Dit is een plek waar oud en nieuw samenkomt in het interieur. Eigenaar en chef Orlando David is het culinair brein achter R21. Chef David heeft een Chileens-Colombiaanse achtergrond, maar al behoorlijk wat ervaring op gedaan in Nederlandse keukens. De naam van het restaurant is een knipoog is naar hoe lang de chef kennis, kunde en ervaring heeft vergaard voordat hij R21 opende. Zijn doel: zijn gasten trakteren op een onvergetelijke eetervaring. Zijn gerechten zijn doordrongen van internationale smaken en hij gebruikt dan ook ingrediënten van over de hele wereld.

Oaxaca Amsterdam

Oaxaca Amsterdam zit in het prachtige en gigantische pand van voormalig restaurant Haesje Claes. Hier proef je de échte smaken van het gastronomisch epicentrum van Mexico: Oaxaca. Denk aan umamirijke mole’s en verse taco’s met culinaire toppings. Achter een grote glazen middenin het restaurant staan de tortillamakers gewoon de tortilla’s vers te maken op de tortillapers en af te bakken op de plaat. Ze hebben hier ook lekkere cocktails die heel erg goed gaan met hun authentiek Mexicaanse gerechten.

Barbounia

Chef Schilo van Coevorden heeft de afgelopen jaren al menig zonnige gerechten in Italië, Griekenland en de Franse Riviera gegeten. In het nieuwe restaurant Barbounia in het Conservatorium Hotel laat hij zijn gasten proeven wat hij aan smaakervaring heeft opgedaan in het Mediterraans gebied. Om de smaken van de zonnige streek nog wat meer naar voren te laten komen heeft hij chefs uit Italië en Griekenland naar zijn keuken gehaald. Begin lekker met wat pitabrood en dips en probeer zeker ook het signatuurgerecht van chef Van Coevorden: de gefrituurde barbounia (rode mul). Zoetekauwen kunnen hun hart ophalen bij hun mooie dessertkaart.

Ramen City

Ramen City is net geopend op de Ferdinand Bolstraat. Ze hebben een heus Yamato noedelmachine hun zaak ingesleept om zelf verse ramennoedels te maken. Op de kaart staat een black ramen met een zwarte bouillon en hun charsiu ziet er bijzonder goed uit. Naast ramen slurpen kun je hier ook snacks zoals gyoza happen. Deze nieuwe ramenzaak staat dan ook hoog op mijn uit te proberenlijstje.

Otemba Gyoza

Uitbreiding in de Otemba-familie! Kun je bij grote broer Otemba Ramen bijzonder goed ramen rammen, bij kleine broer Otemba Gyoza op de Van Woustraat kun je je tegoed doen aan gyoza met bijzondere vullingen, heerlijke sausjes en toppings. Een lekker biertje erbij en je hebt een topavond!

Bennie’s Amsterdam

Bennie’s Amsterdam begon als pop-up restaurant in het Schinkel District. Chef Rick Swinkels en zijn team toverden een loods om tot een funky cool restaurant met open keuken. Je at er comfort food zoals fried chicken met gerookte paling en een winterse solero en er werden mooie wijnen geschonken. En nu blijkt dat de pop-up een permanent restaurant gaat worden! Op dit moment zijn ze de boel aan het faceliften, maar je kunt nu al reserveren voor wanneer ze open gaan op 24 maart a.s.

Vooges aan ’t IJ

Wie weleens bij Zandvoort en Bloemendaal op het strand heeft vertoefd herkent de naam Vooges wel. Eigenaren Rolf en Mischa Vooges en hun zonen Daan en Tim hebben op de plek waar Meneer Nieges zat Vooges aan ’t IJ geopend. Hiermee zijn de Vooges weer terug in Amsterdam waar ze ooit begonnen op de Utrechtsestraat. Op de kaart van Vooges aan ’t IJ staan gerechten die iedereen wel kent (en ook lekker vindt) zoals Black Angus ribeye kruidenboter met frietjes, steak tartare, ceviche en burgers, maar het is ook een goede plek voor cocktailtjes. En straks als het terrasseizoen weer geopend is, is het goed zonnestralen vangen op hun grote terras met flink veel zon!

Nous Amsterdam

We hebben er een knus en knap koffiezaakje bij in De Jordaan! Nous Amsterdam zit op het hoekje van de Marnixstraat en het Haarlemmerplein en je kunt er uiteraard terecht voor een flat white, maar ze hebben ook matcha coffee en als je geen zin hebt in koffie hebben ze ook magic limo. Zin om er wat bij te snacken? Ze hebben naturel croissantjes, the double-baked pistachio croissant, maar ook cinnamon buns en cakes.

Café Wu

Chef Timo de Beurs kan toveren met pasteideeg. Bij restaurant Slagerij de Beurs knalde hij de ene na de andere prachtige pithivier, paté en croûte en andere hartige deegcreaties uit zijn open keuken. Laatstgenoemde zaak bestaat niet meer en chef De Beurs werkt nu in de keuken bij het nieuwe Café Wu. Deze nieuwe moderne bistro op de Dapperstraat is ook een audiobar. Je eet hier Chineesgeïnspireerde gerechten en drinkt hier mooie Europese wijnen terwijl je luistert naar fijne deuntjes van hun elpee’s of casettebandjes.

Bar Babar

Bar Babar is een nieuwe knusse wijnbar van Ruben Charbon en Django Reinhart op de Utrechtsestraat waar je vin naturel van wijnimporteur Vleck en Pieksman nipt en bites zoals droge worst, geitenkaas op toast, sardientjes en zuurdesembrood hapt. Je kunt hier niet reserveren, dus gewoon binnenlopen voor een plekje.

Fujitora

Op de plek van Kaze Ramen House zit nu ramenrestaurant Fujitora. Alles wordt hier dagelijks versgemaakt, de noedels, de bouillon en ook de gyoza. Op de kaart staan klassiekers zoals shoyu ramen met ajitama en shio ramen met ajitama, maar dan met een leuke toevoeging van wantan, maar er staat ook een niboshi ramen op de kaart. Deze nieuwe ramenzaak is van dezelfde eigenaar van SORA Sapporo Ramen, Shin Fujita.

Hamer & Vork

Ben je in Amsterdam Noord, pop dan eens langs bij het recentelijk geopende Hamer & Vork (waar eerst Koffiehuis Mok zat). Ondanks het stoere en industriële uiterlijk van het pand is het restaurant knus en warm door het gebruik van veel hout, rotan en zacht licht. Je kunt hier dineren aan de lange bar of aan één van de lage tafeltjes. Op het menu staan fijne gerechten zoals brioche met kippenlever, een zacht eitje, mayonnaise van kippenjus en olie van krokant kippenhuid of honig geglazuurde knolselderij met salsa verde, gerookte ricotta, appel en hazelnoot. Maar ook de zeewolf met meiknol, maïs en paling Hollandaise lonkt. Kun je niet kiezen? Dan kun je ook voor een 3-,4- of 5-gangen chef’s menu gaan.

Café Cress

Er is nog meer leuks geopend in Noord: Café Cress. Anders dan de naam doet vermoeden is het geen all greens restaurant, maar een no nonsense all day zaak waar je kunt borrelen met lekkernijen zoals paté en zoetzuur, een soes met kippenlevermousse, kaasjes van Kef, oesters, ansjovis, maar ook paddokroketjes met lavas. Dineren met eend met een 64 graden ei en bloemkool of een comforting runderwang. Op de lunchkaart staan belegde broodjes (met brood van Stadsbakerij As). Het menu wisselt wekelijks omdat ze meegaan met het seizoen en dingen vers van de markt of de kleinschalige leveranciers binnenkrijgen, dus vooral aanschuiven en je laten verrassen met wat er op de kaart staat. Af en toe doen ze aan een banger menu met de favo’s van de afgelopen drie maanden. En niet geheel onbelangrijk, Café Cress heeft de mogelijkheid om een terras aan het water op te tuigen als het weer het weer toelaat om lekker buiten in het zonnetje te eten.

Kometen Brood & Café

Lard Breebaart begon tijdens de eerste lock down in 2020 zijn eerste broden te bakken. Blijkbaar had hij talent en hij begon vanuit zijn huis zuurdesembroden te verkopen. Zijn verse broden waren niet aan te slepen en startte een bakkerij op de Korte Papeverweg. Inmiddels is Kometenbrood verhuisd naar de Ms. Van Riemsdijksweg (steenworpafstand van de NDSM-werf) en is er naast de winkel ook een café waar er volop tafels zijn om aan te zitten en wat te eten.

Psst wist je dat Kometenbrood ook een broodloket heeft geopend op het Marineterrein? Deze locatie heeft ook een lekker terras aan het water waar je kunt knabbelen op hun broodjes, croissants, gebak en een kopje koffie kunt drinken.

Nog meer leuk nieuws:

Fans van Vanderveen kunnen nu de sterrenzaak er niet meer is hun heil zoeken bij Alba. Chef George Kataras is hier namelijk executive chef. Auberge Jean & Marie heeft een doorgestart gemaakt en is overgenomen door Richard van Oostenbrugge, Daphne Oudshoorn en Thomas Groot (bekend van 212, De Juwelier, Bistro de la Mer en Restaurant De Mark. Het restaurant gaat voortaan door het leven als Auberge – cuisine Francaise, Lof, de wijnwinkel van Zoldering is open op de Haarlemmerdijk, Café Restaurant Metro verkoopt nu ook hun heerlijke zuurdesembroden zodat je er ook thuis van kunt genieten, The Butcher op de Albert Cuypstraat is gerenoveerd en inmiddels weer open. En tenslotte, Bar Vijzel is tijdelijk gesloten en het lijkt erop dat ze terug zullen komen als Bar Shaffy.

Ook interessant

Translate»
Lees vorig bericht:
Café Wu nieuwe bistro en audio bar waar je Chineesgeïnspireerde gerechten eet

Chef Timo de Beurs ken je wellicht nog van de gruwelijk lekkere en prachtige hartige pie's bij restaurant Slagerij de...

Sluiten